torsdag 4 oktober 2012

Äntligen en bra dealAnvänder folk sådana?
Jag trodde bara det var Lady Dahmer.
Ni får förklara för mig för dagens deal på Groupon fick mig att sätta kaffet i halsen...

Jag förstår inte...
Någon som kan förklara lite?

Bara ordet är så jävla fult!

58 kommentarer:

 1. Hur kan det vara hygiensikt??? Jag tycker mest det låter äckligt....

  SvaraRadera
 2. Hahahaha jag fick samma upplevelse när jag såg den!!! Hur tänkte dom här... ??????

  SvaraRadera
 3. http://menskoppen.se/ Varsegod:):)

  SvaraRadera
 4. Va fasiken e det här!? Aldrig hört...
  /Maria L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värt att kolla upp!

   Radera
 5. Jag använder.. tycker dom är fantastiska! Man ska dock vara noga med att få rätt storlek, annars läcker den (inte kul!). Har man rätt storlek sitter den där, man tömmer mogon och kväll och glömmer bort att man har mens :) Håller med om att det karn låta lite äckligt, men det är i ärlighetens namn inte värre än tampong, tycker det är frächare faktiskt! Man lär sig snabbt tekniken, jag har använt i många år och bara tanken på tampong igen gör mig trött!! dessutom... Fatta vad pengar jag sparat! =)

  SvaraRadera
 6. Har du inte Google eller?

  SvaraRadera
 7. Vad besatt du är av Dahmer, du har ju stenkoll på vad hon gör och inte gör, fråga henne kanske :)

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte ens läsa ordet för mig själv...'äcklas!! Haha

  SvaraRadera
 9. Haha jag var tvungen att läsa ordet menskopp flera ggr för jag trodde jag läste fel, helt sjukt!

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag läser inte hennes blogg. Men jag minns då hon attackerade mig för att vara en dålig mamma för att jag klär Keila i "prinsesskläder" att hon använde menskopp. Det typ det jag minns av henne, ja och att hon heter Dahmer efter Jeffrey Dahmer. Scaaaaa-haaaa-haaaa-rrrrryyyyy!!!

  Och hon bloggar för Vi föräldrar... :/
  Alltså en kvinna som döpt sig efter ett monster...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, lite scary kanske. Jag läser båda era bloggar och gillar båda. Kanske inte håller med om allt, men vad det hade varit tråkigt! :)

   Radera
  2. Vill bara notera att jag ALDRIG påstått att du är en dålig mamma och skulle ALDRIG göra det heller. Vi har olika syn på saker och jag tycker att du är ignorant, men ditt föräldraskap vet jag ingenting om.

   Läser du inte min blogg heller så bör du ju vara lite försiktig med att dra förhastade slutsatser om min person.

   Radera
 11. Anonym 2,

  jo denna dator har Google, men jag ville skapa en diskussion. Det framgår väl ganska tydligt?

  SvaraRadera
 12. Du lyckades....med att skapa diskussion alltså.... Tänkte beställa 2st armband av dig (fixar den riktiga vägen) vill bara försäkra mig om personlig leverans vid dit nästa Gbg-stopp.....Sak vi säga vid Balders Hage ;). Stora Kramen på dig.

  SvaraRadera
 13. Tänk på toaletterna som vissa på Kastrup där handfaten är utanför toan där alla står och tvättar sig. Så kommer danni och tömmer sin menskopp i handfatet, tvätta den lite och så in på toan och köra upp den igen. Äckligt och vansinnigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så tömmer man den i toaletten eftersom man faktiskt sitter på toa när man tömmer den eller brukar du stå över handfatet när du byter tampong också?

   Radera
 14. Jag har själv inte provat och tycker att namnet är något av det fulaste jag hört. Däremot är det många som verkar vara positiva till den.

  Jag läser både din och Dahmers blogg och tycker att pajkastningen er emellan är jättetråkig.

  Din blogg läser jag för att få mig ett gott skratt (på ett positivt sätt). Jag älskar t.ex. Keilas skånska och ditt vackra engagemang för din svägerska och din familj.

  Dahmers blogg stötte jag på i en debatt av något slag och undrade vad hon var för en märklig människa. Det var inte så konstigt att jag tänkte så, för kommentarerna om henne är så onyanserade och obegåvade att man blir mörkrädd. Jag tog en titt på hennes blogg och fastnade helt. Hon är skarp till tusen och skriver väldigt kloka inlägg. Med det inte sagt att jag håller med henne om allt, men varför skulle jag behöva göra det för att läsa?

  Jag tror att ni båda hade vunnit på att läsa varandras bloggar - och slutat med pajkastningen. Argument som "men hon sa en gång ..." kan man ju hålla på med hur länge som helst. Det är också tråkigt för oss som tycker om er båda (för jag kan inte tänka mig att jag är den enda?).

  Tack för en trevlig blogg!

  Mvh
  Emma

  SvaraRadera
 15. Jag har en! Och är en mycket normal och fräsch person, är inte alls som lady Dahmer :-) Men hann bara använda den i lite mer än ett halvår innan jag blev gravid, och gravid igen! För mig funkade det superbra, blev inte alls "störd" av mensen som jag tycker man kan bli annars. Den märktes liksom inte :-)

  Och man tömmer den i toaletten, inte i handfatet. Man ska helst skölja av den innan man stoppar in den igen, jag var alltid hemma när jag behövde tömma min (gjorde det bara morgon och kväll) så var aldrig något problem för mig, men kan man inte skölja (typ på offentliga toaletter) går det bra att torka av den med bakteriedödande våtservetter.

  Jag tycker det är äckligare med bindor än med koppen, men alla är vi olika :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar att jag är minst lika normal och fräsch som dig.

   Radera
  2. Varför skriver du så om Lady Dahmer? Varför är du elak? Vad vinner du på det Lovely Lina. Skäms.

   Radera
 16. Emma,
  oj! Vadå för pajkastning? Jag skriver aldrig om henne. Hon är den enda jag hört om som använder menskopp och därför drogs mina tankar direkt till henne imorse när jag såg dagens deal på Groupon.
  Jag tycker inte det är något fel att använda den. Jag bara undrade lite om det.
  Sen tycker jag att det är lite märkligt att hon döpt sig efter en fruktansvärd homosexuell våldtäktsman...
  Men jag håller med om att då jag läste några av hennes inlägg för ett år sedan då genusdebatten rasade bland mina kommentarer att hon är skarp och skriver bra.

  Tyvärr delar hon och jag inte mycket i vårt sätt att tänka, uppfostra våra barn etc och jag tröttnade snabbt på hennes blogg. Men jag förstår varför hon har mycket läsare.
  Ska faktiskt titta in idag bara för det och läsa lite... :)

  Mig veterligen sker det ingen pajkastning från hennes håll mot mig? Det gjorde det för ett år sedan men det är över och förbi. Vi är olika helt enkelt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ok, "pajkastning" var kanske inte rätt ordval. Jag tänker nog på debatten för ett år sedan.

   Men att du specifikt nämner henne i ditt inlägg blir så laddat och generar onödigt elaka kommentarer som t.ex. Lovely Lina ger ovan: "... Jag har en! Och är en mycket normal och fräsch person, är inte alls som lady Dahmer :-)...".

   Mvh
   Emma

   Radera
  2. Det var väl verkligen ingen elak kommentar? Jag menar ju bara att jag inte är alls som lady Dahmer, och det är jag inte. Snarare hennes totala motsats men jag är inte elak för det?

   Radera
  3. Nähä så att skriva att Lady Dahmer inte är en normal och fräsch människa är ok?! Nä, du var elak i din kommentar.

   Radera
  4. Nu var det ju inte det jag skrev. Att skriva att jag är fräsch och normal betyder inte att jag menar att hon inte är det.
   Men jag förstår nu, det ska nog egentligen skrivas som två meningar som inte hängde ihop. (Jag är normal och fräsch. Jag är inte alls om Lady Dahmer.) Ledsen om någon tagit illa upp, jag skulle aldrig skriva något elakt med flit.

   Radera
 17. Varför sådant tjat här om pajkastning. Alla gillar inte alla. That´s it!

  SvaraRadera
 18. För att svara på inlägget när jag ändå är här och rotar... Jag hade aldrig hört talas om menskopp för ett par år sedan och tyckte den lät vansinnig, men efter att jag hört så många sjunga dens lov så bestämde jag mig för att prova och upplevelse, jag lovar, var helt religiös. Efter ett par dagar med mens och menskopp så var jag i sån extas att jag ville gripa tag i främmande kvinnor på stan och berätta om min fantastiska upplevelse. Alla mina vänner vittnar om samma upplevelse.

  Vad är det som är så bra med menskoppen då?

  - Den är hygienisk till skillnad från alla andra produkter vi använder. Jo faktiskt. Den är tillverkad i medicinsk silikon. Tamponger kan lämna fibrer och förstöra fuktighetsbalansen. Bindor skapar ett svettdrivande miljö som passar bra för svampinfektion, andra bakterier och lukt.
  - Den känns inte överhuvudtaget. Tamponger t.ex kan peta dig i livmoderstappen och kännas lite obehaglig.
  - Du kan ha i den hur länge som helst och över natten. (tills den behöver tömmas då)
  - Den läcker inte. Sitter fast med hjälp av vacuum.
  - Torkar ej ut/irriterar ej slemhinnorna
  - Helt luktfri. Det blir absolut ingen lukt.
  - Ekonomisk. Billig i drift.
  - Miljövänlig

  Visst, du behöver tvätta av den mellan användningarna, men använder du tampong så tvättar du väl ändå händerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju betydligt smartare och mer hygieniskt än en tampong ja. Men känns den inte alls?! Hur stor är den? Och du har rätt i att jag inte bör dömma dig som person, men du får gärna förklara varför du "hyllar" Dahmer. En sådan som honom borde glömmas bort och inte bli ihågkommen alls. Tänk om det var din son han våldtog och mördade och sen käkade upp...
   Ska försöka att inte vara ignorant tycker du har en bra poäng i mycket. Men i just genusdebatten tycker vi olika, fast det vet vi ju redan.

   Med vänlig hälsning,
   D

   Radera
  2. Om den sitter som den ska (och det gör det på de flesta) så känns den inte alls. Den är mjuk och flexibel och sitter fast med hjälp av vacuum. Men, det finns ju undantag till varje regel, en del kvinnor har upplevt obehag men de är få.

   Koppen kommer i lite olika storlekar, olika modeller främst (olika märken alltså) och sen två storlekar. En "vanlig" och en för kvinnor som fött barn eller är över 35. (eftersom att den är i silikon så är det ju flexibel och vi kvinnor är ganska flexibla därinne)

   Ang. Dahmer så handlar det inte så mycket om att "hylla". Jag har ett stort intresse för bl.a seriemördare, brott osv. Och för lite mer än 12 år sedan så signade jag upp på ett seriemördarforum. (typ "familjeliv" för brottsintresserade. lol Alltså, ett diskussionsforum.) Jag hade precis upptäckt internet.

   Jag la märke till att alla hade makabra användarnamn (typ Killer Bud, Kempersgirl, MrsRamirez osv) och det första jag kom på var "Lady Dahmer" och det har hängt med sen dess. Inte så dramatiskt eller genomtänkt som man kanske kan tro. Dahmer är en av de seriemördare som intresserade mig mest då och ja, kanske fortfarande. Det får hänga kvar, dels för att det är etablerat (jag fattade inte att jag skulle bli så pass stor när jag startade bloggen) och dels för att det är en del av min internethistoria och mig. (alltså det symboliserar ett stort intresse).

   Radera
 19. Rent spontant så tycker jag det låter vidrigt äckligt men vad vet jag, har aldrig använt en sån. Jag undrar hur man sätter in den? Känns som om den måste passa precis för att inte läcka?!

  SvaraRadera
 20. haha lustigt att många tycker de låter sååå äckligt och att namnet e såå fult osv. härregud tjejer vi har ju mens allihopa, varför e de fortfarande "fult" och "äckligt" å allt vad som uttrycks?? Vill inte alla bara hitta den smidigaste lösningen på mensdilemmat? jag har en menskopp å är supernöjd! blir inte uttorkad där nere, behöver aldrig tänka på om jag har med mig tamponger etc för menskoppen har man hela tiden "med sig" :)man sparar pengar, min har aldrig läckt igenom osv, har inget ont att säga om den alls :) Kram på er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller fullständigt med! Sluta tycka att vår kvinnliga kropp är äcklig! Vår kropp är NATURLIG.
   Har också en menskopp och är sjukt nöjd! Kika på www.menskoppen.se - de har all information och där kan man beställa en!

   Radera
 21. Jag gillar inte feminister! Är Anti-Feminist! Fattar inte grejen med att ha massa hår under armarna och att leka offer. Jo för det är ju sååå synd om oss kvinnor som lever i en värld styrd av män... Suckar djupt!

  I min värld styr vi kvinnor över männen och min sambo rakar sig också under armarna eftersom man luktar mindre svett då! Han syr även gardiner och viker tvätt mkt bättre än mig. Varför göra allt så stort och gapigt? Ta livet som det kommer! Acceptera att vi har två olika kön! Sluta kalla folk för HEN! Så nu är jag nöjd! Kommer inte säga ett ljud till om detta kunde bara inte hålla käften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att vara antifeminist är väl dumt. Att vara feminist innebär ju bara att man anser att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. Vill du inte att det ska vara så?

   Radera
  2. Hade feminismen enbart handlat om lika rättigheter hade jag inte sagt något. Men jag anser att feminister trampar på männen. De ser ner på män samtidigt som de är avundsjuka på män! Jag blir tokig på idioter som kallar barnen för HEN vissa drar det så långt att man inte talar om vilket kön barnet tillhör ens för barnet. Nej för det ska vara valfritt. Valfritt!!! Fatta vilka psykiska problem barn får som inte ens vet vilket kön de tillhör. Grabbar ska ha rosa helst prinsessklänningar och hår ner till midjan. Men har man en flicka stirrar feministerna argt om flickan inte har kort hår och blå kläder ned bilar på. Fy fan vad trött jag är på sån skit. Kan säga direkt att får jag en son kommer han aldrig få gå i klänning till skolan. Jag gillar att flickor/ kvinnor har kjol och klänning och att pojkar/män inte har det. Att låta stora svettiga tofsar växa fram under armarna och göda håret på benen så det är rikligt med lurvigt hår på lår och smalben ( gärna en fet bred raggsrsträng) är det också jämnställdhet??? Det är enbart okvinnligt och i grund och botten tror jag feminister är osäkra på sin könsidentitet. Ja kanske undanhöll mamma och pappa vilket kön man fötts i och kallade en för HEN under uppväxten. Vad fan vet jag... Men en sal är säker. Feminism handlar om kvinnors avundsjuka till männen. Födda i fel kön kanske?

   Radera
  3. Ok, du får nog läsa på lite men första ska du kanske lugna ner dig o koppla aaaaav lite. Du verkar upprörd. O tyvärr på felaktiga grunder.

   Radera
  4. Är absolut inte upprörd. Är bara sjukt trött på feminister! Vad är det jag ska läsa på?? Är ju bara att googla på feminist så kommer ordet HEN upp och ett par håriga svettarmhålor. Jag gillar inte feminister helt enkelt. De är offer!

   Radera
  5. Therese, vart kommer kvinnligt och manligt ifrån? Det du skriver om är inte kön, du skriver om könsrollerna och de är sociala konstruktioner, man kan gilla dem eller ej, en sak är dock säker, de förändras. På 1700-talet hade män smink och pråliga kläder och var överkänsliga tex. Så är det inte nu. Vem vet vad kvinnligt och manligt kommer att vara om 30 år..? Hur som, min poäng är att man får ha lite tolerans för detta med könsroller och faktiskt inse att det inte är något statiskt. Och vet du, det är tack vore feministerna som du har rösträtt, rätt att skilja dig, bära jeans etc. Inte så pjåkigt ju.

   Radera
  6. Jag skall nog kunna finna en man med samma åsikter som du. Hoppas du är up for some blinddating! Han lär ha med sig koppel på första dejten, men jag antar att du inte lär bli rädd, ni delar ju ungefär samma åsikt. Klart som körva-spaaa att kvinnor skall vara ägda av män, VI HAR JU EGENTLIGEN INGEN RÄTT TILL NÅGONTING EGENTLIGEN.

   Det bästa vore om varenda kvinna lade sig i ett litet hörn och väntade på att vi skulle skrumpna ihop och låta männen sköta världen bäst fan de vill. Eller något. Eller?

   Radera
  7. Therese, du kan ju börja med att läsa på om feminismens ursprung o mål. Sen kan du ju fortsätta o läsa om feminister o hur de har gjort det möjligt för dig att att leva som du gör idag.
   Sen kan du om hinner även lära dig den egentliga meningen med användandet av hen o att det ingalunda skulle innebära en könlös värld.
   Men jag gissar att du hellre fortsätter att använda dig av den okunniges retorik..... Ibland är det ju kul att få vara så där jätteprovocerad o arg på saker man egentligen inte förstår sig på.

   Radera
  8. Nej, feminism handlar inte om avundsjuka. Feminism är den radikala tanken att kvinnor är mäns jämlikar och därför har rätt till samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter.

   För mig är det superviktigt att kalla mig feminist. Allt annat hade känts som en hån mot tidigare generationer av feministers stenhårda kamp som gett min generation kvinnor, och DIG Therese, en enorm frihet och mängder av rättigheter (rösträtt, preventivmedel, fredsrörelser, utbildningsmöjligheter, ekonomisk autonomi, aborträtt etc etc) som aldrig hade funnits utan f e m i n i s t e r n a. Att kalla sig feminist idag är att inte ta dom rättigheterna för givna och erkänna ett historiskt arv som nu ligger hos oss att förvalta.

   Men hata på du. Hata de som gett dig de möjligheterna du har idag. Hata de som förespråkar kvinnors rätt att vara fria. Hata de som arbetar för att kvinnor (och män) ska slippa olika sorters förväntningar som i sin tur leder till olika möjligheter och olika rättigheter. Hata de som anser att vi är jämlikar.

   Tvinga dina framtida barn in i trånga bestämda mallar. Lär dem att deras kön definierar deras person, egenskaper och intressen. Och lär dem att alla som avviker är fel och osmakliga. Men fundera inte sen på varför flickor skär sig i armarna, bantar när de är sju bast, hatar sina kroppar, inte får vara sexuella eller tjänar mindre pengar. Undra inte varför pojkarna är våldsamma, inte kan hantera känslor, dör i förtid, råkar ut för fler olyckor, har sämre kontakt med sina barn och tar självmord i större utsträckning. I könsnormerna finns nämligen svaret.

   Radera
  9. Bra svarat Lady Dahmer! Det är för mig helt obegripligt hur man som kvinna kan kalla sig anti-feminist. Då har man missat hela betydelsen med feminism och dess ursprung. Dags att läsa på lite Therese GBG?

   Radera
 22. Intressant diskussion, även för en man :)

  SvaraRadera
 23. Therese GBG

  Shit vad jobbigt du måste ha det som går omkring och är arg/upprörd på helt felaktiga grunder så till den milda grad att du bara måste uttrycka din ilskna okunskap. För är precis vad det är. Du spyr ut en massa rappakalja som du sen applicerar på f e m i n i s t e r, som om det är en homogen grupp. Dina kommentarer är så fulla med okunskap att det är riktigt pinsamt och tänk så otroligt mycket energi du slösar när du blir/är arg/upprörd över något som inte alls stämmer med verkligheten.

  Det hela är lika kunskapshandikappat som om jag skulle säga att jag inte gillar Therese-kvinnor! Är Anti Therese-kvinnor! Fattar inte grejen med att ha massa hår under armarna och att leka offer. Jo för det är ju sååå synd om dessa Therese-kvinnor som lever i en värld styrd av män! För att inte tala om när alla Therese-kvinnor kallar sina barn för 'hen' osv osv.

  Du frågar vad det är du ska läsa på? Du har verkligen noll koll på både vad feminism betyder och vad ordet HEN är och hur det används, framför allt verkar du inte förstå att människor inte är likadana bara för att dem anser att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter. FAKTA är inte riktigt detsamma som att skriva in ett ord i google's sökmotor och tro att det man får upp är sanning/fakta.

  Dina uttalanden är verkligen riktigt obehagliga...men så är du ju en Therese-kvinna också så då kan man ju inte vänta sig något annat ;-)

  SvaraRadera
 24. Som sagt, feminister är inte kloka... Det märks tydligt. Lev i er bubbla med era svettiga håriga armhålor och ert hat till män. Jag lever en miljon ggr hellre i en värld dominerad av män än av feminister för det finns väl ingen grupp som hatar så mycket. Som har så sjuka åsikter! Vi är två olika kön, våra kroppar är uppbyggda på olika sätt. Män är fysiskt starkare. Kvinnor föder barn det kan inte män. Eller? Men lev i er sjuka värld och tro att det inte finns några olikheter mellan män och kvinnor. Ett under att inte alla feminister lever som flator. Män är dumma och vadå kuk eller fitta är ju exakt samma sak. Nä dumma som spån det är ni! Nu skriver jag inte mer. Jag orkar inte diskutera med människor som tillhör sekter. Adjö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt i inlägg visar bara på ett ointelligent resonemang. Den enda som är hatisk här är du.

   Radera
  2. Det jag undrar över är varför du tror att kvinnlighet måste skapas? Är min naturliga kvinnokropp inte kvinnlig? Är det inte snarare tvärtom? Min kroppsbehåring är ju ett tecken på att jag lämnat barndomen, genomgått puberteten och blivit just kvinna. Kan man bara vara kvinna om man konstruerar sin s.k. "kvinnlighet"?

   Och det här är ju så otroligt osympatiskt och ohyfsat. Vem är du att värdera mitt eller andras utseende? Vet du vad feminism handlar om? Det handlar om kvinnors rätt att få vara dem de är. Att få se ut som man vill, tycka som man vill och vara som man vill. Oavsett om man är ful eller tjock eller hårig eller vad det nu må vara. Människor med din iställning är orsaken till att så många kvinnor hatar sig själva och sina kroppar. Människor som du är orsaken till att MIN dotter (och Keila) kommer må dåligt när kroppen utvecklas. Människor som DU. Du pratar om manshat, men maken till kvinnohat har jag inte stött på hos en annan kvinna på väldigt länge. Varför ska du bestämma hur jag ser ut? Varför ska du döma ut min kropp?

   Jag blir fan inte mindre kvinna för att jag låter bli att förändra min kropp efter ett modernt ideal!

   Och vet du varför kvinnor rakar sig idag? Jo, det ska jag berätta. Jag ska berätta hur jävla lurade vi är. Saken är den att nån gång efter första världskriget så fick Gillette (som då hade ett annat namn men likväl sålde rakattiraljer till män) en snilleblixt: Om de bara fick kvinnor att tro att de måste raka sina kroppar så skulle de fördubbla sin förtjänst, alltså tjäna mer pengar för det är alltid pengar det handlar om.

   Sagt och gjort, de drog igång en kampanj med kända skådespelerskor och Harpers Bazaar i spetsen och resultatet ser vi i kvinnors armhålor varje dag. Kvinnorna i Amerika var givetvis först och Europa tog ett bra tag på sig innan vi hakade på trenden.

   Och Gillette? De skrattar hela vägen till banken. De skrattar åt oss.

   Radera
  3. Sen har ju flera andra redan påpekat att du saknar kunskap om både feminism och hen och jag råder dig verkligen att köpa en bok eller två (bibblan lånar nog ut om du inte vill lägga pengar på kunskap) för du är fasligt ignorant. Man får tycka vad man vill, men du kanske ska skaffa dig lite historia och bakgrund innan du uttalar dig.

   Manshat? Nja. Det verkar finnas en vanlig missuppfattning att feminismen och feministerna skyller alla orättvisor och ojämna maktstrukturer på männen. Det försätter väldigt många i försvarsposition samtidigt som feminismen avfärdas som en manshatande ideologi som går ut på att männen ska strippas på all makt samtidigt som vi vänder på rollerna och skapar en matriarkal diktatur. Typ.

   Nej.

   Det vi feminister kritiserar och "hatar" är patriarkatet. Samt könsnormer och strukturer som medför t.ex att män begår fler våldsbrott och att kvinnor generellt skadar sig själva i större utsträckning. (Om vi bortser från självmord för det är män bättre på)

   Och patriarkatet syftar på en könsmaktsordning, en samhällsstruktur, där mannen är överordnad och kvinnan underordnad; vilket kort och gott innebär att männen som grupp innehar större delen av den ekonomiska och strukturella och sociala makten i samhället. De regler och normer som finns i samhället hjälper till att upprätthålla partiarkatet och samhället består som bekant av både män och kvinnor vilket innebär att både kvinnor och män tillsammans bär ansvar för samt bevarar den ordning som råder.

   Alltså; Patriarkat innebär inte att enskilda män förtrycker kvinnor eller att alla kvinnor är förtryckta.

   Att vi talar om mäns våld, mäns makt eller mäns förtryck innebär inte att vi talar om enskilda mäns handlingar. Det innebär heller inte att alla kvinnor förtrycks. Jämför t.ex med de strukturer som gör den vita rasen till privilegiad och överordnad andra raser.

   Radera
  4. Och så kommer vi till påståendet "vi är olika". Jaha?

   Få feminister förnekar att biologi finns och påverkar. Däremot anser vi att det är ganska ointressant eftersom att det inte säger nånting om vilka vi är eller vad för slags rättigheter och möjligheter vi ska få. Snarare så kan det vara till vår nackdel eftersom att föreställningar kring de biologiska skillnaderna gör så att vi missar likheterna samt ursäktar olika typer av beteenden.

   Ja, kvinnor och män ÄR olika! Vi har en del biologiska skillnader. Men hur stora dessa skillnader är och huruvuda de spelar någon större roll för hur våra egenskaper utvecklas är en annan fråga. Det är nämligen enkelt att oberopa forskning när man läst en notis om nån apstudie i aftonbladet men få verkar förstå att skillnaderna och variationen inom gruppen är större än mellan dem och att de biologiska skillnaderna bara är en väldigt liten faktor när det kommer till våra personligheter och intressen.

   Och vad visar dessa studier egentligen? Hur har de utformats och vilka parametrar har tagits med i beräkningen? Och även om man gör konkreta mätningar av hjärnan så kan man inte vara säker på om eventuella skillnader har uppkommit på grund av en faktiskt biologisk skillnad eller om hjärnan har ändrat sig pga socialisering eller annan yttre påverkan. Och att socialisering (alltså miljö, kultur, uppfostran) spelar stor roll, det vet man.

   Hjärnan är dessutom plastisk vilket innebär att den har förmågan att formas om. T.ex så kan en person som har fått ena hjärnhalvan bortopererad klara sig, då de funktionerna som är nödvändiga och som normalt skulle finnas i den bortopererade hjärnhalvan till viss del kan tas över av den andra. Även sociala samt miljöfaktorer påverkar även de hur hjärnan anpassas och utvecklas genom livet. Hjärnan formas efter hur den används så att säga.

   Att män och kvinnor är olika är det som sagt ingen som förnekar. Men VARFÖR är vi det då?

   Forskning visar tydligt t.ex att flickor och pojkar bemöts olika från dagen de föds och det följer med under hela livet. Kön påverkar hur andra människor uppfattar oss. (”flickor är si och pojkar är så”) T.ex så talar vi mer med flickor, använder fler ord och mjukare tonläge samt ger dem mer komplimanger för utseendet och mer kramar och leenden, medan pojkar får mer skäll, tydligare order samt uppmuntras att vara högljudda, ta för sig och vara tuffa. Flickor uppfostras att vara duktiga, empatiska, omvårdande och uppoffrande medan pojkar fostras att vara starka, ambitiösa, tuffa och känslomässigt otillgängliga.

   Utöver kön så påverkar även klass, etnicitet, sexualitet, religionstillhörighet, kultur osv hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget och vår utveckling. Då är det ju inte så konstigt att vi blir så olika, eller hur?

   Radera
  5. Och varför är det viktigt att framställa män och kvinnor som olika, eller ännu hellre, som varandras motsatser? Varför är det så viktigt att upprätthålla den här föreställningen om två sorters människor, olika inte bara till det ytliga kroppsliga utan även så fundamentalt skilda från varandra mentalt, intellektuellt och biologiskt? Det här konstanta tjatet om våra olikheter skapar klyftor. Man separerar människor i två grupper; män och kvinnor. Två arter.

   Vilket jävla trams egentligen. Vi är inte "uppbyggda på olika sätt". Vi har olika könsdelar. Thats about it. Visst, män har aningens mer muskelmassa än oss, men skillnaden är mindre än 10%. (men förstärks genom normer som lär män att använda sina kroppar och kvinnor att inte göra det.) Stenåldersmänniskan var t.ex inte speciellt uppdelad. Då gjorde man samma sysslor, beroende på hur gammal man var. (unga jagade medan äldre passade barn. Typ)

   Människor är olika. Individer är olika. Varför inte tala om det vi har gemensamt istället? Om våra likheter? Det är större skillnader inom könen än mellan dem. Större variationer inom könen än mellan dem. Kulturella skillnader är mycket större än de mellan könen. Varför fokusera på den där lilla promillen som egentligen inte säger nånting om vad för slags människor, personer, vi egentligen är?

   Radera
 25. Och när jag ändå fyller Dannis kommentarsfält så tar jag mig an "hen" också. (ursäkta, är klar sen)

  Svenskan är ju i ständig förändring och utveckling precis som tiden vi lever i och språket vi talar är inte samma språk vi talade för hundra år sen. Inte ens för tjugo år sen!

  Nya ord tillkommer precis hela tiden, påhittade sådana, låneord eller helt enkelt bara förenklingar av de vi redan har. Andra ord försvinner helt, blir omoderna eller tappar sin betydelse. Det som är så himla bra är dock att ingen är tvungen att använda precis varje ord som finns. Det går till exempel lika bra att säga ”lägga till” istället för det nyare ”adda” om det känns bättre. Och ett rikt ordförråd är ju bara positivt. Det hjälper oss att tydligare uttrycka vad vi tänker och känner.

  Behovet av ett könsneutralt pronomen har kommit ur situationer där könet är okänt eller helt enkelt saknar betydelse. Det har uppfunnits i en tid då mannen är norm, inte bara i samhället utan även i vårt språk och hypotetiska personer alltid antas vara han. Hen har tillkommit för att komplettera de vi redan har, inte ersätta eller tillintentgöra. Fast könsneutrala ord som exempelvis ”du”, ”kusin”, ”person” och flera andra har ju hängt med ett tag så ingen borde bli speciellt upprörd men ändå är det detta nya lilla hen som är livsfarligt, hotar våra barns identitet samt kräver en högljudd debatt om att tillåta kvinnor vara kvinnor och män vara män.

  I finska språket finns däremot inget hon eller han. Bara hän.Och i grekiskan finns inte bara hon och han utan där har till och med verb olika ändelser beroende på vem som gör det eller hur många. Och jag gissar att ingen är det minsta förvirrad eller avkönad i något av länderna men diskussionen kring hen har kommit att handla om mer än bara språket.

  Men hen är bara ett ord. Inte en ideologi och definitivt inte en konspiration för att göra alla könslösa. Förvisso har ord makt att förändra attityder, förväntingar och hur vi ser på människor och det är väl lite man hoppas att komma åt med hen. Men ord har inte makten att förändra biologiska faktum. Du kommer fortfarande vara kvinna eller man oavsett vilket pronomen jag använder när jag talar om dig. Ingenting konstigt kommer att ske. Dina könsorgan kommer inte trilla av och könet kommer inte försvinna. Och jag lovar, din identitet kommer inte tas ifrån dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hen är skitbra! Använder det hela tiden när jag inte vet om det är en kille/man eller tjej/kvinna jag talar om. T.ex i trafiken. "Hen kör som en idiot" Nya ord berikar oss!

   Radera
 26. Jösses vilka diskussioner, vill bara säga att menskopp är toppen! Har använt menskopp i flera år nu och jag tänker inte börja använda tampong el binda någonsin igen! Våga pröva vet ja! Ni som inte gjort det, irriterar inte alls underlivet så som bindor och tamponger lätt gör!
  En sjuksköterska

  SvaraRadera
 27. Oj, vilken debatt!

  Tänkte bara säga att menskoppen är en av världens bästa uppfinningar! Har använt det i ett par år och är lite sur på alla år som jag missat att det fanns. Man glömmer verkligen av att man har mens, man kan bada med den och gå på toa hela dagen utan att byta tampong varje gång.

  SvaraRadera
 28. Håller med de två sista! Känner mig lurad över att inte fått info om detta tidigare. Idag är det inga problem m mens, så jävla bra!

  SvaraRadera
 29. Tacka fan att Gillette uppmanade kvinor att raka sig. Allt under näsan ska bort. O ja jag är feminist o avskyr ordet hen!

  SvaraRadera