onsdag 17 juli 2013

Tillväxtultraljud med petit princesse

Igår åkte Henrik och jag till Curakliniken och gjorde det sista ultraljudet.
Lillasyster väger cirka 2093 gram nu, Keila vägde 2243 gram i samma vecka.
Hon beräknades väga 3500 gram vid födseln precis som sin storasyster.
Keila vägde 3425 gram när hon kom två dagar efter BF. Så ganska så normala bebisar alltså.
Vår lilla prinsessa låg med huvudet neråt men var inte fixerad, inte ovanligt för omföderskor. Däremot kunde ultraljudsspecialisten se att hon har hår. Så himla gulligt!

Keila en dag gammal.
Vi är så spända på lillasyster fastän hon såg ut att vara en kopia av sin storasyster på 3D-ultraljudet.
Min syster har drömt att hon har gröna ögon och är blond. 
Vet ni hur det fungerar med ögonfärg?
Är Henriks bruna dominanta om båda hans föräldrar har bruna ögon också?

19 kommentarer:

  1. Jag och min man har båda mörkbruna ögon. Vi har 4 gemensamma barn varav endast den yngsta har bruna ögon. Så finns det anlag bakåt i ledet kan T.o.m två brunögda föräldrar få barn med gröna eller blåa ögon! ;)

    SvaraRadera
  2. Jag tror på slumpen men brunt ska visst vara dominant ? Signes pappa har bruna, jag gröna och hon fick blåa(?) dominant my ass

    SvaraRadera
  3. Åh vad mysigt att det snart är dags. Det sägs ju att brunt är dominant och Henrik har väl inget blått anlag i sig eftersom båda hans föräldrar har bruna.
    Här har jag och sambon 2 barn gemensamt, en med blå ögon och en med bruna ögon. Både jag och sambon har bruna men varsitt blått anlag med oss eftersom vi har varsin förälder med blå ögon och varsin förälder med bruna. Min dotter sedan tidigare har blå ögon men där har hennes pappa blå.
    M v h Elin A

    SvaraRadera
  4. Baris har bruna, hans föräldrar bruna, jag blå och min familj också! Men William har gröna! // Stina

    SvaraRadera
  5. Härligt! :)

    Ang ögonfärg; Jag har gröna ögon, barnafadern bruna men båda barnen har blå som farfar! Det sägs att brunt är dominant men stämmer alltså inte alltid... (Min brunögda mamma har 4 döttrar varav EN fick bruna.)

    Tack för fint bloggande! Lycka till med bebbe nr 2. Kram.

    SvaraRadera
  6. Dem säger ju att bruna är dominant! Min sambo har bruna och jag har gröna och vår första fick bruna och vår sista fick konstigt nog blå :))
    Mycket märkligt hur det kan bli ;)

    SvaraRadera
  7. Är inte någon expert på det här med ögonfärg... Men min man är ganska mörk (svart hår och bruna ögon) och så även hela hans familj. Jag däremot är ljus med blå ögon. Vi har två söner som är väldigt lika varandra, men den ena har blå ögon och den andra bruna. Så min erfarenhet säger att det kan bli det ena eller det andra. Hos oss var iallafall inte det mörka dominerande :-)

    SvaraRadera
  8. Henrik kan ändå ha ett blått anlag om föräldrarna bär på det trots att de är brunögda.
    /Kristina

    SvaraRadera
  9. Enkelt sagt (så som man lär ut i skolan under biologin) om ögonfärg så har man två gener. Är man blåögd är båda alltid blå. Är man brunögd kan man ha två bruna eller en blå och en brun. Är han så att han har en av varje och du är blåögd kan barnen bli blåögda om de ärver hans blåa anlag i kombination med ditt som är blått. om han har två bruna blir barnen uteslutande brunögda då hans bruna alltid vinner över dina blå.

    Grönt förvirrar ju såklart lite till eftersom det egentligen inte är så enkelt som den mallen som skolorna lär ut. Egentligen har man fler genuppsättningar. Blå färg är svagast och är man blåögd har man bara blå anlag. Grönt anlag är dominant över blått medan brunt anlag är dominant över båda de andra.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96gonf%C3%A4rg

    SvaraRadera
  10. Åh vad mysigt med liten bebis snart <3 Keila kommer ju bli bästa storasystern ever!
    Mina tvillingar har ju olika ögonfärg, Lilly har mörkt bruna och Maja har de klaraste blå, och deras pappa har bruna samt även hans föräldrar, båda två! Jag tror helt klart att hon kan få gröna, det har vi bevisat :) ååååh igen!
    Ida

    SvaraRadera
  11. Åh så mysigt! Thilde har inte fått sin pappas bruna ögon, trots att hans föräldrar har bruna bägge två. Hon har fått gröna efter mig. Elias har däremot bruna ögon:)
    Jag trodde också att det bruna dominerade, men det verkar finnas undantag....:)
    Inte långt kvar nu, snart har ni er prinsessa i era armar!
    Kram

    SvaraRadera
  12. mamma till tilde & isolde17 juli 2013 kl. 22:55

    Vad jag lärt mig så är brunt alltid dominant.

    SvaraRadera
  13. Vi har vänner där storasyster har mörkt bruna ögon och brunt hår- lillasyster är kritvit i håret, ljusare hud och knallblåögon. Mamman brunögd, pappan blåögd!
    Spännande och se hur hon ser ut, om syrran har rätt!
    Lina

    SvaraRadera
  14. Har ett barnbarn som har ögonfärg som liknar hans gulbruna, jättelockiga hår. Ögonbrynen har samma gulbruna färg.
    Mamman har bruna ögon med gröna inslag, pappan har blågrå. Så kan det också bli.

    SvaraRadera
  15. Man får ju lära sig att brunt är dominant. Hos oss ser det ut så här, Jag har jätte mörk bruna ögon o även mina föräldrar, har dock blått anlag från min farfar. Min man har milerade, vår äldsta Vilja hade klargröna ögon till hon var 14 månader och jag var säker på att hon skulle få gröna, en morgon när hon vakna var de bruna med grönt stänk i. Vår yngsta Saga har de klaraste blå ögon till hennes mörka hår. Henrik kan ju ha andra anlag bakom sina föräldrar som slår igenom?

    SvaraRadera
  16. Min man har bruna och jag blå men vår dotter har gröna :)

    SvaraRadera
  17. Min man har bruna, lika så hans pappa. Min pappa + min mans mamma har blåa. Min mamma har brungröna och jag har grönblåa. Joel har grönblåa, lite mer gröna än mina, Clara har bruna och Vincent har gråblå änsålänge - han är ju bara 3 månader så mycket kan hända.
    Spännande med ögonfärg tycker jag. Jag har önskat mig en pojke m bruna ögon men uppenbarligen kan jag och Danne inte göra pojkar m bruna ögon ;-) inte för att det spelar ngn roll.

    SvaraRadera
  18. Min dotter har klarblå, medans jag ich hennes pappa har mörkbruna samt farmor farfar mormor bara morfar med blåa ögon, och hon vart en kopia på honom! Så vem vet vad er lilla prinsessa kommer ha spännande!

    SvaraRadera
  19. Min dotter har klarblå, medans jag ich hennes pappa har mörkbruna samt farmor farfar mormor bara morfar med blåa ögon, och hon vart en kopia på honom! Så vem vet vad er lilla prinsessa kommer ha spännande!

    SvaraRadera