tisdag 17 september 2013

Samsovning

Jag kör på samma rutiner som vi hade med Keila. Nu är Etienne fortfarande så ny och bestämmer rätt så mycket själv men jag försöker ändå hålla lite tider. Vi gullar med henne strax innan vi ska gå och lägga oss vid elva-tiden och byter blöja och sen ammar jag henne i våra sängar i mörker och så somnar hon för natten. Då lägger jag över henne i hennes vagga där hon sover till omkring 2-3 då hon vaknar, äter och somnar om. Samma visa vid sextiden och sen stiger vi upp vid åtta-nio.
Den sista omgången mat vid sex låter jag henne ligga kvar hos mig men Henrik gillar inte det. Han är livrädd att vi ska rulla över henne eller att hon ska hamna under täcket och inte få luft. Han vaknar till flera gånger per natt och kollar var hon är och om hon andas. På ett sätt hade jag velat ha henne hos mig för att det lugnar mig mer att höra och känna henne andas mot mig men på ett annat skrämmer det mig att samsovning höjer risken för plötslig spädbarnsdöd.

Hur gör ni med era små? Får de snusa i er armhåla eller är de strängt förvisade till sin egen säng? Vad känner ni er tryggast med?

"Nu lilla humla, nu ska du sova
Alla små ungar i sina sängar.."

16 kommentarer:

  1. Alla jag känner som har detta älskar det: http://babynest.se/

    SvaraRadera
  2. Ja, testa baby nest.

    SvaraRadera
  3. Min dotter sov mellan mig och min sambo i ett snugglenest från barnens hus

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar bild!
    Vi tog bort långsidan på spjälsängen och ställde intill min, då kunde jag ligga nära, nära och pappa och storebror fick också plats i sängen men utan att vara orolig för att rulla på. Annars hade vi babynest, det är det bästa vi köpt till lillebror! Han somnade ofta i det i soffan och då var det bara att bära med hela grejen med honom i till hans säng. Dessutom kändes det tryggt och hemma att somna i när vi var borta.

    Hälsningar Malin

    SvaraRadera
  5. Selma somnar i sin vagn vid 19.30, när jag lägger mig bär jag upp henne till vårt sovrum i liggdelen och placerar den i hennes säng. När hon har ätit på natten lägger jag henne tillbaka i sin säng (utan liggdelen). Nästa gång hon vaknar på morgonen får hon ligga kvar hos mig efter amningen! ;) William ligger också hos oss.. Haha <3
    Kram/Stina

    SvaraRadera
  6. Vi har också en liten skatt här hemma och jag funderade länge och väl på att köpa ett sådant där babynest till henne. Det verkar ju vara en jättebra kompromiss om man vill sova nära sin lilla bebis men ändå känna trygghet. Särskilt efter att vi samsov de första veckorna med vår förstfödda dotter och då sov riktigt uselt på grund av oro. Särskilt min man var emot att göra så igen ;) Dock köpte vi inget babynest då vi kom på att mjukliften till vagnen fungerar precis lika bra. Så med andra ord sover vår minsting mellan oss i sängen i sin mjuklift, nära men ändå tryggt. För övrigt har du två jättefina flickor :)

    SvaraRadera
  7. Hej Danni!

    Jag är Pernillas kusin som kikar in här ibland, men är kass på att kommentera. Grattis till lilla fina Etienne! Jag har grubblat mycket på detta med var bebbarna sover bäst:

    Vissa nya studier visar liten ökad risk för PSD vid samsovning, vissa inte. Doktor Cecilia har väldigt kloka tankar här: http://www.barnakuten.nu/uncategorized/plotslig-spadbarnsdod-och-samsovning/

    Viktiga aspekter i de nya större studierna som funnit viss ökad risk är att de länder de är gjorda i är länder som länge haft som rekommendation att INTE samsova (till skillnad från Sverige). Föräldrar som medvetet går emot sådana rekomemndationer och berättar det i studier kanske medvetet går emot även annat? De är heller inte alltid studerat om de samsover "säkert" (utan rökning, övervikt etc).

    En av de största skyddande faktorerna mot PSD är amning, och eftersom samsovning underlättar amning är det ju på så sätt bra. Troligen är vinsterna med fungerande amning större än den pyttelite ökade risken vid samsovning, men det är ju svårt att veta.

    Som du märker har jag grubblat mycket på detta :) Min lille kille sover delar av natten i vår säng. Precis som du känner jag mig tryggast med honom snusandes tätt intill, även om jag fick lite skrämselhicka över de nya rönen som kom i våras. Så otroligt svårt att veta vad som är bäst! Kanske får man vara nöjd med att de små sover delar av natten i egen säng?

    SvaraRadera
  8. Herregud, finns det sådana bebisar som sover så mkt på nätterna...
    Grattis!
    Så här kunde se ut för oss, amma konstant 18-00 sova 1 tim amma 1 tim sova 1 tim, amma 1 timme, vaken 2 timmar, amma 1 tim, sova 1 tim, vaken 1 timme and so on. I 5 mån, 20 amningar per dygn i minst 30-60 min. Jag hatar bebisar haha ;-) Nu är min dotter 2 år och 9 mån och sover fortfarande inte hela nätter.

    SvaraRadera
  9. Vi samsov från start glömde jag ju skriva, gör det än idag! Det har aldrig fungerat på något annat vis.

    SvaraRadera
  10. Hej! Vi har ett andningslarm (babysense 2) till vår bebis. Jag vaknade var 20:e minut för att kolla så vår son andades, men med larmet igång kan vi sova tryggt.

    SvaraRadera
  11. Jag längtar så efter en förlossningsberättelse! :-) / anna

    SvaraRadera
  12. Det där med förhöjd risk för spädbarnsdöd är sanning med modifikation, om man är rökare eller druckit alkohol eller inte är frisk ja, annars nä. Men jag förstår er oro, hade samma tankar så vi köpte en babynest som hon sov i inne i vår säng. Jättesmidigt och vi kände oss säkra. Tycker det är mysigt med samsovning och mitt barn med så vi gör det fortfarande fast hon är "stor" :-) Grattis till bebisen och gör det som känns bäst för er familj.

    SvaraRadera
  13. Samsovning är ju så mysigt! Samsover fortfarande med min plutt (15 månader) ibland bara för att det är mysigt. När vi får nästa barn har jag tänkt ta bort ena sidan på en spjälsäng och ställa tätt intill vår säng för min sambo gillar inte heller att ha en liten i sängen.

    SvaraRadera
  14. Tänkte oxå på babynäste, en vän till mig syr jättefina där du kan välja tyg själv. Sök på lillebror by Ida inne på FB och skrålla ner lite så hittar du en bild på hur nästena ser ut! Det ger så mycke trygghet åt både mamma och barnet att ligga bredvid varandra. /Desirée

    SvaraRadera
  15. Vår andra dotter har redan från början legat i sin egen vagga och nu säng, hon är 3,5 månad. Jag känner mig tryggast med det och sover bättre. Gjorde likadant med vår dotter på 3,5 år och det funkade alltid jättebra. :-)

    SvaraRadera
  16. För att motverka Henriks dåliga sömn kan jag tipsa om Snuggle nest som har hårda kanter, man kan ha den mellan sig och barnet sover säkert. Kanon. För extra säkerhet finns det superfiffiga larmet http://www.respisense.se/.

    SvaraRadera