torsdag 22 april 2010

v 40

40:e och förhoppningsvis sista veckan!
Jisses som man längtade till denna veckan när plusset på stickan visade sig. Det kändes som en evighet men jag får nog säga att det gått väldigt snabbt det här. Tänk att vi är beräknade om 6 dagar och att hon faktiskt kan komma när som helst nu.
Ena dagen kan vi vara Danni och Henrik och nästa dag kan vi vara en familj. Föräldrar, mamma och pappa... Så sjukt egentligen. Att man åker in som två och kommer ut med en extra som ska stanna och bo hos en i lång tid framöver.
Jag har precis vilat två timmar och har massor av sömn på pluskonto nu. Hade det inte varit perfekt ifall hon satte igång förlossningen ikväll då? Det tycker jag vi kör på...

22 apr - 28 apr 2010

Vecka 40

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.


11 kommentarer:

  1. Wie nu går det undan, snart är det dax för oss båda och jag hoppas det är väldigt snart, jag är så otålig nu!

    Ja det kommer gå så bra så, det är klart man vet att det gör ont men tycker det är onödigt när folk skriver så! Men men..
    Hoppas du har en bra dag! kramar

    SvaraRadera
  2. Hoppas din bebis kommer snart =)
    vad har ni för hund? =) Kram

    SvaraRadera
  3. Hon är verkligen en glad och harmonisk lite skit, en riktigt solstråle... som får hänga med på det mesta, hon har varit på stan, shoppat och fikat sen hon var en vecka ;)
    btw.. var du möjligtvis på Hm idag, vid gustav? tyckte jag såg någon snygg gravid som jag kände igen på ngt vis...?? men va inte helt 100 så vågade inte gå fram o fråga haha, pinsammt värre om det nu inte skulle vara du :)

    SvaraRadera
  4. Hej Danni! Fick inte du min kommentar? Blev så snopen när jag inte hittade den. Kramisar..

    SvaraRadera
  5. Men va märkligt, det stog att den var publiserad ju. Jaja..

    Jo jag skrev att jag tyckte din syster hade en enorm röst, hade inte en aning om att hon var så duktig.

    Sen skrev jag lite pepp-talk oxå till dig. Har sett att du är orolig & med all rätt vill jag då tillägga.
    Minns som igår när jag hade fått min Mio & helt plötsligt skulle ta ansvar för en levande liten bebis. De var så läskigt den första tiden, en vecka eller två, sen var det som om jag aldrig hade gjort något annat i hela mitt liv.

    När din prinsessa ligger i dina armar kommer du fyllas av något som är obeskrivlig, för det finns inget mäktigare & inget annat kan jämföras med kärleken som vi får till våra barn.
    Jag är helt säker på att du kommer att bli en helt fantastisk mamma till eran prinsessa :)

    SvaraRadera
  6. Ville bara önska lycka till!! Jag har följt din blogg ett bra tag ända sen det var helt anonymt...fråga mig inte hur jag hittat hit:)

    Har varit en intressant blogg! Jag fastnade när jag läste " Ja vi är glada men vi är mer nervösa och oroliga.Hur fan ska detta gå?" Då var jag tvungen att fortsätta läsa. Genom din blogg har jag känt att det varit ok att tveka även om man vet att man vill ha barn.

    Ja, lite stalker varning på mig kanske :) Men jag skulle bara skriva och säga att jag uppskattat allt du skrivit här under nio månader! Det har underlättat mitt beslut att försöka bli mamma.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Så det var du, va fan då.. skulle jag ju sagt hej ju! jaja vi får helt enkelt dra ihop ett gäng sen! va konstigt att man alltid dras till barnkläderna.. fick också köpt massa igår som jag/Ellen verkligen inte behöver ;) ha en mysig helg, kanske sista som bara två ;) kram

    SvaraRadera
  8. va spännande! lycka till när allt sätter igång :)

    SvaraRadera
  9. oo snart börjar det närma sig för dig också!! hoppas allt är bra med er! kramar

    SvaraRadera
  10. Danni, tittar in nu igen för att önska dig lycka till då det e dax ! Snart har du din bedårande sessa i famnen:D

    Kram

    SvaraRadera