onsdag 11 september 2013

Etienne Sophie Yoko

Nu är vi överens om vad vår lillasyster ska heta och det är tre namn med mycket kärlek och tanke bakom för att inte tala om känslor. Det känns så rätt även om Keila försöker klämma in Ballerina också fastän vi snällt avböjt. Barnmorskorna på KK trodde under en hel dag att lillasyster skulle heta Ballerina eftersom att Keila berättat detta...

Etienne var ett självklart val denna gången eftersom Henrik lovade mig namnet när vi väntade Keila, som han propsade på skulle döpas efter hans japanska andranamn, Kei. 
Det har funnits stunder då jag ångrat att jag lät mig övertalas av honom (och min mamma) att vänta men nu är ju Etienne här och när hon blir äldre ska hon få höra hur hon fick sitt namn när jag var 16 år gammal och besökte min storasyster i Skottland. Första resan på egen hand, första nattklubben och första CD-skivan med Saint Etienne - Too young to die.
Vi lyssnade i sönder  "He's on the phone" och jag trodde länge att den blonda sångerskan hette Etienne (det är egentligen ett pojknamn och betyder Stefan eller Stephen) ända tills jag bodde i London och magen svämmade över av fjärilar av alla känslor till Henrik flera år senare, när jag åkte tunnelbana mellan Victoria Station och Leicester Square.
När jag hör låten tar den mig tillbaka till det ruggiga London, lukterna, känslorna, väntan på hans samtal eller meddelande. Jag drömde om våra söta kvartsjapanska barn redan då och att en av dem skulle heta Etienne var redan skrivet i sten...
Jag har av olika anledningar ändå tvekat lite även om namnet legat närmst mitt hjärta under så många år men har övertygats av vänner och familj att ändå följa hjärtat och inte minst av Sophie som tillsammans med min storasyster försökte övertala Henrik att välja Etienne före Keila. Idag är jag ändå glad att vi väntade för Keila är Keila och den lilla flickan som ligger här bredvid mig är Etienne.

Sophie och jag satt en eftermiddag i hennes rum på Onkologen. Rasmus hade bett mig att prata om "tiden efter" eftersom att han var rädd för att hon höll tillbaka med sina tankar när hon pratade med honom. Att hon skonade honom från det värsta kanske...
Vi pratade om hennes favoritblommor, vilken klänning hon känt sig finast i, vad hon var rädd för, jag försökte på ett så fint sätt som möjligt få ur henne det som ingen av oss ville prata med henne om. 
På ett sätt kändes det som att jag svek henne, att jag redan kastat in handduken när jag frågade om hennes favoritmusik där jag satt med "Vita Arkivet" i handen, det var en av de svåraste dagarna i mitt liv men jag ville så gärna hjälpa Rasmus. 
Plötsligt vände Sophie på frågorna  Tror du Henrik friar snart? Vi skrattade gott åt detta.
Jag hann före, skojade hon. 
Och jag tänkte tyst för mig själv: Jag behöver aldrig gå ner för altaret i en vit klänning eller bära en fin ring på mitt finger bara du får leva. 
Och så frågade hon: Vill du ha fler barn?
Ja, svarade jag. Och blir det en flicka ska jag döpa henne efter dig.
Haha aaauuw, log hon och tittade rakt på mig och jag är lättad att hon inte kunde se mig när mitt ansikte vreds i smärta och jag försökte kväva smärtan.
Jag ser inte dig, sa hon. Det är så konstigt. 
En del av mig dog den dagen. Den orättvisan jag kämpar emot när jag känner alla dessa härliga känslor med en liten baby här hemma. En nyfödd. Mitt liv fick fortsätta. Hennes inte.
Sophie var en av de vackraste människor jag någonsin kommer att träffa i mitt liv och jag ska stolt berätta om ett av våra sista möten för vår lillasyster. Jag hoppas att hon kommer uppskatta namnet och bära det med stolthet och på så sätt leva upp till den starka kvinna som hon är döpt efter.

Yoko är Henriks mamma. Min japanska mamma. För både Henrik och mig är det viktigt att våra flickor får med sig en del av sitt japanska arv bland alla vackra namn. 
Keila är döpt efter Henriks japanska andranamn och till lillasyster var valet enkelt. Hon döps helt enkelt efter farmor Yoko, en smart, stark och vacker kvinna som gav oss tre vår Henrik. Yoko är aldrig längre än ett samtal bort och har aldrig nekat mig hjälp när jag bett henne. Jag tillbringade mycket tid hos Yoko när jag väntade Keila och Henrik hade Koi. Vi tittade på bilder av Henrik när han var liten och försökte föreställa oss hur bebisen skulle se ut. Jag kunde inte önskat mig snällare, generösare och mer välkomnade svärföräldrar än de jag har fått. Våra två flickor, (förlåt tre med Bibbi inräknad..),
har en enorm glädje i sin farmor som vi älskar väldigt mycket.


Etienne Sophie Yoko
Tre kärleksförklaringar i en flicka.

21 kommentarer:

  1. Å så söt hon är! Vilka fina namn, särskilt när man vet bakgrunden till dem. Vackert!

    SvaraRadera
  2. Väldigt fina namn och du fick mig att börja gråta när jag läste om Sophie. Du är en otrolig kvinna och du verkar så stark ❤

    SvaraRadera
  3. Så vackert o fint💗
    Kram Sofie

    SvaraRadera
  4. Nu ligger jag här med tårar som rullar ner för kinderna... Så orättvist.. Så vackert! Söta söta lilla Etienne!

    SvaraRadera
  5. Så oroligt fint skrivet Danni! Får tårar i ögonen här på tåget. Hon passar verkligen till de tre vackra namnen ni valt till henne, hon är så vacker. Stort lycka till! <3 många kramar från Frida

    SvaraRadera
  6. Underbara du, underbara barn och underbara namn..tårarna rinner . Du verkar vara en helt otroligt människa!
    Ha en fin dag ..

    SvaraRadera
  7. Sitter och torkat tårarna på bussen, vilka ord Danni!
    Hoppas vi ses snart! Kram

    SvaraRadera
  8. Amen Danni, du får inte skriva så fint!! Mina tårar sprutar! ( och jag som precis gjort mig i ordning)
    Underbara namn och jättefin betydelse.
    Stor kram

    SvaraRadera
  9. Amen Danni, du får inte skriva så fint! Tårarna sprutar, ( och jag som precis gjort mig i ordning).
    Underbara namn, och så fin betydelse!
    Stor kram

    SvaraRadera
  10. Så fint skrivet och så verkar du vara en fantastisk människa.
    Lycka till med lillasyster och hela din familj.

    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  11. Tårarna rullar sakta ner för mina kinder av både glädje och sorg! Otroligt fint skrivit och herregud så kärleksfulla namn. All lycka till och än en gång stort grattis till lillasyster!

    SvaraRadera
  12. Så fina namn lillasyster har fått. Hon kommer säkert att bära dem med stolthet.

    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  13. Så vackra namn ♥ tack för en bra och fin blogg

    SvaraRadera
  14. Du skriver så fint, fick mig till tårar! Grattis än en gång till ert lilla underverk❤

    / Helena (halajna)

    SvaraRadera
  15. Vackra namn till ett vackert litet underverk kram♥

    SvaraRadera
  16. Jag ryste hela texten, lycka, enorm kärlek och sorg på samma gång. Härligt att du har dina två fina flickor hos dig och hoppas du får njuta och må bra. Kram

    SvaraRadera
  17. Vilka vackra namn er lilla flicka fått!

    SvaraRadera
  18. Döden är aldrig så nära som när ett nytt liv börjar, så kände jsg när jsg födde min son, mitt andra barn. Dina tankar väcker mycket känslor, men du tar emot dem med öppna armar, så som du tar emot din andra dotter.Du tog emot dem där på stranden 2 dagar innan förlossning. Du var förberedd på alla känslor. Det är livet. Livet som ger oss meningen.

    SvaraRadera
  19. Lillasyster hade inte kunnat få vackrare namn! Jag gillar särskilt Etienne! Så vackert och så mycket tanke bakom.
    Jag är ganska gammal men har ändå tillräcklig koll för att tala om för ung kollega vad som skulle kunna lyssnas på, på festival i huvudstadsområdet och vad Saint Etienne är.
    Min lilla mamma som lämnade mig för 27 år sedan älskade Elisabeth Ardens "Etienne"
    Vi känner absolut inte varandra men jag tycker att du har valt fantastiskt fina namn till lillasyster och du har också valt ett unikt, vackert och "eget" namn åt prinsessan Keila!
    Jag älskar verkligen din blogg!

    SvaraRadera
  20. Fantastiskt Danni! Du har fått med exakt ALLT! Njut och mys allt du kan <3

    SvaraRadera