söndag 31 mars 2013

Jag kräks på...

brudar som använder sina ungar som nåt jävla statement i genusdebatten. Här kommer jag med min dotter i pojkkläder bara för att....
Bara för att vadå? Förvirra? Få någon att känna sig dum när de frågar hur lille gossen mår?
Ja, ni vet ju redan var jag står i den här frågan i annat fall kan ni bara scrolla ner och ta en titt på bilderna av min dotter.
Jag blir så himla provocerad och jag önskar att jag inte brydde mig alls.
Såklart får alla klä sina ungar hur de vill men ibland undrar jag om det inte mer handlar om att visa omvärlden var du står i en viss fråga snarare än att klä sitt barn i något man tycker är fint.
Och som alla i genusdebatten förespråkar, det ska inte sitta i kläderna. Då borde ju flickor kunna ha hur mycket rosa och tyll som helst.
Det har Keila alltid haft och hon är den tuffaste tjejen på dagis. Det är ingen som klappar henne sött på huvudet för att hon vill bära klänning varje dag.

Sånt här tycker jag är så jäkla fjantigt.
Ungen är på gala och har vad det ser ut som pyjamas och en ljusblå (?!) overall?!

Vad hände med att klä upp sig? Inte konstigt att Sveriges kändiselit går på premiärer i jeans och sweatshirt när de börjar i pyjamas...
Suck!

73 kommentarer:

 1. Håller helt med , herre Gud ..... 😂😂😂😂😂😂😂

  Fast alla är ju olika 😂😂😂😂😂

  SvaraRadera
 2. Vår son föddes 75, länge sen.....Just då när pojkar började få ha andra färger än blått!!
  Han hade bla en manchesterjacka i lila och rosa.....sen hade han halvlångt ljust hår som var självlockigt!! Så söt, tänk så många som var framme och frågade vad den söta flickan hette.......
  Självklart fick han en dockvagn, en sån där röd i trä, den allra första vagnen många fick på den tiden.....
  Den laddade han med bilar och körde race.... så har det fortsatt, allt som går fort är hans grej och håret är fortfarande lockigt, men kort,,,,,Sen kom lilla syster-så kul tänkte jag här skulle det bli volanger....men så blev det inte-hon ville aldrig ha såna kläder....Nu har vi barnbarn och när de är riktigt små kan man ju köpa det man gillar själv- men när de är runt 5 så är den "ljuvliga" tiden över och det är bara att acceptera att de väljer själva....
  Så för en annan har det bara varit att gilla läget-sen finns det förstås vissa gränser när det gäller klädseln men jag tycker att de hittat en "ok" nivå på något sätt.......

  SvaraRadera
 3. Klockrent inlägg Danni! Jag är med dig, till 110%! Får man länka till detta inlägg på min blogg? Kramar! Ps. Rosa äger.

  SvaraRadera
 4. Haha!!!! Fy va roligt!! Tycker också det känns extremt löjligt att hålla på så här. Tjejer ska vara tjejiga i tyll och volang!! ;-) attityd och karaktär sitter inte i kläder. Hela Astrids garderob går i rosa!

  Kram
  Lina & Astrid
  Bubblanochjag.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska tjejer vara "tjejiga i tyll och volang"?

   Radera
  2. Enkelt: för att det är fint!! Hade hon varit pojke hade det funnits massa andra fina saker att klä på. Jag vill att man ser att min dotter är just en dotter. Allt annat är ett hån mot henne. Varför ska jag lära henne att det inte är ok med rosa för att hon är tjej. Är det inte bättre att jag lär henne styrka invändigt och att hon är exakt lika mycket värd i rosa och tyll som statment-döttrarna i blått?

   Lina
   Bubblanochjag.blogg.se

   Radera
  3. Varfor maste barn vara fina? Kan de inte istallet fa vara barn och slippa ha pa sig fina klader och istallet klas i klader de faktiskt kan leka till. De ar inte till for att vara sma dockor i sota klanningar, de ska kunna utvecklas till riktiga manniskor, oavsett kon och kladfarger.

   Radera
  4. Så vitt jag vet går det alldeles utmärkt att leka, skutta, springa och klättra i träd i klänning...
   Eller det måste man ha byxor för?!

   Lina
   Bubblanochjag.blogg.se

   Radera
  5. Det går bättre att leka och klättra i klänning. Keila bedyrar detta när hon vägrar jeans här hemma. Hon hatar de hårda jeansen. Easy!

   Radera
  6. Jag håller med, klänning är outstanding att leka i, men måste den vara rosa med volanger för att vara fin? har det aldrig slagit er att även en gul klänning i all sin enkelhet är fin också? Vilka är ni att bestämma vad som är fint och vad som är rätt och fel?

   Jag klär mina barn precis hur jag vill precis som jag låter er klä era barn hur ni vill. Behandla din nästa så som du själv vill bli behandlad står det i en bok om jag inte missminer mig.

   Radera
 5. Så skönt att jag inte är ensam i denna debatt! Älskar ditt inlägg. Vad är folk ute efter egentligen? Tjejer och killar ÄR olika, kommer alltid vara det, tycker det ska synas oxå. Kram!

  SvaraRadera
 6. Vilket dumt inlägg... Klä dina ungar hur du vill och skit i andras. Alla har olika smak!

  SvaraRadera
 7. Min 11-åring äääälskar rosa! Allt får gärna vara rosa! Kläder, skor, prylar, tejpen på hans hockeyklubbor. Ja, det är en rosaälskade ishockeyspelande kille! Ingen har svårt att se att han är en kille trots allt rosa! Grabbigt och rosa funkar faktiskt! Min 5-åring älskar blått! Hon är supertjejig med sitt midjelånga hår och sina blåa kläder! Hon gillar vackra saker och dockor precis som alla andra tjejer. Men hon gillar inte rosa... Det där med genus skiter jag i. Det viktigaste för mig är att mina barn är så pass trygga i sig själva att dom vågar välja efter eget huvud.

  SvaraRadera
 8. *min dotter gillar vackra saker precis som MÅNGA andra flickor skulle det stå....

  SvaraRadera
 9. Instämmer helt! Bra sagt!
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 10. Men Amanda gick ju innan gästerna kom. Inte direkt vad jag kallar gala.

  SvaraRadera
 11. Som någon skrev tidigare, tjejer och killar är olika, men varför ska vi som föräldrar förstärka det??? Vad är det för fel på att en tjej har en ljusblå overall??? Min son är tre år och gillar rosa, när det var dags att köpa vårjacka för ett par veckor sedan så fick han välja färg, och det blev rosa. Är det fel?
  Jag blir så galet irriterad på att man år 2013 är fast i att tjejer ska ha rosa och killar blått. Herregud, spela roll! Sen är det så att om kille klär upp sig så är det ju oftast skjorta och klänning på tjejer. Inget problem för mig, jag sätter inte på min son klänningar. Men att dra det så långt att tycka att tjejer resp killar inte kan ha vissa färger på kläder, det gör mig GALEN!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev i inlägget tycker jag det är ännu tristare att klä sina ungar efter ett jävla statement i genusdebatten. Jag tycker flickor kan ha rosa och blått men i en viss ålder (läs baby) får du räkna med att folk frågar vad lille gossen heter när du klär din dotter i ljusblå overall och du kan liksom inte bli arg över det.
   Keila har blåa klänningar och färger spelar just nu inte så stor roll, tyvärr vägrar hon byxor hur mycket jag än lockar och pockar men det är som någon skrev just nu hennes val.

   Jag tycker Amanda klädde sin flicka oerhört tråkigt för att gå på en finare tillställning. Alla får tycka och smaken är som baken. ;-)

   Radera
  2. Jag skulle aldrig bli arg om nån trodde min dotter var en pojke. Varför skulle jag bli det? Det är inte dåligt att vara pojke liksom.

   Radera
  3. Samma här, jag blir inte arg om nån säger fel kön till mina barn. Vad gör det? Vad är det för hemskt som kan hända? Det är inte alltid jag rättar heller, för varför måste en främmande människa veta mitt barns kön?

   Radera
  4. Alla blir inte arga. Och det är ju bra. Jag skrev bara att man inte kan ta illa vid sig om någon tror fel.
   Antagligen tycker inte Amanda att det spelar någon roll om folk tror att hennes yngsta är en flicka eller pojke. Jag å andra sidan vill visa hela världen hur stolt jag är över min flicka, dotter som en dag ska bli en kvinna. Tycker det är helt fantastiskt att jag ska fostra ännu en dessutom!

   Radera
  5. Fyfan vad bra svar danni! "Jag å andra sidan vill visa hela världen hur stolt jag är över min flicka, dotter som en dag ska bli en kvinna." Finns det något mer och säga änså? Punktslut.

   Radera
 12. Men precis! Man behöver inte vara lika för att vara jämlika. Vad är det dessutom för fel på att klä upp sig? Dressade barn på skolfoton är löjligt men ska man på kalas eller fest så anpassar man väl kläderna efter det?

  SvaraRadera
 13. Min dotter på drygt ett år hade en blå skaloverall i höstas, fick frågan tusen gånger (oftast av äldre personer) vad HAN hette... Dock så svarar jag hellre på den frågan tusen gånger än att klä mina barn i "rätt" färger bara för att slippa få frågan. Jag gör det inte som ett statement, utan jag klär dom i det jag (och dom) tycker är fint! Sedan är det så att i och med att mitt första barn är en kille, så finns det inte så mycket rosa att ärva, så även om jag skulle vilja klä min tjej i rosa, så känns det helt vansinne att tex köpa en ny skaloverall till bara för att den vi redan har är blå.

  Men som sagt, smaken är som baken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då tycker vi ju likadant!? Vad bra!
   Du använder inte en blå overall för att visa vad du tycker i ek viss fråga utan för att det är mest praktiskt i er familj att få ärva. Så hade jag också gjort.

   Radera
 14. Jag klär varken mitt barn i kläder jag ''tycker är fint'' eller för att ''göra ett statement''. Det senare, inte mer än nån annan förälder. För gör man inte ett ''statement'' när man klär barnet så att könet blir tydligt? Egentligen? Är inte DET att skylta med sina värderingar och ställningstaganden? Jag anklagar inte nu, utan spånar lite.

  Men iallafall. Jag klär mina barn i kläder som är praktiska och färgglada. Varför? För att jag tror det är bra att få tillgång till regnbågen samtidigt som det inte krockar med eventuell bekvämlighet. Jag har inget intresse av att klä mina barn så att de blir fina eftersom att jag inte tycker det är deras uppgift att behaga sin omgivning. De är mina barn, små människor, egna individer - inte utställningsdjur.

  Skulle nån bli förvirrad så ser jag det som positivt, även om det inte är vad jag är ute efter. Jag vill nämligen inte att mina barns kön ska vara tydliga eftersom att jag tydligt märkt att de då bemöts utifrån det. Läs gärna detta inlägg så förstår du mer hur jag menar: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2013/march/gissa-hur-manga-komplimanger-ninja-fick-hos-lakaren-igar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen nån som inte ryggdunkar den där förvirrade kvinnan. Du är min gud Dahmer.

   Radera
  2. Mycket bra respons LD!

   Radera
  3. Jag håller som vanligt inte med dig där LD. ;-)
   Jag klär inte Keila för att göra det tydligt att hon är en flicka. Fastän det uppfattas så tyvärr.
   Inga statements här inte. Jag kan tycka något är så fånigt gulligt, eller tufft, eller lite nördigt att jag bara måste köpa det. Tex att töntmatcha med mig. Och finns det något K älskar mer än tyllkjolar så är det att bära något som jag har likadant av. Hon provar alla min skor, jackor, väskor, smycken, klänningar och snubblar fram här hemma. Jag låter henne göra det för att tycker det är roligt. Jag kränger inte på henne det. Jag anser att jag borde kunna klä henne i vad som helst och hon ska ändå vara en stark kvinna med sunda värderingar när hon vuxit upp. Det behöver inte handla om kläderna. Vår lille Julian får ofta höra hur söt han är, inte minst av mig. Jag älskar att klappa ett barn på kinden och säga hur söt han eller hon är. Oftast handlar det om sättet barnet är på. "Söta, goa unge!" Jag anser inte att jag gör skillnad på det när det gäller kön.

   Radera
  4. LD... Du skriver att du inte vill att dina barn ska bli bedömd efter deras kön, att samhället ska bedöma dem.. Själv hade jag aldrig gått med på de bara för att vara rädd vad samhället ska tycka om mig eller mina barn. Jag står på mig å klär min dotter hur jag/hon vill! Som Danni sa, det spelar ingen roll vad ungen har på sig, attityden sitter inte i kläderna, det handlar om personen i fråga.. Å skulle jag gå runt å tänka på vad alla tyckte om mig å min dotter å hur jag klär henne nu som bebis hade jag fan blivit tokig!!! Orka hänga upp sig på vad andra tycker om mig å mitt barn! Folk kommer alltid snacka ändå... Om jag så klär min dotter i rosa eller blått.. Alltid nått som är fel enligt samhället. Så skit i samhället å vad dom tycker! Välj de DU tycker är fint eller vad dina BARN tycker är fint. Åh nä, det är INGET fel på att vara fin. Det är ju snarare fel på samhället om dom skulle behandla min dotter som om hon vore gjord av glas bara för att hon har rosa klänning på sig. Då är det väl ändå samhällets syn som vi borde ändra på, inte på våra ungars kläder!! Tack för mig.

   Radera
  5. Håller med LD!!!

   Radera
  6. Jag tror inte alls på dig LD när du säger att du inte klär dina barn i sånt du tycker är fint, bara färgglatt och praktiskt? Man köper sånt man dras till, sånt man tycker är just fint! Att människor sen har olika smak är en helt annan fråga! Vore konstigt om dina barn går runt i kläder du tycker är fula hela dagarna.. bara för du tycker det är praktiskt?? Jag förstår det inte iallafall..

   Radera
 15. Vad kul att du tar upp detta just nu! Det känns ganska högaktuellt i och med "Blondinbelladebatten" :-) Har också skrivit ett inlägg om varför jag väljer att inte klä min dotter i enbart rosa och volanger:
  http://mariajohanssons.blogg.se/2013/march/det-har-med-rosa-igen.html

  SvaraRadera
 16. Jag tror inte någon använder kläderna på sitt barn som ett "statement". Om jag tycker att mitt barn inte ska ha rosa bara för att jag kanske inte gillar rosa är det lika mycket "statement" som att du har rosa på ditt barn för att du gillar det/vill signalera att det är av ett visst kön.

  Själv vet jag av erfarenhet att människor av alla åldrar blir bemötta olika beroende på hur de ser ut (klädsel, hår, smink) och när en liten flicka ständigt blir tillsagd att "du är en söt liten flicka" tror man att man ska vara en söt liten flicka medan pojkar blir indoktrinerade åt det andra hållet. Detta leder till att det är en stor skillnad på män och kvinnor i vuxen ålder och att kvinnor har lägre lön och att män ses som våldtäcktsmän fast de inte är det. Det sitter inte i några gener. Om vi snackar arv och miljö så är det miljö som dominerar denna fråga.

  Det är vad genus handlar om.

  SvaraRadera
 17. Du gör på precis samma sätt ett statement när du väljer att klä din dotter enligt normen - du visar att du tycker att kön är viktigt och att det är viktigt att markera flickighet på ett visst sätt. Tydligt statement.

  Det är bara att hoppas att din dotter även fortsättningsvis behåller sin starka personlighet och när hon blir äldre trots ditt sätt att se på kvinnlighet väljer sin väg - vilken den nu må vara - utan att bli dömd av dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kön ÄR viktigt!! Varför ska vi beröva framtiden på mannen och kvinnan? Skulle vi gå nakna hela dagarna skulle det inte finnas hen minsann.. får då är vi det vi fötts till!

   Radera
 18. Jag tror att det är få kvinnor som väljer att klä sitt barn för att göra ett statement, men att de ändå medvetet väljer kläder som är relativt könsneutrala. Jag tror inte heller att de väljer att klä barnet i kläder de inte tycker ser bra ut, utan att de väljer kläder med fina färger och i fint snitt och som är praktiska för ett barn att ha på sig. Jag kan inte säga än att jag absolut vet eftersom jag inte har några barn själv än, men skulle jag ha haft det så skulle jag definitivt ha utgått från de principerna. Alla gillar inte rosa och tyll, varför ska man då klä sitt barn i det? Och hur kul är det som barn att behöva akta sina kläder för att de är ömtåliga/ljusa? I min mening så ska barn få vara bara barn så länge som möjligt, de kommer få lära sig nog så tidigt vad som är rätt och fel beroende på kön, och om man redan tidigt ger dem styrkan och vetskapen att det som spelar roll är vad de tycker om själva och vad som är praktiskt så ger man dem ett bra verktyg att så emot grupptrycket och utveckla sig själva.

  SvaraRadera
 19. Jag hoppas att du inte använder byxor & blått, jag menar - du är ju TJEJ.

  SvaraRadera
 20. Kan bara hålla med
  Jag klär mina barn i det som jag tycker är fint :)

  SvaraRadera
 21. Du säger att genusföråldrarna då faktiskt lägger fokus på kläder när de menar att det inte ska spela någon roll om jag förstår dig rätt... jag vill lite snabbt kommentra det för.jag tror du missat problemet och poängen med att lyfta det där med kläderna (till exempel). Eftersom människor fortsätter att lägga vikt vid kläder som könande av exempelvis barn och genom att vissa kläder assosieras med egenskaper och kön blir kläder en viktig del i arbetet mot negativa könsnormer. Därför kan det upplevas som om vi kanske båda fokuserar mycker på kläder, båda sidorna av fråga så att säga.

  Det är dock inte helt oproblematiskt att fokuset hamnar så mkt på kläder eftersom det lätt blir en stagnant diskussion där det blir enormt fokus på bifrågor (som käder) och poängen helt missas och en rad missförstånd uppstår eftersom debatten blir enformig och förminskad. Kläder är viktiga könsmarkörer och upprätthåller negativa könsroller och begränsar, inte i egenskap av rosa eller något annat utan till följd av vad vi som smahälle laddar dessa plagg och färger med för värden. Genom att "klä barn könsneutralt" eller helt oberoende av könsnormerna är ett sätt att vidga barnens värld och försöka befria dem från samgällets förväntningar som speglas av kläder och kläder även ger utrtmme för. De används inte som vapen i någon kamp eller som skyltning för föräldrarnas ideologiska ställningstaganden. De föräldrar som "klär sina barn könsneutralt" gör det för barnens skull. Sen att vissa föräldrar även står på frontlinjen av debatten i övrigt gör ingen skillnad osv.

  SvaraRadera
 22. Det går utmärkt att fråga "vad heter barnet" :) Jag vet inte varför det skulle vara viktigt att det är en flicka eller pojke? För att det är svårt att veta hur man ska bemöta barnet? Tänk då bara "barn" så brukar det lösa sig. :)

  Jag försöker att ge mina barn alla möjligheter, jag vill inte att de ska känna sig begränsade i vad de "får" välja eller "får" ha på sig, ett medvetet steg i det är att det finns både dockor och bilar i leksakslådan, att de har både dinosaurietröjor och rosa pikétröjor. Det är möjligt att det är ett statement från min sida att de ska ha dessa val. Men valen har de gjort själva :)

  SvaraRadera
 23. Du klär barnen i vad som är bekvämt, praktiskt. Inte vad som är varken "fint" eller ett statement i genusdebatten.

  SvaraRadera
 24. Summan av kontentan: Barn ska få vara barn. Inte placeras där de TROS höra hemma. De saknar erfarenheter och referenser, är därmed lättpåverkade och lämnas utblottade för antaganden.

  SvaraRadera
 25. Intressant diskussion, men varför är det så viktigt att se om det är en hon eller en han? Varför ska man ha könsstereotyper bland barn. Klart man kan klä upp barn men måste det alltid vara specifika kläder eller färger? De som gör "statements" vill förmodligen inte att deras barn ska bli behandlade efter vilket kön de har. Pojkar och flickor blir olika behandlade för att vi är inpräntade med att pojkar är hårda och tuffa medan tjejer är små och söta. Varför fortsätta låta detta beteende fortsätta? Kvinnor gnäller om ojämställdhet och ojämlikhet men kan inte ta att en del faktiskt gör något för att komma ifrån det synsättet. Det är väl meningen att vi ska lära våra barn att alla är lika värda så långt det går. Tyvärr har ju modevärlden fortsatt trycka på att vidmakthålla dessa stereotyper. Tragiskt när vi lever på tvåtusentalet.

  SvaraRadera
 26. Hej hej!
  Om man är söt kan största delen av den positiva uppmärksamheten man får kretsa kring ens utseende. Det tror jag inte någon mår bra av. Så jag försöker undvika att klä upp min dotter, så att hon slipper höra gång efter annan hur söt hon är. Så jag klär henne i jeans osv, och ~varannan gång vi möter nya människor gissar de på att hon är en pojke. Det är naturligtvis helt ok, hade det varit viktigt att folk gissade rätt så hade jag sett till att berätta att hon är tjej. Eller skrivit OBS! FLICKA på barnvagnen kanske. Glad påskmåndag!
  /Cim

  SvaraRadera
 27. Anledningen till att din lille knodd är "tuffast på dagis" kanske helt enkelt är för att hon får så mycket komplimanger och bekräftelse över just kläder och yta att hon vågar ta plats/ta för sig?

  Jag är dock helt av meningen att sådan bekräftelse skadar.
  Den skapar ett beroende av att få höra att man är just fin och gör att det är något man ständigt kommer att sträva efter senare i livet.

  Bra självkänsla är inte samma sak som att ha bra självförtroende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror inte på hennes kläder och hon får mig veterligen inte mer uppmärksamhet över sitt utseende än någon av de andra barnen. På "kvartsamtalet" i höstas fick höra att hon var en tuff tjej som delade med sig och lät alla vara med och leka och att hon leker lika fint med både pojkar och flickor och kan lika gärna vara prinsessan i leken som spindelmannen. Och så fick vi höra att hon var väluppfostrad och väldigt snäll (något vi förvånades över med tanke på hennes trots, hehe).

   Jag är helt övertygad om att det inte sitter i hennes rosa klänningar och tyllet. Och som jag skrivit så många gånger förr, hon ska nog få höra hur viktigt det är med så mycket annat än rosa klänningar. Don´t you worry!

   Radera
 28. Men jösses! Bara för att man säger till en flicka vad söt hon e så betyder väl inte det att hon kommer ha låg lön när hon blir stor!! Och för det andra får gärna folk säga till mina barn hur söta de är, komplimanger kan barn inte få för många av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ger du lika mycket komplimanger för utseendet till pojkar som flickor? Om inte, är det viktigare att flickor är fina? Varför isf? Och hur kommer det att påverka flickorna? Som jag ser det verkar det vara viktigare för flickor att vara fina vilket iaf jag tycker är synd...

   Radera
  2. Det handlar inte om att vara 'sot' utan det handlar om vad for syn vi har pa vad som ar kvinligt och manligt. Att vara kvinna i vart moderna samhalle ar tyvarr lite mindre vart an att vara man. Det blir inte battre av att vi befaster konsrollerna och delar upp oss sinsemellan.

   Ingen vill forbjuda rosa. Ingen vill forbjuda kvinlighet. Vad jag tror alla vill, ar att vi (oavsett kon eller preferenser) ska kunna vara precis som vi vill utan att bli nekade mojligheter.

   Radera
 29. Jag tror att det är lika lite ett statement för dessa föräldrar som det är för dig med de kläder du väljer till ditt barn. Alla gör vi förmodligen vad vi tror är bäst för barnen. Jag tror inte min dotter kommer må bra i långa loppet av att kläs upp i vad som anse vara fina tjejkläder på grund av den typ av uppmärksamhet det ger henne, hon lär sig att det är viktigt att vara fin vilket inte jag tycker att det är (även om jag motvilligt känner det själv förstås, att jag måste vara fin, jag har inte växt upp i en bubbla). Just därför som jag vill skydda mina barn förmodligen, jag vet hur begränsande jag själv har tyckt att det är att bli bedömd för sitt utseende i allt man gör, oavsett vad man gör. Om du tycker att det är viktigt att vara fin så förstår jag mycket väl dina val, på så vis kanske du också kan försöka förstå andras val utan att kräkas? Återigen vi gör alla vad vi tror är bäst för våra barn.

  Jag har som du säkert redan förstått försökt klä mina barn i alla möjliga färger och kläder, jag vill inte heller att mina barn ska tro att det är något fel med klänningar och andra typiskt tjejiga plagg. Men när treåringen häromdagen blev helt förstörd för att hon inte kunde ha hennes favoritklänning och därmed inte vara fin så funderar jag seriöst på att ta bort en del klänningar. Mitt hjärta brister när hon redan nu tror att det är SÅ viktigt att vara fin.

  Och apropå uppmärksamheten de typiskt tjejiga kläderna ger. Min son kan jag klä på vad som helst, han får inte alls lika mycket uppmärksamhet gällande sina kläder, det är en besvärande skillnad som kommer att ha betydelse för dem båda när de växer upp...

  Mvh/Therese

  SvaraRadera
 30. Haha, gud vad roligt! Jag håller med till 100 procent. Jag förstår inte hur man orkar bli upprörd över sånt här.
  Alla klär sina barn som man själv vill. När de är bebisar. Finns nog ingen förälder som skulle neka sin dotter om hon önskade sig blå tröja även om du själv vill klä henne i rosa.
  En sak som jag har tänkt på är allt snack om hur en flicka blir annorlunda bemött om hon har rosa gulligull kläder.
  Ja och? Är det inte bättre att tro på sin dotter? Att hon klarar att stå upp för sig själv? Tyvärr är världen hård i dag. Det finns alltid något man kan bli annorlunda bemött för. Är det inte vår uppgift som förälder att rusta våra barn med kärlek och självvärde så de klarar av en sån situation?

  SvaraRadera
 31. Jag skrev om detta just idag angående att jag märker hur min dotter blir behandlad: http://tantmango.se/en-dotter-ar-sa-mycket-mer/

  SvaraRadera
 32. Jag håller med dig Danni!!!
  Man klär ju sina barn i det man själv tycker är fint. Precis som när man själv ska välja sina kläder. Inte fan tar jag på mig något för att vara könsneutral, nä jag tar på mig kläder som jag kan känna mig fin i (inte alltid, men när jag kan:)
  Det finns ju dom som tycker att det är fint med en body med kanelbullar på sitt barn...... Inte jag!!
  Jag själv tycker det är jättefint med rosa på min flicka och blått på min pojke:)

  SvaraRadera
 33. Det som gör mig så arg att jag nästan kokar te i denna förbannade debatten är att den konstant genomsyras av att vara "tjej" är någonting fult och att kläder och färger som är åt det "pojkiga" hållet är någonting att sträva efter. Många gånger handlar det inte alls om att mötas i mitten, delvis att både killar och tjejer ska kunna ha både bilar på tröjan och rosa tröjor utan det handlar om att tjejer ska bära mer pojkiga färger såsom blått. Inte heller har jag någonsin sett en debatt där man propsar för att killar ska bära klänning och strumpbyxor? Varför inte? kanske för att denna debatten är höjden av dubbelmoral där man tycker att rosa och klänningar i volang är "dåligt" och att jeans och en röd/gul/blå tröja (såsom killar i regel klär sig) är bättre?

  Jag funderar lite stilla på varför vi tjejer och kvinnor måste vara mer som killar och män för att vara "genus".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju inte riktigt sant. Idag är debatten om killars rätt till klänning precis lika stor. Men det handlar egentligen inte om det ena eller det andra, det handlar om att klä barn KÖNSNEUTRALT vilket innebär just att man undviker typiska överdrivna könsattribut på kläder som tex volanger och ryshpysh eller våldsmotiv oavsett kille/tjej. För övrigt handlar genus om att öppna upp för mer flexibla roller både för kvinnor och män. Det är inte genusfolket som påstår att det är fult att vara tjej, det är normerna i samhället (de normer som du och många här verkar kämpa för att upprätthålla) som ständigt påpekar för oss att vi kvinnor är lite mindre värda än män, genom att ge oss lägre löner, tvinga oss att reducera vår betydelse till enbart utseende etc. Tror du det är tack vare "tjejer-ska-vara-tjejer-och-killar-ska-vara-killar"-folket som vi idag ändå har det så bra som vi har det? Nej du, det är det förhatade "genusfolket" du har att tacka för den jämställdhet som nu ändå finns.

   Radera
 34. Åh vad jag håller med dig! Så trött på att vi tjejer numera inte ska vara tjejiga, utan vi ska gärna skippa rakhyveln också!

  Jag har en son och han klär jag som en POJKE! Hade jag haft en flicka så hade den varit rosa rosa...

  SvaraRadera
 35. Här hade jag nog också kunnat blir uthängd, för tycker det kan vara praktiskt att ha pyjamas på små barn om man går bort på kvällen. Jag tycker inte debatten om rosa och blått är så intressant, utan snarare den aspekten som vissa tagit upp här, om att flickor och pojkar bemöts olika. Pojkar får oftare kommentarer om sina egenskaper och tjejer oftare om sitt utseende. Danni, så vacker som du är så kanske du bara ser det som en fördel, men jag vill gärna ha en värld där insidan och utsidan värderas lika oavsett kön. Här tycker jag att det är lite svårt att hitta en balans som förälder. Jag tycker det är kul att köpa fina kläder och klä min dotter i det, och jag tycker att det hör till uppfostran att lära barnen att man ska klä sig lite efter tillfälle. Men jag vill inte lägga för stor vikt vid kläder och utseende så att mina barn inte tror att det är viktigare än det bör vara. Där för håller jag mig lite i skinnet när det gäller att klä upp och göra stor grej av klädsel. Men detta är givetvis var och ens ensak hur mycket de vill att ens barn i framsidan ska fokusera på utseende, mode och klädsel. Jag prioriterar andra kvalitéer.

  SvaraRadera
 36. Det handlar ju inte om att rosa är något dåligt, det handlar om att människor har en förmåga att medvetet eller omedvetet behandla flickor annorlunda än pojkar, just för att de är flickor. Menar ni på allvar att det inte är så, i så fall kanske ni skulle ta och göra en fältstudie ute i verkligheten. Har ett barn på sig rosa så antar de flesta att barnet är en flicka och hon blir bemött därefter.

  Ni som skriver att era döttrar äääälskar rosa och inte vill ha nåt annat. Har ni reflekterat över vad det kan bero på? Tror du att de är helt avskärmade den värld vi lever i där reklam, butiker och andra människor sänder ut budskap att det är "rätt" att en liten flicka ska vara söt, bära rosa och leka prinsessa. Vuxna påverkas i hög grad av vår omgivning, vad tror ni inte att barn gör då?

  Och att det skulle vara viktigt att barnet är finklätt när det ska ut (det du tar upp om Amanda) förstår jag inte alls. Om barnet har bekväma, lagom varma kläder som barnet trivs i så tycker jag att det är det enda som betyder något.

  /Jolin

  SvaraRadera
 37. Hej, jag förstår inte riktigt ditt inlägg. Ja, bebisen här är inte uppklädd till gala. Hon har bebis versionen av mysbyxor på sig. Kan förstås ursäktas pga personens låga ålder så att säga ;) Men varför tycker du myskläderna är pojkkläder? Jag ser något beige/pastellblått och en topp med tigrar på, det är väl inte nåt enbart pojkar specifikt bara brukar ha på sig?

  SvaraRadera
 38. Alltså, jag håller helt med dej... Förstår inte varför det skulle vara mer okej att små pojkar har rosa och klänning än tjejer! Och vad är det för fel om en liten tjej har rosa på sej??!
  Jag älskade rosa när jag var liten - fick ett flickrum helt i rosa, var lyckligast i stan.. I vuxen ålder är jag inte alls förtjust i rosa, men har massa skinn på näsan och har klarat mej väldigt bra. Trots mitt tycke för rosa... ;-)
  //Evelina

  SvaraRadera
 39. Känner dig kränkt av genusdebatten? Tänk då en vända till för att inte fastna i rundgången som präglar delar av denna debatt: Det är klart att du får klä din dotter i rosa och tyll. Många barn (och föräldrar) älskar ju det! Jag vet föräldrar som kämpar för att kunna komma ut i något mer praktiskt än en prinsessklänning på barnet om dagarna men alltsomoftast tvingas ge upp. Och det fungerar ju det med.

  Men jag förstår ditt ställningstagande, att vi inte kan komma ifrån att det finns kvinnor och män (som att vi ens ville!) och att försöka bortse det givna blir ju himla dumt. Alla vill vi ju skapa de bästa möjligheterna för våra barn och tyvärr fastnar vi ofta i stela resonemang för att förstå denna komplexitet. Jag befinner mig själv mitt i. Skillnaden oss emellan är kanske att jag gillar tigrar.

  I sammanhanget ovan så handlar det ju om att Amanda bevistade sin svägerskas release av sin porslinsserie (alltså inget bröllop eller en gala) och jag tror att Anita blev glad över att Amanda kom dit överhuvudtaget. Att ha två barn, en man som arbetar kvällar (och att samtidigt driva ett företag) är oerhört slitigt (snart är du delvis där!). Hon ska ju inte behöva pekas ut och skrattas åt för att hon är praktisk. Givetvis ska man respektera en dresscode!
  Nä, försök att respektera, glädjas och fascineras över våra olikheter och olika val. Inte utan respekt för andras önskemål i en given situation så klart . Men skapa inte onödiga hinder. Du och jag (och Amanda) förtjänar att leva ut våra estetiska preferenser utan att pekas ut och skrattas åt (och kanske värst av allt, utestängas från olika trevligheter i tillvaron). Jag tror att det är så du vill att dina barn ska ha det. För barnen är det ju bara en lek och det är genom leken man bygger upp mycket av sina idéer kring vad som är rätt och fel. De viktigaste verktygen i världen inför framtiden. Jag tycker att vi ska ge Amanda en eloge för att hon faktiskt tog sig till tillställningen, trots att det nog var rätt så omständigt! Att visa omtanke för sina nära helt enkelt.

  Eller så kan vi sluta upp med att sjunga "We shall overcome" och låta Blondinbella ta besluten ;-)

  SvaraRadera
 40. brukar sällan hinna/orka kommentera men nu var jag tvungen :P min dotter på 3,5 år får nu för tiden ofta välja kläder själv. När hon går i en butik och väljer då pekar hon 9 av 10 gånger oftast ut klänningar! gärna i rosa och med tyll, dom ska "stå ut" när hon snurrar(annars är dom inte lika bra :P) sen älskar hon katter, så tröjor eller klänningar med kissar går också hem :). i hennes garderob finns det mesta sen innan, jeans, blåa tröjor, rosa tröjor osv...men hon vill ALLTID ha klänning! skulle aldrig göra som LD som använder sina barn som modeller för det hon står för. Är också förvånad att hon finns överrallt, lite att göra?! hon kommenterar jämt här när det är nått, spionerar hon överrallt, har sett hennes kommentarer/diskussionen hos bloggkommentatorerna mfl. sen har hon sin blogg också..umgås hon aldrig med sin familj!!? tycker synd om hennes barn ibland...ush vad jag hade skämts att ha en så extrem mamma..fast dom kanske inte är i den åldern..än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att du känner ett behov att lägga värderingar i vad LD gör med sin fritid och uttrycka dig så om hennes familj. Jag har aldrig läst hennes blogg och känner henne inte, men jag förstår inte varför man i en debatt i en blogg måste gå till personangrepp. Som en van skribent tar det nog inte henne många minuter att skriva ett inlägg så jag tror inte vi behöver oroa oss för hennes familj.Vi vill alla våra barns bästa och olikheter förgyller. Det gör mig dock ledsen att vi kvinnor inte kan stötta varandra och gärna går till angrepp genom att säga att vi tycker synd om andras barn. Tråkigt, skulle vilja citera Madeleine Albright här... men minns inte exakt nu, men tror det var hon som sa något om var de kvinnor som inte stöttar andra kvinnor hamnar :)

   Malin

   Radera
 41. Men nu förstår inte jag! Du strider för att få klä din dotter i de kläder som du tycker är fina och vill att alla ska acceptera det. Men varför kan inte du acceptera hur andra klär sina små? Jag har inte läst tidigare kommentarer, så kanske har detta kommit upp där. Själv har jag aldrig gillat rosa, lila eller volanger, men jag älskar fina kläder och klänningar! Så nu sliter jag med att försöka hitta klänningar och fina kläder i andra färger till min 2-åriga dotter. Det är inte det lättaste kan jag lova!

  /Malin

  SvaraRadera
 42. "Såklart får alla klä sina ungar hur de vill" Förstår inte problemet från din sida. Amanda´s två små tjejer har nog både klänning o "pyjamas" Hur söta som helst oavsett vilken tillställning de är på!
  Ann L

  SvaraRadera
 43. Vad jag håller med dig Danni! Jag har själv en liten tös och jag älskar att klä henne i rosa. Är jag sämre mamma för att jag vill min tjej skall vara fint lädd? Hade jag haft en son hade jag väl också velat att han skulle vara fin? Alla mammor OAVSETT vad de klär på sig sina barn så präglas ju barnet när de är så små, och inte kan välja klader själv av sina föräldrars smak och tycke. Ni som klär era barn i kläder som INTE skall betraktas som fina, har ju en tanke bakom det också. Tror folk att enbart för att man klär sitt barn i fina kläder (och vad fint är , är givetvis olika för alla)så försämrar man chanserna att även lära dem att de är bra, smarta, duktiga, tuffa osv? Vilken fantastisk fördom;) Härligt att istället för att uppröras av krig/våldtäkter/orättvisor så upprörs man mer av en rosa klänning;) och japp, jag är feminist men jag tycker det är viktigare att kämpa för lika lön/förbättra rättväsendet gällande våldtäktsdomar/samma rättigheter osv än att gnälla för att någon väljer att klä sin tjej "fint"!

  Vi hade för övrigt samma barnmorska Danni nämnligen Cecilia. Vilken fantastisk kvinna <3 Love her!! Kan du inte berätta om din senaste förlossning cokså? nyfiken...:) Kram Johanna

  SvaraRadera