tisdag 1 december 2009

v 20 - Halvvägs!

2 dec - 8 dec 2009

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna, (visst börjar det synas!).
På vissa börjar naveln sticka ut en aning. (Inte på mig...än).
Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. (Nej inte jag!). Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut.
Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta.
Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött, (what else is new?).
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket (var för lågt i måndags), kontroller barnets hjärtljud, (låg på 150slag/minut i måndags), och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov, (inga infektioner) och blodsocker hos mamman.
På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.
Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Redan i vecka 19 skrev FamiljeLiv.se att jag börjar komma halvvägs genom graviditeten! Och jag tror att min bebis kommer i vecka 40 när h*n är fardigbakad och grann! Alltså om exakt halva tiden!
Frallan kan nu höra och imorse innan jobb lyssnade vi på mysiga jullåtar. Happy Christmas med John Lennon går varm här hemma. Den påminner mig om pappa och våra jular hemma. Som jag längtar till julafton! Jag struntar i världens alla julklappar bara Frallan är "hel och ren" på rutinultraljudet på torsdag! Det får bli den bästa julklappen i så fall.
I år har vi bjudit hem Yoko och Erich på julafton eftersom att mamma och pappa inte tycker att Henrik och jag ska dela på oss nu när vi väntar barn. "Merii Kurisumasu."
Det blir både svenskt och japanskt på julbordet och snaps, för de som inte har Frallor magen!

2 kommentarer: