torsdag 13 oktober 2011

She's fine. We're fine.

Diana sa: Jag tycker synd om er bebis som gråtit hela tiden och ni har fortsatt att lämna henne. Hårda ord, jag vet och sorry, men det gör ont i hjärtat att läsa om ditt gråtande barn. (Kommentar på "Oh happy day").

Men vänta nu här Diana...
Exskvise mig, men vem är du att skuldtrippa mig? Har du forskat och kommit fram till att ett och ett halvt-åringar får bestående skadliga men för resten av deras liv genom att gråta en tår eller två när de lämnas på dagis!?

Keila gråter sig inte gul och blå. Är det det ni gått och trott? Ni som är så förtvivlade över hur vi behandlar "vår bebis". Och när vi ändå snackar om bebisar, hon var en bebis innan hon kunde gå och prata. Nu är hon ett barn. Ett litet barn. Men att skriva att vi "lämnar bort vår bebis" låter ju hemskt. Så klart kommer hon alltid vara vår bebis, även när hon är 20 år men då kallas hon även för en vuxen.

Keila grät inte mer än ett par sekunder. Sedan var de andra barnen och leksakerna mer intressanta. Vet du Diana, igår när jag lämnade en glad och pigg tjej kom det in en femåring med sin mamma och han grät, och grät, han ville inte gå på dagis. Mamman var så klart förtvivlad och försökte trösta samtidigt som hon klädde av honom ytterkläderna. Det kommer och går. Vissa dagar är jag ledsen när Henrik ska gå och jobba, ibland har jag varit riktigt ledsen faktiskt, (speciellt när jag var gravid och han jobbade helg, hehe). För man vill vara nära denna personen hela dagen/kvällen/natten. Man kanske vill ha lite extra närhet just den här dagen...

Keila mår bra på dagis. I alla fall i nuläget. Hon hade aldrig fått vara där annars. Det viktigaste för oss är att hon känner sig trygg och glad där. Och det gör hon, för vi har smugit på henne varje dag.
Och att sen sitta vid middagsbordet och se på när hon ska berätta om sin dag, visa med hela kroppen, sjunga alla sånger och samtidigt skratta hjärtligt åt sig själv. Ja, då vet man att det är rätt i hjärtat.

Frågor på det?

23 kommentarer:

  1. Usch det är precis sådant här som gör att jag ogillar bloggandet. Dömande människor som kan hitta fel på precis allt! Läste ett inlägg hos Magdalena Graaf tror jag, där hon hade en bild på sitt middagsbord och det stod en lättmjölk. Då förklarande hon i förebyggande syfte att barnen självklart inte fick lättmjölk utan vanlig, så hon skulle slippa alla anklagelser och fördömanden.
    Så himla tråkigt det där. Vad fan, när mina systrar var små fick det börja hos dagmamma när de var fem mån, så lång var föräldraledigheten då! Vi har det så jäkla bra i Sverige. Och visst hör barn hemma hos sina föräldrar men förskolan är bra och till för barnet främst! Vi kvinnor behöver inte ge varandra mer dåligt samvete! Stor kram på dig

    SvaraRadera
  2. Klart att de gråter ibland när de ska lämnas på förskola, de ska väl oxå få visa sin vilja och inte bara vara små praktexemplar som köper allt deras föräldrar vill... Oftast är det ju slut på tårar då mamma el pappa inte är inom synhåll längre. Skulle du sluta jobba o ta henne från förskolan kanske? Så fungerar det ju inte i Sverige ;)

    Nä, av vad jag läst så är hon en pigg, glad och normal liten tjej som verkar må alldeles förträffligt:)

    SvaraRadera
  3. Att påstå att barn mår bäst av att vara hemma med sin mamma tills de är två-tre år är det värsta skitsnack jag hört. (jag är utbildad till lärare 0-12 års pedagog). Ett och ett halvt åriga barn är ofta inne i en fas där de är väldigt medvetna om vad som händer runt omkring dem. Och de är inte alltid så kul att lämna dem när de är ledsen och gråter. Barn mår bra av att träffa med andra barn och pedagoger som
    Är utbildade just för detta.... Så sluta upp med ert jävla skitsnack som
    Ni inte ens har någon grund til.....

    SvaraRadera
  4. Skitbra svar!
    Jag förstår inte dessa människor som bara skriver en massa onödiga,elaka och blåsta kommentarer! Ta en titt på era egna "perfekta" liv istället för att smutsa ner här!
    Keila är helt underbar! Ha en bra dag! Kram!

    SvaraRadera
  5. Men för helvete, att du ens försvarar dig på sånna dumma kommentarer! Det behöver du inte!! Visa mig den unge som hoppar med hoppsasteg in på dagis första gången och är så jävla trygg att hon eller han bara gilder runt och är glad.

    Jag förväntar mig tårar från både mig och dottern när det är vår tur!

    SvaraRadera
  6. Men för helvete, att du ens försvarar dig på sånna dumma kommentarer! Det behöver du inte!! Visa mig den unge som hoppar med hoppsasteg in på dagis första gången och är så jävla trygg att hon eller han bara glider runt och är glad.

    Jag förväntar mig tårar från både mig och dottern när det är vår tur!

    SvaraRadera
  7. Ähh. Va dumt. Det räcker väl med det egna föräldrasamvetet, utan att ngn utomstående ännu ska behöva spä på det man redan nojar över. Jag grät när jag lämnade min lilla på dagis första tiden, det var jobbigt, men det är så det är och det gick över och allt blev jättebra. I vårt samhälle funkar det så. Man måste jobba och barnen har tur att det finns så fantastiska dagis som kan ta hand om dom, aktivera dom, lära dom massa roliga saker. Dagis är bra för barn som växer upp i den här delen av världen. De lär sig viktiga sociala regler. Undersökningar har visat att dagisbarn klarar sig bättre i skolan än de som inte gått på dagis. Det är klart man alltid kommer att ha ett gnag i bakhuvet, men vafan, det gäller ju allt nytt ens barn går igenom, så det är ju bara naturlig.

    SvaraRadera
  8. Josephine, det är skrämmande att du som lärare undergräver föräldrars kompetens att ta hand om sina barn.

    SvaraRadera
  9. Josephine, släng din utbildning i soporna för du har tydligen ingen aning om vad du pratar om! All modern forskning visar att barn, om möjligt, inte ska sättas på dagis före tre års ålder. Du borde skämmas som slänger ur dig så felaktiga och ogrundade påståenden! Alla barn mår självklart bäst av att få vara hemma med sina föräldrar de första åren. Sen att alla inte har möjlighet till det är en annan femma...

    SvaraRadera
  10. Men anonym för helvete. Det är väl inte det Josephine gör! Självklart hör barnen hemma hos sina föräldrar i första hand men med det sagt behöver man inte utesluta förskolan fram till tre års ålder! Jag orkar inte med sådana där provocerande kommentarer där man förvränger och förstärker andras kommentarer för att själv kunna ha något att peka på.

    SvaraRadera
  11. Hade inte varit för att du skriver så underhållande Danni hade jag fan slutat läsa bloggen pga alla idioter som kommenterar här! Att folk orkar lägga sig i, du och Henrik uppfostrar Keila på bästa sätt, du är en underbar mamam som värnar om din dotter på alla sätt och vis!!
    Har följt din blogg sen innna prinsessan "ploppade" ut och kan bara säga att du är den bästa mamma Keila kan få!
    (Din uppfostran återspeglar sig i dina barn, och ni Dahlare är de ju inget större fel på! *haha*)
    Min mamma har berättat att vi alltid grät när hon lämnade oss, men sen slutade vi innan hon hade hunnit sätta sig i bilen. En gång hade jag berättat att de gjorde jag för att hon skulle veta att jag saknade henne redan och så hon inte skulle vara ledsen och känns sig bortglömd!
    Keila tar absolut ingen skada av att vara på dagis, däremot gör de henne till en stark och trygg tjej som får komma ut och möta verkligheten. En unge som bara går hemma och hålla morsan i kjolen tills dem är 6 år tror jag har svårt att anpassa sig sen när de är på riktigt med skola m.m.
    Ta inte åt dig av skiten utan njut bara av rosorna vi andra skickar!!!

    Kramar från Sanna

    SvaraRadera
  12. Kom från sri Lanka för ett tag sedan, där har man 84 dagars föräldraledighet med första och andra barnet. Tredje barnet är det 42 dagar.

    Tänk om de som dömer kunde trolla fram längre föräldraledighet eller mindre barngrupper, kanske till och med kunde passa ungarna själv? (Nä det hade man kanske inte vågat :P)

    SvaraRadera
  13. Äsch skit i den där kommentaren. Det förstår väl alla att hon gråter när ni lämnar och sen är glad som en solstråe resten av dagen, annars vore väl konstigt.

    SvaraRadera
  14. Varför är vissa såna motståndare till dagis? (förskola heter det, ja jag vet)
    Jag tycker dagis är jättebra! Allt det Elias lär sig på dagis, hade jag aldrig kunnat lära honom hemma. Han lär sig leka och respektera andra barn. Han lär sig ta hänsyn! Han har lärt sig prata mer, han sjunger! Jag skulle kunna skriva i evigheter. Dagis stimulerar barn, som dom aldrig hade kunnat bli hemma. Och att barn inte ska vara på dagis förrän dom är 3 år??! Vad är det för nytt påhitt?
    Klart barn blir ledsna när dom lämnas ibland, det är ju fullt normalt! Barn blir ledsna hemma också när dom inte får som dom vill!
    Riktigt dumma kommentarer och påhopp kan ni väl hålla för er själv! Förpesta inte danni's blogg med era dumma och taskiga kommentarer!
    Gillar din blogg Danni, och älskar att läsa om era dagar:) ni har det ju så roligt och mysigt! Kram

    SvaraRadera
  15. Jag tror nästan det skadar ett barn mer att INTE gå på dagis! Barn som går på dagis är inte mindre älskade! Vet inte vad ni som är såna motståndare till dagis för er.

    SvaraRadera
  16. Vem är motståndare till dagis Annelie m.fl? Dagis är skitbra för lite större barn som har behov av det och forskning visar att barn fram till åldern 2,5 inte har det. Sen är det sorligt att läsa att vissa som du Annelie känner dig så inkompetent i din roll som mamma att du känner att utan dagis i tidig ålder så skulle barnet inte utvecklas normalt (!) Och ja Dani, jag tycker synd om alla barn som blir lämnade gång på gång trots att de gråter och känner separationsångest och det trots att de gråter i bara någon minut.

    SvaraRadera
  17. Annelie - fast barnen behöver inte den sortens "stimulans".

    Att leva, vara i vardagen, se sina föräldrar interagera med andra vuxna - det är all stimulans små barn behöver. Att Förskolan skulle ge barnet nåt ovärderligt som de behöver och inte kan få annars är skitsnack. Förskolan är för föräldrarna. För att mamma och pappa ska kunna jobba och försörja sina familjer.

    Förskolan är skitbra ur det perspektivet och de flesta barn tycker det är skitkul att vara där. Men att det skulle vara nåt som barn behöver, det är helt fel.

    ---

    det finns massvis med forskning som pekar på att barn under tre inte bör vara i förskolan. Största problemet är stora barngrupper. Och för barn under två så handlar det mycket om anknytningen och tryggheten och relationen till sina föräldrar sm kan ta lite stryk vid för tidig separation. en ettåring t.ex saknar förmågan att framkalla aktiva minnesbilder av mamma och pappa i sitt inre som tröst.

    Om man som litet barn upplever övergivenhet från föräldrarna, ökar risken att utveckla ett enormt bekräftselsebehov som i grunden handlar om att känna sig bortvald av den viktigaste personen i sitt liv. Tidig dagisstart kan delvis förklara den växande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.

    Det är värt att tänka på. Men man ska inte skuldbelägga eller känna skuld. Man lämnar inte barn på dagis för skojs skull. Man lämnar dem där för att ibland finns det annat som är minst lika viktigt; t.ex mat på bordet och tak över huvudet.

    SvaraRadera
  18. Jag gick aldrig på dagis när jag var liten. Hade en mamma som alltiiiid var hemma med mig tills jag var typ 6 år! tror absolut inte att det var så himla bra för jag var otroligt ..rädd & fruktansvärt blyg av mig som barn. Helt plötsligt var det en helt ny värld man skulle ut i. OM nu åldern för dagis är bäst vid 3 års ålder..så borde ju alla morsor få betalt för att gå hemma tills barnen är 3 år!!!!

    SvaraRadera
  19. Brukar inte hålla med Lady Dahmer, men här slår hon huvudet på spiken. Jag är utbildad förskollärare och vet hur fantastiskt bra svensk förskola är (i stora drag... finns tyvärr undnatag).

    Men förskolan är en serviceinstans i samhället för att vuxna människor, föräldrar, ska kunna gå till jobbet. Så är det. Sen är förskolan pedagogisk och uppbyggd för att det ska vara roligt för barnen. Att forskning säger att barn sina första levnadsår är i största behov av sina föräldrar råder det heller ingen tvekan om. Tyvärr tar forskningen inte hänsyn till att de allra flesta föräldrar måste jobba innan barnet blir 2-3 år. Så är det. Och det ska vi absolut inte skuldbelägga någon för. Alla gör sina val utifrån sina och familjens förutsättningar.

    Dani, du är den bästa mamman för Keila och du och Henrik fattar de bästa besluten för er lilla familj. Fortsätt med det!

    SvaraRadera
  20. vet du att Sezar kan fortfarande gråta när jag lämnar honom på dagis.. o han e snart 4år!! han älskar att va hemma med mig, men han har ju det roligt när han väl accepterar att han ska va på dagis! äh, hur orkar folk kommentera på det viset!? =D

    SvaraRadera
  21. Diana- inkompetent i min roll som mamma???! Vad är det för fel på dig?
    Du verkar ju inte vara riktigt frisk....
    Jag har väl aldrig skrivit att ett barn som inte går på dagis i tidig ålder inte utvecklas normalt! Nu får du väl ge dig!
    Jag skrev att jag tror det skadar mer att inte gå på dagis. Vad jag menar med det är att ett barn som går på dagis lär sig massor av andra barn, lär sig vara och samsas med andra barn, osv.
    Hur du får detta till att inte utvecklas normalt förstår jag inte, men å andra sidan förstår jag heller inte ditt sätt att se på saken. Så vi är helt enkelt olika!

    SvaraRadera
  22. Danni, skit i dessa komentarer!
    Du behöver inte förklara för dessa personer!
    Det e precis det de dom vill..
    Få en reaktion av dig! Dem kommer att dömma dig och allt som du skriver ändå..
    Jag e så trött på dessa personer, Låt dem tro sig veta bäst!
    Du, jag och många andra gör vårt bästa för våra barn och vi skulle inte göra något som skadar våra små hjärtegryn!
    Låt dem ha sina barn hemma så länge dem vill, tills dem blir 15 år.. Vem fan bryr sig!
    Var och en gör som dem tycker är bra för just dem och deras familj!!!!!!!!!!!!!
    Kram Danni

    SvaraRadera
  23. Tänk om folk kunde bry sig lite mer om sig själva och sin familj istället för att tycka till så mycket om hur andra gör saker och ting! Gillar man inte bloggen och bloggarens åsikter så sluta läs då! Man kommer ju aldrig tycka lika som ALLA andra människor.

    Bra eller dåligt att ha barnen på dagis innan 3 års ålder, alla har inte råd att va hemma tills barnet är så gammalt. Samhället ser ut så idag att efter en viss tid så måste man gå igång och jobba. Vad är alternativet? Barn har väl lämnats iväg gråtande i alla tider, huvudsaken är väl att barnet inte gråter hela dagarna?

    Nej, uppmuntra varandra istället för att trycka ner varandra. Annars kan ni hålla tyst!

    DU gör vad DU tycker är bäst för ditt barn, fortsätt med det!

    SvaraRadera