lördag 3 oktober 2009

v 11

Goodbye Embryo, Hello fosterstadie!

Vecka 11: 2 okt - 8 okt 2009

Kroppen: Det syns fortfarande inte att du är gravid, men du kan känna det mycket tydligt. Den trötthet som många känner är ett tecken på att man ska ta det lugnt. Vissa kan känna sig svimfärdiga om de tvingas stå upp en längre tid, till exempel på bussen. Det beror på att blodtrycket är lägre.
Fostret: Huvudet är nu rundare och ögonlocken är tydligare, de har redan öppnats och kan slutas vid beröring. Händerna kan också stängas vid beröring. Nu är fostrets alla viktiga organ i stort sett färdiga och ska bara växa i storlek. Ännu kan du inte känna att fostret rör sig, men vid ett ultraljud kan man se rörelser.
Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över,(fast det har jag läst att det inte är förrän ca 12+0, så vi ropar inte hej än).
Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.
Längd huvud till stjärt 48 mm.


FamiljeLiv.se

Så gulligt att man kan se rörelser vid ett ultraljud. Jag hoppas att vi kommer göra det på torsdag när vi ska se Frallan på ultraljud igen. Och så vill vi ju väldigt gärna se hjärta slå igen.
Jag undrar ifall allt står bra där inne, det är dagens standard att oroa sig.
Jag mår inte speciellt illa längre men tröttheten är fortfarande olidlig. Ett gott tecken alltså...
Nu ska jag jobba vidare. Idag har jag jobbat sen 07.00 och jag räknar inte med att vara hemma för 22.00. Suck!



Lilypie Pregnancy tickers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar