torsdag 24 oktober 2013

Wake me up when its all over...

Natten mot måndagen den 9 september vaknade jag klockan halv fyra av en kraftig värk. Jag bara kände i hela kroppen att it was it! Nu skulle hon komma! Äntligen och FAN vad har jag gett mig in på for genom skallen. Jag tittade i sängen brevid mig där Keila låg med sina små fötter upptryckta i ansiktet på Henrik. Båda sov gott med öppen mun.
"Ok, ok..." tänkte jag, "jag måste upp och se om det är allvar, om det blir värre".
Jag gick in på toaletten och hoppade in i duschen, jag duschade varmt och tvättade håret, filade fötterna och stack då och då ut huvudet för att klocka en värk.
"Ta det nu lugnt och aaaaaandas" sa jag flera gånger till mig själv. När jag kom ut ur duschen fick jag en chock då jag såg värktimern som klockat enminutersvärkar med en minuts mellanrum...

Jag ringde förlossningen i Malmö och pratade med en barnmorska.
Jag: Kan det stämma att jag har en minut mellan värkarna? Jag är omföderska, herregud!
Hon: Ja, asså det går fortare andra gången, jag tycker du ska komma in direkt så att vi kan se hur långt du är.

Jag klädde på mig och bar iväg med min mage mot sovrummet, precis som att bebisen hade kunnat ramla ut annars och väckte jag Henrik.

"Det är dags nu".
"Oh, oh SHIT!" Henrik for upp och på två röda stod han på golvet och rusade runt efter kläder och solglasögon (?). Vi bar ut Keila i bilen och körde henne till min mamma. Inte förrän vi skulle vända av från Kämpingevägen sa Henrik: Nionde i nionde, det låter bra!
När min mamma tog över Keila och hon gråtande sträckte sig mot mig då bilen började rulla igen bröt jag ihop. Åh, min Keila.
Jag fällde tårar hela vägen till Skegrie.

Klockan fem fick vi ett rum och jag blev undersökt. 4 cm hade kroppen jobbat undan utan så värst mycket värk. "Det blir bebis här idag så ni får stanna". Barnmorskan gick ut ur rummet och jag bröt ihop för andra gången. Jag tyckte så synd om mig själv, att jag inom ett par timmar skulle behöva trycka ut en unge. Henrik kramade mig hårt och länge och så kom nästa värk...
Jag stod på tå på golvet och andades mig igenom dem och hade endast tvåminuters paus innan nästa monstervärk.
Jag gick in på toaletten och uträttade lite behov. När jag kom ut igen började jag skratta så att tårarna rann. Henrik skrattade också och det tog ett tag innan jag fick ur mig varför jag skrattade:
Tänk dig att du är skitnödig och du vet att du bara har två minuter på dig att skita för sen kommer du dö av en värk... Och som vi skrattade! Tills nästa värk kom och jag kastade mig mot sängen.

Lustgasen introducerades och Henrik hängde med i instruktionerna och frågade massor. Vi insåg efter förlossningen med Keila att vi inte fått tillräckligt mycket information om hur lustgasen fungerar. Jag tyckte inte alls att den gjorde något för mig då. Den här gången ville vi verkligen veta, bli instruerade för att kunna använda den rätt.

Och det var ungefär här som vi blev värsta teamet. Alltså ska ni föda barn får ni gärna låna Henrik för han var grym! Vilken klippa! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur mycket stöd han gav fastän jag spydde ner honom, knep och rev honom, slog honom, hängde på honom och hånade honom.
Nu låter ju detta hemskt så jag får väl förklara mig...

Misstaget jag gjode med lustgasen förra gången var att jag släppte den för tidigt. Mitt i toppen av värken kastade jag bort munstycket och vred mig i smärta. Den här gången la sig Henrik bakom mig och höll masken åt mig och guidade mig igenom värken med andningen. "Två djupa andetag till... En till...En till..En till Danni, värken är inte över!!!" Och kors i taket som det hjälpte! Mellan värkarna skrattade jag så att jag nästan kissade på mig.

Den första barnmorskan Laila meddelade att hon vid sju skulle gå i pension och att en annan barnmorska skulle ta över, Nashmin. Nashmin kom in och hälsade och när de båda gått och vi önskade Laila en underbar pension sa jag till Henrik: "Åh Nashmin verkar gullig men hon är inte så Lail-ig liksom". Men det visade sig att Nashmin skulle vara hur Lail-ig som helst!

Och det var ungefär här som Aviici kom in på min förlossning. Han spelade en remix av "Wake me up" som var så snabb att mitt huvud höll på att sprängas. Jag var på världens House-fest och jag var full som en alika. Eller hög. Eller både och. Jag frågade Henrik, precis som förra gången, om han varit hög nån gång. "Nä jag har inte varit hög sedan förra förlossningen. Och aldrig innan det i heller".
"Mes", svarade jag för andra gången. Varpå Henrik provade lustgasen.

Vid halv åtta undersöktes jag igen och var då öppen 7 cm. Henrik ville att jag skulle ta en epidural men jag kände att jag nog skulle klara det med enbart lustgas och ville köra på. Med Aviicis grymma mix på högsta volym ville barnmorskan ha upp mig att stå lutad över sänggaveln och det är ungefär här jag inte minns så mycket ifrån...

Smärtan var så intensiv att jag inte trodde jag skulle överleva. Jag sög i mig lustagasen som en tok och började må illa. Henrik höll fram en påse och när jag spytt öppnade jag ett öga och ser honom stå och inspektera innehållet. "Ska du spara det eller?" frågar jag honom. Men han var bara orolig eftersom att det var rött, men det visade sig vara jordgubbssaft. När nästa värk kom smygande slog jag med händerna och råkade slå till kräkpåsen som stänkte ner Henrik. Nästa bild ser jag honom torka min spya på golvet.
"Vad charmig jag är" kommer jag ihåg att jag tänkte... "Undrar om Henrik någonsin kommer tända på mig igen, fast det gör å andra sidan inget för vi ska inte ha fler barn..." Sen blev det svart igen...

Halv nio tog man hål på fosterhinnan och vattnet forsade ut.
"Herregud hjälp mig". Är det inte roligt, när fan håller på att dö blir han religiös.
Hur skulle Gud hjälpa mig? "Åh gode Gud, döda mig!" Sådana fraser for ur mig hela tiden. Gud varken dödade mig eller hjälpte mig. Jag var fullt öppen och ändå skulle barnmorskan ha upp mig stående så att lillasyster kunde sjunka liiiite till neråt. Jag hängde runt halsen på Henrik, tänk er själv, med uppknäppt särk och alldeles naken under så hängde jag på min kille som blev alldeles blöt om skorna av fostervattnet som rann. Tänk om jag hade gjort det på vår första dejt i Barcelona. Det hade ju aldrig blivit en andra dejt liksom... Och absolut inga barn...

Vi har pratat här hemma om hur utelämnad man är. Naken och utfläkt, folk som kommer in, undersöker, man visar sitt ansikte med de mest sårade och smärtsamma uttryck, rädslan, vädjan...

Kvart i nio får jag lägga mig i sängen igen och Nashmin ber mig att krysta. Med Keila var krystvärkarna så självklara, jag kände de så tydligt men den här gången var jag förvånad över att de bad mig krysta. "Krysta!? Jag känner inga krystvärkar!"

Första krystvärken kändes förgäves. Jag tänkte att jag aldrig skulle orka krysta ut henne. "Det kommer aldrig aldrig aldrig gå..." sa jag. Jag pausade, lyssnade till barnmorskan så att jag inte skulle spricka och så var det dags igen. Henrik höll mitt huvud tryckt ner mot mitt bröst och jag skrek.
Jag kommer ihåg att jag skrek och att jag tänkte, stackars de som kommer in på förlossningen nu och hör mig, jag låg nämligen i rummet precis innanför dörrarna, rum 13...
Jag skrek inte med Keila men den här gången skrek jag.

Aviici höjde tempot på låten "Wake me up when its all over, when I'm wiser and I'm older, All this time I was finding myself, And I didn't know I was lost..." och så slog klockan 09.00 och jag krystade så att huvudet exploderade av housemusik och jag trodde att mina tinningar sprack och att jag färgade väggarna med hjärnsubstans men musiken fortsatte och så kände jag hur hon lämnade min kropp, ljummen och kletig låg hon på mitt bröst och skrek från första stund och fick därmed 10-10-10 på Apgar.

Chockad strök jag med händerna över hennes lilla kropp och hon skrek och skrek...
Henrik klippte navelsträngen och böjde sig över oss och först då slutade hon skrika. Hon öppnade ett öga och tittade på oss och så var vi sanslöst förälskade i ännu en geléklump.
Jag tycker fortfarande att det är ett mysterium, hur smärtan lämnar kroppen tillsammans med bebisen. Lugnet som infaller. Alla pratar med lugna röster igen. Ljuset dämpas. Den lilla ligger kvar naken mot naken. Vad fan var det som precis hände egentligen?! Ja, jag var chockad. Lycklig. Men ändå chockad.

Nästa gång tar jag epidural. Jag fick liksom ingen guldstjärna för att jag bara klarade det med lustgas denna gången. Under Keilas förlossning sov jag mellan åtta och tio centimeter och under Etiennes trodde jag att tiden var kommen, det var dags för mig att lämna jorden. Och ändå tycker jag att det inte var så farligt nu när jag tänker tillbaka. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra om det där och då och redan nu vet jag att jag kommer längta efter det en dag...

Omtumlad och trött rullade vi efter några timmar ut lillasyster till storasyster och när jag fick se Keila började underläppen darra och tårarna forsade, för första gången sedan Etienne föddes, ner för mina kinder...

Första gången Henrik håller Etienne.

15 kommentarer:

  1. Underbart Danni! Förlossningsberättelser är alltid som bäst om man samtidigt har besök på rummet! Haha

    SvaraRadera
  2. En underbar historia. SÅ fin!

    SvaraRadera
  3. Roligt att läsa! Men alltså, FY FAN JAG VILL IIIIIIIIIIIIIIIIINTE!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  4. Blir alldeles berörd och mina minnen från mina förlossningar kommer åter!
    Kram Sofie

    SvaraRadera
  5. Gud jag är i vecka 35 med andra barnet, en liten pojke <3 har en flicka innan. Är så nervös inför förlossningen. Födde dottern med enbart lustgas och vill inte ha Eda för jag är livrädd för att få en spruta i ryggen :( Kul att lösa din berättelse men samtidigt skrämmande att jag ska uppleva denna groteska smärta inom några veckor. När jag födde dottern upprepade jag hela tiden "gör du om detta är du dum i huvudet". Kan inte minnas smärtan men jag vet att det var vedervärdigt. Avis på dig som klarat av det. Själv går man bara och väntar på att tiden ska gå.

    Ang debatten att du har Keila på dagis 15 h/ v tycker jag det är urlarvigt att vissa ska spela supermorsor och hålla ungarna hemma varje dag. Stackars ungar vilket tråkigt liv sitta hemma med en hålögd trött mamma med bebis vid tutten. Tycker ärligt talar 15 h är för lite. 20-25 timmar hade varit mer lagom. Min dotter är 5,5 år och har ett stort behov av kompisar och stimulans. Vi gör saker men hon tycker inte det är så kul att hänga med morsan. Tror att föräldrar som binder sina ungar för hårt till sig skapar otrygga individer.

    /Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså detta ständiga skuldbeläggande av mammor som inte gör som ensjälv! Varför kan vi inte bara peppa varandra istället o ha lite förståelse för att alla gör vad som funkar näst för dem?! Jag har valt att ha min son hemma sedan lillasyster kom för åtta veckor sedan - inte går jag omkring o slår mig på bröstet o kallar mig supermamma för det!! Men denna lödning passar OSS bäst. Men få ska man behöva försvara sig mot sånt här - att barnet blir ostimulerat, uttråkat och otryggt. Lägg av! Varför kan vi inte vi mammor stå på samma sida?!

      Underbar förlossningsberättelse! Jag grät så tårarna sprutade!

      Radera
  6. Åh, vilken härlig berättelse! Så mycket kärlek, känslor och humor :). Men visst är det häftigt vad kroppen klarar av. Får mig att tänka tillbaka på när vår andra son föddes (9 månader sen på dagen idag). Hade haft värkar från och till hela förmiddagen, men tog dem inte riktigt på allvar. Hade nämligen varit inne på extrakoll på sjukhuset och där sa de inget om det. Hämtade hem storebror... Väl hemma känner jag att nåt är på väg ut. I panik ringer jag till min man (som naturligtvis inte har bilen för den behövde jag), som i sin tur ringer sin mamma, som i sin tur tar sig till oss och ringer ambulans. Väl inne på förlossningen är jag öppen 5cm.... Ja ja, tänker jag... Nån gång under kvällen... De tre värkarna jag får sedan är något av det värsta jag har varit med om. Hänger över sängen och säger till M att han måste hämta nån... De möter honom i dörren :). Kom in på förlossningen 14.45 och kl 16.00 är han född. Och det är som du säger, helt galet hur smärtan bara försvinner ut med bebisen :).

    /Jennie - mamma till W&A

    SvaraRadera
  7. Du skriver som himla fint och bra Danni! Har följt din blogg sen ett och ett halvt år tillbaka, då min son bara var sex månader, men aldrig kommenterat tidigare. Många tårar har fällts sedan dess när jag läst många av dina inlägg. Så även nu, då jag sitter här med min andra son, tre månader gammal, i famnen. Har alltså en egen rätt färsk förlossning i bagaget och det var helt fantastiskt att läsa din förlossningsberättelse. Så mycket humor och känsla. Verkligen superfint skrivet!

    SvaraRadera
  8. Du skriver som himla fint och bra Danni! Har följt din blogg sen ett och ett halvt år tillbaka, då min son bara var sex månader, men aldrig kommenterat tidigare. Många tårar har fällts sedan dess när jag läst många av dina inlägg. Så även nu, då jag sitter här med min andra son, tre månader gammal, i famnen. Har alltså en egen rätt färsk förlossning i bagaget och det var helt fantastiskt att läsa din förlossningsberättelse. Så mycket humor och känsla. Verkligen superfint skrivet!

    SvaraRadera
  9. Nu har jag både skrattat och fällt en tår. Så bra skrivit! Just förlossningar är något magiskt och vi tjejer kan prata i timmar om just detta ämne. För hur ont och jävligt det än gör så är det som du skriver, så fort bebisen är ute så försvinner allt (ja förutom en hängig mage, att man inte vågar gå på dass, såriga bröstvårtor osv haha)
    Tack för att du delar med dig! Kram

    SvaraRadera
  10. Avicii... Haha. Själv var jag på rejv....INSOMNIA dunkade i mitt huvud och Fernando fick även äran att träffa exorcisten-tjejen när slangen lossnade från lustgasen. Detta var med Nicholas, med Victor var jag lite lugnare tydligen;) kram kusin key

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha rejv?! Jag dör, då är house bättre.. 😂😂😂 hahaha!!!

      Radera
  11. Underbart - tack för att du delar med dig! Och du, inte för att vara "negativ" el så men OM det blir en nästa gång är det inte säkert att du hinner med att få ngt annat än lustgas ;-) Fick 3:an i april och vi kom in på förlossningen 12.30 och Vincent är ute 13.06.
    Kram på dig

    SvaraRadera
  12. Hehe ja man ska vara glad om man hinner in till förlossningen. Själv kom jag in 06.45 och tösen (andra barnet) var ute 07.03. Det hanns inte ens med lustgas och de fick hjälpa mig av med kläderna samtidigt som jag krystade ;) så kan det gå! Tycker det är så spännande att höra och läsa om hur olika förlossningar kan se ut, ingen upplevelse är den andra lik förutom att de i regel slutar på samma fantastiska vis :)

    SvaraRadera
  13. Kom in på förlossning 20.22 och hon föddes 21:29

    SvaraRadera