onsdag 24 augusti 2011

Jesus Christ!

Det här med Keila - being a girl and all... Det funkar tydligen inte för vissa att hon är som en flicka, klär sig som en flicka, leker som en flicka, sover som en flicka, badar som en flicka, bajsar som en flicka och ja typ ni förstår.

Jag blir så trött på feministsnacket. Jag kräker på det. Varför är ni så bittra över vad ni är? Vad ni blev skapta till? Jag älskar att vara kvinna. Jag är stolt över att vara kvinna.

"Nina sa...
50-talet ringde och ville ha tillbaka sin kvinnosyn"

Men vänta nu Ninisen, vi snackar om min dotter där. Eller jag i alla fall. Om vad hon leker med och hur jag klär henne. Hur fan kan du hamna på 50-talet då? Jag tycker till exempel att kvinnor och män ska ha samma lön för det jobb de gör. Visst ska det vara jämlikt i arbetslivet. Men hur en familj väljer att leva, antingen om mannen stannar hemma eller kvinnan (som i vårt fall) så ska väl inte behöva bli så jävla invecklat att jag har en kvinnosyn som en man på 50-talet?

Anonym skriver också att det är våra könsroller som gör att mamman ofta lagar mat och pappan kör bil och att mamman är den som tar föräldraledigheten.
Inte för att jag känner att jag måste försvara mig men jag lagar sällan mat. Tyvärr är det brist på intresse och jag är den som alltid kör bil. Min pojkvän sitter i baksätet och har telefonmöte eller mailar när vi kör.
Jag har inte varit föräldraledig för att jag "är i en mall där jag förväntas ta föräldraledigheten".
JAG SER DET SOM EN STOR JÄVLA ÄRA ATT TA HAND OM MITT BARN.
Det är ett privilegie att få vårda, uppfostra och älska ett barn. Sitt barn. Pojke eller flicka.

Lady (!!?) Dahmer, "Som genusmedveten förälder", jag är nyfiken, hur påverkar dessa bemötande era barn? Jag tror era barn blir väldigt förvirrade när de inte ska synas, höras eller berättas för någon om vilka kön de har. Min teori alltså. Vi lever i ett samhälle där pojkar är pojkar och flickor är flickor men det betyder inte att en flicka kan ha ett "pojkjobb" eller tvärtom eller att en pappa kan vara föräldraledig och laga mat medans mamma kör bil och jobbar. Det är här det ÄR! Ert sätt att leva är så sällsynt så det är klart att era barn blir missförstådda på dagis och i skolan. De kommer alltid vara annorlunda för som tur är är det inte många som tycker som ni.

Jag har aldrig förstått, upplys mig gärna, men vad är det för fel på att behandla flickor som flickor och pojkar som pojkar? Vad sker då? Vad är skadan? Jag har behandlats som en flicka under min uppväxt och min bror som en pojke. Vi har fått kramar och pussar av våra otroligt kärleksfulla föräldrar båda två. Och vi är fullt fungerande, arbetande, seriösa och glada människor idag. Surprise!?

Anoym (seriöst kan vi inte döpa dig till något?), NÄR har jag skrivit att jag uppmanar Keila till att det viktigaste i hennes liv är att vara kvinna?
Och hur vågar du skriva "stackars flicka som har dig mamma"!!!??? 
Jag säga dig en sak könslösa människa att jag är världens bästa, roligaste, snällaste och finaste mamma till Keila!
Bara för att jag inte tänker sabba mitt barn med värderingar som era betyder inte att jag är en dålig mamma. Tvärtom! Vill Keila om några år när hon är medveten om vad hon ens har på sig, till skillnad från idag, klä sig i pojkkläder so be it! Vill hon som vuxen göra det. Varför skulle hon inte?
DÅ har hon en egen vilja och bestämmer helt och hållet själv vad hon vill och inte vill.
Fram tills dess är det jag som bestämmer när hon ska sova, börja dagis, resa på semester och bära klänningar. Rosa klänningar.

Jag är fullt på det klara om orättvisor i samhället när det gäller kvinnor och män men låt det inte gå till överdrift. Jag är också medveten om att det som sägs och görs i vårt hem redan nu påverkar henne till att bli det hon en dag ska bli och göra. Att hon påverkas av hur jag och hennes pappa lever, att hon ser mig sköta hemmet och "tror att hon förväntas göra detsamma". Jag ska nog upplysa henne om hur viktigt det är med utbildning och jobb och att kunna försörja sig själv. Att hon har valmöjligheten, precis som jag.
Jag väljer att ta hand om min familj framför att jobba. Detta förväntades inte av mig.

Jag förstår inte ens varför jag lägger ner energi på er. Vi tycker olika och hade inte haft det speciellt trevlig under en middagsbjudning. ;-) Vilken tur att vi inte känner varandra.
Ni skriver att ni inte vill påverka era barn, men Gud så ni påverkar dem. Det här är ju ERA tankar och ER syn på hur det ska vara. Inte era barns. Har ni tänkt på det?

Lady (!!?) Dahmer, jag googlade varför rosa är en flickfärg och hittade den här texten (nedan) som är skriven av Mary Rayme.
Var det slumpen som avgjorde? Det vet vi inte. Kanske hade det varit blått som är en typisk "tjejfärg" ifall nazisterna valt det till att märka de homosexuella? Om det nu detta är förklaringen till varför rosa är en feminin färg.
Jag lägger ner diskussionen med att vi är alla olika. Vi har rätt att göra som vi vill, leva som vi vill och uppfostra våra barn som vi vill. Men säg aldrig till en annan mamma som du inte känner eller vet något om att hon är en dålig mamma bara för att hon inte tycker som du.


"During World War II the Nazis used a color- & shape-coded system to keep track of their prisoners. Jews were given a yellow star of David to wear to identify them. Homosexuals were given a pink inverted triangle, which is also half a star of David. During WWII, the color pink would not have had a feminine or masculine association. It is my theory that the association of pink as a feminine color began with the use of the pink triangle back in the twentieth century by Nazi Germany. The association of pink with homosexuality could have changed or morphed into representing the feminine during this time.
The bottom line is this: No one really knows why pink became a girl color, the counterpart to the masculine color blue. But it is clear that the gender identification of color began in the 20th century. The history of pink as a color is not over. Perhaps a hundred years from now or two hundred years from now the color itself will mean something else as we as humans assign it a new identity and purpose."


Read more at Suite101: Color: The History of Pink: How did pink become a girl or feminine color? | Suite101.com http://www.suite101.com/content/color--the-history-of-pink-a7100#ixzz1VvsvkABD

71 kommentarer:

  1. Hej!

    Mitt råd....bry dig inte, det finns ALLTID människor som inte tycker som du!
    Sen undrar man hur DE orkar bry sig, skriva inlägg, lägga ner tid på hur andra lever, lär och uppfostrar.
    Jag, snart 40 år :) har lärt mig lite på vägen, inte lägga ner energi på andra som kritiserar en för hur man klär sina barn, hur man är som människa!
    Folk går igång på att du reagerar!
    Dock om de börjar kritisera dina barn som inte är relevant, DÅ ska man såklart reagera, det gör jag!
    Folk är bara avundsjuka, brukar jag tänka.
    För man har så god smak och är så cool och härlig!!! hihi :9
    //Johanna

    SvaraRadera
  2. Nyfiken...vad säger du den dagen förskolan/ skolan ringer och säger att din dotter har retat en pojke som har rosa eller spetströja? det är ju trots allt du som har lärt henne att de är så stor skillnad på pojkar o flickor att de inte kan ha samma kläder...Och ja, jag såg att du skrev att din dotter får ha pojkkläder, och det är vanligtvis inga problem ute i samhället, men vad händer om du får en son som gillar rosa, är lugn, försynt, omhändertagande och allt annat du påstår att flickor SKA vara?

    SvaraRadera
  3. Halleluja.. En likasinnad =)
    Jag är oxå förbannat trött på feministsnacket om snopp,snippa o könsneutrala kläder...
    Har själv 3 tjejer som uteslutande klär sig i rosa klänningar, älskar smink & sånt som är "tjejigt".
    Många menar på att jag begränsar mina barn, men jag menar på, att kan man inte ge sitt barn alla möjligheter i världen utan att klä dom i könsneutala kläder så borde man faan tänka hur man är som förälder..
    //Anna

    SvaraRadera
  4. Du vill veta vad skadan blir?

    Oj det skulle ta lång tid. Könsrollerna skapar förövare och offer.

    Det är inte en slump t.ex att män begår flest våldsbrott och flest sexualbrott. Det är ingen slump att män tenderar att vara våldsamma och att kvinnor tenderar att exempelvis hålla ihop med män som slår dem. Vi fostras till det. Pojkar fostras att vara mer fysiska, hantera ilska med kroppen och utåt medans flickor får lära sig att bita ihop, ställa upp osv.

    För att läsa mer om varför t.ex män begår flest våldsbrott läs här: http://ladydahmer.se/2010/may/sa-varfor-begar-man-de-flesta-valdsbrotten-da.html

    Det är ingen slump heller att flickor lider av ätstörningar och generellt har sämre självkänsla och sämre kroppsbild. Inte heller att vi tjänar mindre eller att majoriteten av alla chefer är män. Det finns så mycket litteratur i det här ämnet. Var inte rädd för kunskap! Köp billiga pockets på adlibris och utbilda dig. Eller läs igenom min genuskategori. (genus för dummies) som enkelt förklarar olika sorters problematik som könsrollerna för med sig.

    Pojkar får inte vara känslosamma eller gråta. Som vuxna blir de inåtvända och deprimerade. Män begår flest självmord och män klarar separationer sämre.

    Kvinnor får lära sig att behaga och vara till lags och som vuxna drabbas de av prestationsångest och duktigkomplex. Ätstörningar. osv.

    ett annat tydligare problem är ju att man begränsar barnen. De får inte utveckla sina egna individuella personligheter fria från krav och förväntningar utan pressas in i en förutbestämd mall som inte alltid passar. Visst är du en pojke som gillar att brottas och samla stenar, som tycker det är kul med spindelmannen och dinosaurier och har svart som favoritfärg så ja, då är livet lätt att leva. Men om du är en pojke som helst bara vill hålla handen med dina kompisar, klappa hästar, leka med dockor och samla bokmärken och ha rosa mössa så är livet inte fullt lika kul längre. Och hur drabbar det självkänslan hos dessa barn som av omvärlden får veta att de är fel?

    SvaraRadera
  5. Mina barn? Mår alldeles utmärkt. Jag ser stor skillnad på min dotter och hennes jämnåriga. (hon är 3,5. Min son är för liten för att fatta nåt) Ninja vet inte ens om att hon är en flicka så det är inte en del av hennes identitet. Hon har utvecklat en stark självbild. Hon vet vem hon är. "Jag är Ninja!"

    Hon vet inte vad flickor är. Eller pojkar. Hon vet att hon har en snippa och att lillebror (och pappa och kusinen) har en snopp och en pung, men inte att hon tillhör en speciell och exklusiv klubb som man ska identifiera sig med och ta efter. (flickornas)

    Och jag tycker det är så befriande.hon vet inte att hon ska gilla en speciefik färg eller att hon ska vara på ett speciellt sätt och hon jämför sig inte med de andra flickorna som flickor ofta gör- Hon oroar sig aldrig om hon är fin eller om det är fel eller konstigt att tycka om vissa saker eller vissa färger.

    Och när hon fattar att det finns olika kön, varför skulle jag förbjuda henne att tala om det? Du har ovanligt mycket fördomar och okunskap i ett ämne du ändå tycker en hel del om. Mitt tips är att du läser på. Köp "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2" Fantastisk bok som gett t.o.m mig en del aha-upplevelser.

    Och omgivningen? Ingen på mitt barns förskola uppfattar henne konstig eller fel och hon är allt annat än utstött-. Tvärtom, hon är social och populär. Inga missupfattningar (varför tror du det?)

    Men tids nog så kommer det säkert komma nån som berättar för mina barn att de färger de tycker om eller lekar de vill leka inte passar sig. Är dte verkligen mina barn eller deras fostran som är felet? Ska jag tvinga in dem i en mall bara för att de kanske inte ska bli retade i framtiden? Jag vill inte lära mina barn att följa flocken eller göra som alla andra. Jag vill uppmuntra individuellt tänkande och det gör jag inte om jag formar dem efter en rådande social konstruktion.

    SvaraRadera
  6. och hur ska män och kvinnor bli jämställda när de både fostras och behandlas olika från start? De får ju inte samma möjligheter.

    Du säger att din dotter får göra som hon vill när hon blir äldre, men förstår du inte att då är det försent?! Hon formas NU. Hennes personlighet formas nu. Hennes intressen, smak, egenskaper och talanger formas NU.

    SvaraRadera
  7. Och nej, jag skäms inte över att vara kvinna. Det är inget jag är stolt över heller eftersom att det bara är mitt kön - ingen egenskap eller prestation. Jag definerar mig inte efter mitt kön överhuvudtaget.

    Jag är

    1. Natashja
    2. Feminist
    3. Svensk
    4. Socialist
    5. förälder

    osv.

    Kvinna är oviktigt och säger inget om vem jag är som människa.

    Att ta avstånd från att kvinnor reduceras till enbart kroppar och lustbehållare är dock milslångt ifrån att ta avstånd från smink och femininet i sig. Många feminister tycker det är fel att kvinnor ofta framställs som passiva (prinsessan väntar snällt på att bli räddad av prinsen) och bara har utseendet som dygd. Detta övertolkas som att feminister är mot femininet -- när feminister i själva verket vill att femininet ska kunna vara så mycket mer än passiva prinsessor i guldklänningar. Att prinsessorna får egna svärd betyder inte att de blir maskulina, bara att de får en större möjlighet till egen agens inom femininiteten.

    SvaraRadera
  8. LADY Dahmer! Jag har en vän som är medlem i FI, verkar vara ngt för dig! ärligt! Du hade varit/ är en utmärkt bra debattör!!
    Lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  9. lady Dahmer...du glömde lista att du är ett nättroll som gömmer sig bakom Anonym och spenderar sina dagar att kommentera i denna bloggen. Det borde ju ligga på plats 1 på listan eftersom det verkar uppta all din tid....

    MVH Daniellas kusin Key

    SvaraRadera
  10. Man får faktiskt göra som man vill, herregud. Ge fan i att göra elaka påhopp, sluta läs här istället, det här är ju Dannis blogg och därför handlar den om henne och hennes sätt! Jag är säker på att du är världens bästa mamma!

    SvaraRadera
  11. Key: Jag är aldrig anonym och jag trollar aldrig. Jag står för mina åsikter. Jag har inget att dölja.

    Sara: påhoppen kommer från de som försvarar Danni. Jag kommer bara med sakliga argument.

    SvaraRadera
  12. LD: Är det inte lite tragiskt att Ninja inte vet om hon är pojke eller flicka?
    Jag vet inte om du vet detta, men man föds antingen till flicka eller pojke..

    SvaraRadera
  13. ANNA, nej jag tycker inte det är tragiskt alls. Hon vet inte heller att hon är kaufkasier (vithyad) eller att hon är svensk elle huruvida hon är hetero eller homo. Det är irrelevant. Tids nog så fattar hon det ändå.

    Det är mycket barn inte vet.

    "Jag är Ninja!" säger hon och det räcker gott och väl. Jag vill inte att hennes identitet ska sitta i fittan. Jag vill att hon ska utveckla den fri från könsförväntningar.

    Det finns liksom inget egenvärde i att veta om sitt kön när man är ett litet barn. Eller?

    SvaraRadera
  14. Och anna, jag vet inte om om du vet detta; man kan födas intersexuell; Med två kön. Eller transsexuell; född i FEL kön.

    SvaraRadera
  15. "Jag blir så trött på feministsnacket. Jag kräker på det. Varför är ni så bittra över vad ni är? Vad ni blev skapta till? Jag älskar att vara kvinna. Jag är stolt över att vara kvinna."

    Jag gillar också att vara kvinna! Skillnaden är att jag inte tror att jag är förprogramerad att laga mat, byta blöja, sminka mig & ha rosa bara för att jag är just kvinna

    SvaraRadera
  16. Till Daniellas kusin Key: Det finns faktiskt fler personer som motsäger det din kusin skriver. Varför skulle LD skriva anonymt? Det är inte hennes stil och jag som har följt hennes blogg väldigt länge känner igen på språkbruket att det är INTE LD som skrivit anonymainlägg.

    SvaraRadera
  17. Jag hållet med dig Danni! Den här diskussionen om manligt och kvinnligt, blått och rosa är fruktansvärt tröttsam. Jämställdhet är inte en färg eller en lek. Man ska göra det som är rätt för en själv och bara för sig själv. Du är en en fantastisk mamm att yttra en sådan kommentr om en människa man aldrig träffat är lågt. Ha det bra! Kram M

    SvaraRadera
  18. Hebbe - jämställdhet är lika möjligheter, lika skyldigheter, lika rättigheter.

    det har pojkar och flickor inte idag och hur ska de förväntas få det när de redan som små barn behandlas olika?

    SvaraRadera
  19. Du/ni undrar varför man lägger sig i och bryr sig/kritiserar. Så här enkelt är det: För att det du gör med dina barn påverkar andras barn. Barn till föräldrar som gör som du, påverkar i sin tur kanske mitt barn och därför har jag rätt att bry mig, lägga mig i och kritisera. Så är det med allt. Saker som påverkar oss på ett negativt sätt måste vi försöka ifrågasätta. Det är väl inte så svårt att förstå eller?

    Jag är så otroligt trött på klyschan "jag gör som jag vill, så lägg dig inte i". Om fler skulle lägga sig i lite mer så kanske man skulle kunna undvika många olyckliga saker. När det gäller föräldraskap tycker jag det är skitviktigt att alltid ifrågasätta sig själv som förälder, vad det är man gör i sin uppfostran och varför. Läsa på, lära sig mer, omvärdera, utvecklas. Och inse att man påverkar andra genom sina val!

    Inte ett enda vettigt argument har hittills presenterats av anhängarsidan kring VARFÖR man ska köna sina barn. Och nej det räcker inte med "för att vi är två olika kön". Det är inget argument.

    Om det skulle vara så, hur förklarar ni alla pappor som idag tar hand om sina barn precis lika bra som mammorna? De är ju inte födda till att "bära och ta hand om barn"? Enligt er teori skulle män bara köra runt med sina bilar och puckla på varann.

    SvaraRadera
  20. Anna sa...
    "LD: Är det inte lite tragiskt att Ninja inte vet om hon är pojke eller flicka?
    Jag vet inte om du vet detta, men man föds antingen till flicka eller pojke.."

    Det tragiska är att efter LDs otroligt välformulerade, pedagogiska inlägg är det där din replik. Snacka om att tala för döva öron.

    SvaraRadera
  21. Du skriver:
    "Det är ett privilegie att få vårda, uppfostra och älska ett barn. Sitt barn. Pojke eller flicka."

    Frågan är varför inte ditt barns pappa tycker likadant? Varför vill inte ditt barns pappa vårda, uppfostra och älska ert barn i samma omfattning som du vill? För om han hade velat det hade ni delat på omvårdnaden om barnet, inte sant?

    Eller vad är det som gör att han tycker att det är helt okej att inte vara hemma med sitt barn?

    SvaraRadera
  22. Förresten, om det vore så att kvinnor respektive män automatiskt är på ett visst sätt, varför är det då så viktigt att uppfostra barn "som sitt kön"? Om det vore så att flickor respektive pojkar är på ett speciellt sätt skulle de väl välja det utan att föräldrarna väljer det åt dem?

    Angående diskussionen om rosa respektive blått var det ju så att det innan 1940 var rosa som var en typisk pojkfärg medan blått var en typisk flickfärg. Vilket alltså talar för att val av färg till barnen är ett resultat av normer.

    "For example, a June 1918 article from the trade publication Earnshaw's Infants' Department said, “The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls. The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.”

    Källa: http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/When-Did-Girls-Start-Wearing-Pink.html#ixzz1Vx1zTYeL"

    Nu tycker jag visserligen att färgvalet inte är speciellt intressant. Mer skrämmande är att typiska flickkläder, redan i späd ålder är betydligt mindre i storlekarna. De är tightare i skärningen vilket främjar stillasittande lek istället för vildare lekar. Det är också ofta i material som är skörare, och färger som lätt blir fläckade. Typiska pojkkläder som är vidare i skärning, är gjorda i mer slitstarkt material och med mörkare färger är mer gjorda för vildare lekar. Redan här sätts alltså regler för hur barnen får leka, utefter deras kön. Och DET är betydligt mer skrämmande än val av färger är.

    SvaraRadera
  23. Herregud! Hur har alla radikalfeminister hittat din blogg Daniella! Önskar de kunde få regelbundet sex av en riktig MAN! Då hade inte dessa "bitterfittor" slösat sin energi på ditt klädval till fina Keila! Gör som du vill o låt dessa kö slösa. Barn växa upp! Tvivlar på att vi vet resultatet av att växa upp som dessa barn! Min son kommer få veta att han är pojke, MEN om han sen vill gå i klänning och måla naglarna får han självklart göra det!! Go Keila;)

    SvaraRadera
  24. Om man gör ett inlägg i ett kontroversiellt ämne och inte sedan kan argumentera mer än i lösa ordalag, om sin åsikt och sedan flippar ut för att folk TYCKER nåt...
    Ska man inte hålla sig till ämnen man klarar av i så fall?

    Sedan handlar det inte om pojkar och flickor, blått eller rosa... det är bara en liten del i den stora debatten. Jag är inte beredd på att få lägre lön för att jag är kvinna... vilket det är vad folk argumenterar för t ex när de säger att hela pojk/flicka-debatten är "tröttsam"....

    SvaraRadera
  25. Anna-mamma till Vincent24 augusti 2011 kl. 16:28

    Fyfan vad tråkigt!! Jag är också trött på sånna här diskussioner!! Jag klär inte Vincent i typiska pojkkläder nu när han är bebis, han har ofta mycket färg på sig och det är så jag gillar det. Men det betyder inte att jag dömer andra som gör på något annat sätt.

    Jag älskar också att vara kvinna och kvinnlig! Du är en sån härlig kvinna, kom ihåg det! :)Kramar!

    annae100@hotmail.com

    SvaraRadera
  26. Klart ni får tycka något!! Men disskutera det i era forum! Jag läser inte denna blogg för att jag tycker det är intressant när Daniella blir påhoppad! Jag tänker inte heller föra debatt. Ut härifrån och fortsätt debattera där ni får responsen ni önskar!!

    SvaraRadera
  27. Vilken debatt!! Jag brukar aldrig kommentera trots att jag läser denna blogg sedan länge.Jag har en son och han är pojke och jag klär honom i pojkkläder,gör det mig då till en dålig mamma i era ögon!

    Btw jag skulle aldrig i mitt liv sätta på honom en klänning, undantag för dopklänningen :) Skulle han om några år vilja ha klänning fair enough, då får han ta på sig en. Vad jag inte förstår är hur man kan kritisera någon för hur denne väljer att klä sitt barn, och sen av det dra slutsatsen att den är en dålig förälder! Usch, att anklaga någon för det är ettfruktansvärt elakt påhopp! Gillar du inte Danni's blogg varför läser man den då?! Jag tycker det verkar som att Keila har det helt underbart och att Danni är en super mamma. //Yasemin

    SvaraRadera
  28. Lotta, man diskuterar inte för att få den respons man önskar. Det blir ingen diskussion om alla håller med. Och det är väl just i dessa "forum" där åsikter skiljer sig åt, som man bör föra en diskussion? Vad är vitsen annars? Man lär sig inte mycket om man bara får medhåll hela tiden. Om du bara vill läsa bloggen så behöver du ju inte läsa kommentarerna. Läs bara inläggen. En publik blogg som är öppen för kommentarer måste väl kunna få vara en plats för diskussion? Särskilt när man skriver ett "debatterande" inlägg. Och hon blir ju inte påhoppad. Hon för fram en åsikt och hennes åsikt blir ifrågasatt, det är inget konstigt. Ingen har hoppat på henne.

    SvaraRadera
  29. Lady Dahmer: Det måste vara tröttsamt att vara så "korrekt" i allt som rör dina barn. "Nej vänta! Vi får inte vara så glada när vi presenterar leksaken! Hon ska få bilda sin egen uppfattning.." Ingen spontanitet. Jag har flera föräldrar i min bekantskap som befinner sig på ytterligheterna på skalan. Allt ifrån sådana som du, till de som försöker göra allt för att forma sina barn enligt en viss modell. Jag kan med säkerhet säga att barn uppfostrade i din filosofi inte alls nödvändigtvis blir mer självsäkra som individer. Men jag tycker att det är toppen att du uppfostrar dina barn korrekt. Jag är övertygad att om 40 år när könsrollerna gått så överstyr att män inte gör annat än att springa runt och slåss och våldtar kvinnor så kan dina barn stiga fram som ledande stjärnor. De kan tukta likt Stalin gjorde och göra ordning ur kaos.

    Du ber även Daniella läsa på mer i ämnet genusvetenskap. Problemet med vänstereliten, (jag är en sådan som placerar folk i fack. och dig placerar jag i "arg feminist med vänstervridna åsikter som anser mig själv vara upplyst i en värld annars döljd i ett skimmer av okunskap."), är ofta att ni gärna sitter på höga hästar i dessa sakfrågor. Ni hävdar någon slags ensamrätt på kvinnors kamp för jämlikhet. Under min tid i Lund läste jag en del böcker i ämnet genusvetenskap, (jag tog kursen med tron att det skulle finnas massor av snygga tjejer. Vilken miss!), och kan säga att er "vetenskap" ger jag er lika mycket trovärdighet som jag ger homeopati, voodoo eller milkologi. Jag kan ge dig en livslång läxa här: Bara för att det står i en bok betyder inte att det är sanning.

    Tills den dagen, när du kommer sitta i ledningen för Sveriges enda parti med ett införande av morgonsången "Internationalen" på agendan, så önskar jag dig ett snabbt tillfrisknande och ett STORT "lycka till" till dina barn.

    PS. Jag är en man uppvuxen i ett konservativt hem med något "traditionella" värderingar. Och håll i dig nu....jag har aldrig våldtagit en kvinna! Aldrig slagit en heller! Och...jag lagar all mat hemma! Väldigt bra dessutom. Jag medger motvilligt att jag under mitt liv har slagits med MÄN. Så jag antar att jag i slutändan faller under din profil ändå som blodtörstig best. DS

    SvaraRadera
  30. Åh Halledau Danni, du verkar ha fått en galning efter dig ju. En galning med toffsar i armhålorna hehe. kram till dig och till din fina PRINSESSA!

    SvaraRadera
  31. Herregud vad tröttsamt!!!!!!
    Är de viktigaste inte att våra barn mår bra och är lyckliga eller.
    Min son vet om att han är en pojke spela roll jag klär han i de som jag tycker är fint.
    Han kommer växa upp till en stark kille med jeans och t-shirt som vet att vad som än händer så har han alltid sin mamma som står bakom han.
    Han är lycklig och mår bra de är allt som spelar roll.
    Alla människor påverkar sina barn på nåt sätt att bli och tänka som dom så är de bara, sätt er ner andas och njut av era barn.
    Fattar inte att man kan reta upp sig så mycket på en liten tjej i rosa kläder!!!!!

    SvaraRadera
  32. "Herregud! Hur har alla radikalfeminister hittat din blogg Daniella! Önskar de kunde få regelbundet sex av en riktig MAN! Då hade inte dessa "bitterfittor" slösat sin energi på ditt klädval till fina Keila! Gör som du vill o låt dessa kö slösa. Barn växa upp! Tvivlar på att vi vet resultatet av att växa upp som dessa barn! Min son kommer få veta att han är pojke, MEN om han sen vill gå i klänning och måla naglarna får han självklart göra det!! Go Keila;)"
    skriver Lotta.

    Här kom den gamla tramsdängan om att vi feminister behöver mera kuk. Det blir aningen konstigt eftersom feminister är både kvinnor och män. Jag undrar om Lotta känner sig snäll och timid efter att ha blivit påsatt av "en riktig MAN" eller vad hon nu menar.

    ---

    Varför inte glädjas av mångfalden istället för att klämma in barn i trånga könsroller?

    SvaraRadera
  33. Lotta! Är det så du bemöter dina åsiktsmotståndare? Med härskartekniker och förolämpningar? Räcker inte argumenten till? Är det så jobbigt att bli ifrågasatt att man måste ta till personangrepp och fulheter? Men tack för att du bevisar att den här debatten fortfarande i hög grad behövs. Och den behövs HÄR, inte bland likasinnade.

    Patrik! Jag är allt annat än korrekt hela tiden. Jag är som de flesta föräldrar ganska opedagogisk och otålmodig emellanåt.

    Dock så är jag medveten om de strukturer som finns i samhället. Och jag är medveten i mitt föräldraskap. Det är små människor vi fostrar och den uppgiften tar jag på stor allvar. Det önskar jag fler människor gjorde. Kunskap är makt.

    SvaraRadera
  34. Det jag inte kan förstå i allt detta är hur någon vill kalla sig för genusluder eller femenistfitta???? Det är väl till att nedvärdera sig själv å de grövsta....eller?? Jag ser framför mig väldigt fula, kanske feta med dålig hy ,som ingen vettig karl vill ta i ens, framför mig..... jag har några år på nacken. Så jag har mött många av er i mitt liv. (bitterfittor). Snälla låt inte ert eget misslyckande gå ut över era barn,hur nu det gått till att ni fått barn överhuvudtaget? Imina ögon är ni flator hela bunten, som egentligen vill vara män, fy fan!! Undrar vad ni har för män, säkert ett misslyckande det också. För det måste ju vara en ( DET ) eller hur?

    SvaraRadera
  35. Det känns ju bra att du tänker uppfostra din dotter till att det största och viktigaste attribut hon har är en "mutta". Inte hennes personlighet eller att Hon är Hon eller så. Nä. Det viktigaste är att hon kommer få tuttar att amma barn med en dag och gud förbjude om hennes man (vi låtsas som att möjligheten att hon är homosexuell inte finns) försöker byta en blöja. Han ska ju köra bil.

    SvaraRadera
  36. Jennie N - mamma till Wilmer24 augusti 2011 kl. 19:21

    Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta =). Varför är det ett så känsligt ämne? Kvinnor och män klär ju sig olika och ingen flyger i taket för det. Jag försöker uppfostra min son att bli en trygg och stark människa, med respekt för andra människor och som vet att hans föräldrar stöttar honom i vått och torrt. MEN jag klär honom i pojkiga kläder... Blått, grönt, svart, jeans, you name it! Gör det mig till en sämre mamma?

    SvaraRadera
  37. Kunskap är makt, ja då fick jag bekräftat vad du Genusluder, och Femenistfitta är för typ av människor. Kul , jag hade rätt. Ser er framför mig...lila velourbrallor , brillor som ni inte ens klär i. Gör allt för att förfula ert redan fula avundsjuka tryne. Lycka til i framtiden, ni har funnits till sen 70 talet. Och än har ni inte lyckats, tack och lov. Yrkesdemostranter, med palestinasjhalar som dessutom väldigt fegt kastar sten.....jaja....haha.Stackars barn som föds hos er.

    Daniella, de är så fruktansvärt avundsjuk på dig. Du är otroligt vacker, självsäker, superkvinnlig, och en förbaskat bra supermamma. Dessutom lever du tillsammans med en snygg framgångsrik MAN, de du!!! Gå med högt huvud, du står högt över dessa ( genusluder, femenistfittor) i mina ögon. Kram/ Catwoman

    SvaraRadera
  38. De flesta verkar överens om att när barnen är små så klär vi dom som vi föräldrar vill och de flesta är tvärsäkra på att om tex. Ens pojke, när han kan bestämma själv, vill ha på sig klänning (eller sånt vi nu kallar tjejigt) så får han självklart ha det. Men om han blir mobbad för det hur gör ni då?

    SvaraRadera
  39. Hej Danni!
    Jag tycker du ska göra precis vad som känns rätt för dig och din familj för det är ju när vi ändå är inne på det DIN familj det handlar om. Jag är som du nog vet uppvuxen med fyra systrar och hade alla chanser i världen att leka med dockor och gud vet inte allt men... Jag ville inte, JAG VILLE INTE! Jag har alltid varit intresserad i mekaniska saker osv. Gudarna ska veta att jag uppmuntrades att leka med systrarnas leksaker om jag så ville...
    (Jag skriver gudarna så att vi kan låtsas dels att det finns gudar och dels att en är kille och en är tjej så att vissa damers/herrars/henoms - trosor/tangakalsonger/vaxduk inte glider upp mellan skinkora och orsakar ramaskri och moralskav. Eller så kan vi säga att gud är en kvinna med skägg om det funkar bättre.)
    På vad LADY DAHMER (IF THAT IS HER REAL NAME?) skriver om att unga killar fostras till att ta ut sina aggressioner fysiskt till skilnad från tjejer(?) svarar jag! Sug mitt icke namngivna (av respekt till er) könsorgan. Jag har en son på 12 månader som aldrig skulle komma undan med att på ett fysiskt vis visa sitt missnöje, en värdering jag säkert delar med de flesta oavsett om de uppfostrar en kille eller tjej. Jag har själv gått hemma med mitt barn sedan den 3:e Januari och började just jobba igen. Inte för att ni skulle känna att världen var lite mer balanserad utan för att jag kände att det var något jag behövde. Så enkelt kan det vara, lite grått i er annars så svart/vita värld? Min lille pågapåg kommer att få leka med vad han vill må det så vara dockor som ångmaskiner, än en gång, inte för att göra er glada utan för att jag tycker han gott kan välja. jag hoppas han väljer lego och transformers.... Enda gången jag skulle tänka om är ifall ni startade ett parti, positivtsärbehandlade er till makten och tvingade det på mig såsom ni försöker åsiktsvåldta andra på denna blogg. Nog ska ni se alltid, att han kommer att växa upp och bli en laglydg medborgare. Sannolikheten säger så... Om man menar att ta ifrån allt vad genus heter är lika med att icke manipulera så är man självbedräglig. Jag ber om ursäkt att jag skriver så hetsigt men jag blir så upprörd när genusföräldrar maler på och försöker övertala alla att de har rätt till 100% .. Detta är ett nytt fenomen som det forskats extremt lite i jämförelsevis så hur kan ni vara så säkra att det är bra för barnet?

    Det logiska felslut genusföräldrar och andra feminister gör är att de utgår från att det är könet som är problematiskt och inte synen på kön, vad den nu kan tänkas vara för olika människor. Att bortse från kön är inte att vara könsneutral, det är ett ställningstagande mot individens kropp, i det här fallet ett barns kropp. Det är naivt och ansvarslöst att göra sitt barn till offer för eventuella samhälleliga uppfattningar kring kvinnor och män, javisst? (Keila får välja, eller hur?).

    Att dölja könet är i grund och botten samma synsätt som kontrollerar kvinnor i religiösa diktaturer? Vidare blir etnicitetsfrågan intressant, ska vi klä alla barn i rånarluvor så vi inte bedömer dem efter ursprung?

    Käraste underbara Jeffrey Dahmer (Jag gav dig ett killnamn ;/) tag i beaktning att du experimenterar med ditt barns psyke, förutsatt att du har barn. Men det är ditt val precis som Daniella och hennes man har gjort sitt val i hur de uppfostrar lilla underbara Keila. Låt dem vara med sin övertygelse så ska du se att det löser sig med din under förutsättning att din unge inte får en psykos i puberteten, skyller på dig för att han är konstig och helt sonika skjuter dig där du sitter... Det skulle kunna hända precis som att keila skulle kunna få ätstörningar men i båda fallen vet vi att det är onormalt . Men sannolikheten säger fortfarande att det inte blir så.
    Var i hela fridens namn växte du upp där du fick lära dig att behaga och vara till lags? Var din pappa ”dum”? Är det därför du så starkt visar ditt förakt mot det patriarkala?

    SvaraRadera
  40. Veronica:
    Vad gör man om ens barn blir mobbat för något annat? För hårfärg eller fräknar eller ett födelsemärke eller formen på sina öron (det blev jag, öronen alltså) eller storleken på fötterna eller vilket annat ytligt attribut som helst, valbart eller ej? Vad man, hoppas jag, INTE gör är att agera som att det är det mobbade barnets fel bara för att barnet har VALT klänningen på ett sätt som man inte kan välja att ha fräknar eller vitblont hår. Om man nu inte tycker att mobbning är okej ibland. Det hoppas jag att man inte tycker. Någonsin.

    SvaraRadera
  41. Det kanske inte framgick, men det var en ärlig fråga ställd rakt ut, hur gör man, vad ska man säga till dom berörda? Jag kan inte kalla mej feminist, men diskussionen behövs. Jag kan inte heller säga att uppfostra sina barn som könslösa är bra heller, för det vet jag inte, men jag tror starkt på att man ska uppfostras till att alla har lika värde och det har väl lite med genus att göra. Det låter ju självklart med lika värde, men är det verkligen det? Se bara hur "vi" diskuterar här.

    SvaraRadera
  42. Det var min också, en smula. För jag vet inte riktigt. Jag har inga barn (än) och jag fasar för den dag jag kommer behöva lämna ifrån mig ett barn till en miljö där sånt kan hända. Jag tror det beror på tillfället och de inblandade, hur man hanterar en sån sak. Det bästa vore väl om det inte skulle uppstå, om föräldrar var noga med att barnen inte får för sig att det är "fel" att ha på sig något plagg på grund av kön, men man kan ju bara kämpa med sina egna barn. Jag vet inte.

    SvaraRadera
  43. Rasmus: du har fel i följande:

    "Det logiska felslut genusföräldrar och andra feminister gör är att de utgår från att det är könet som är problematiskt och inte synen på kön, vad den nu kan tänkas vara för olika människor. Att bortse från kön är inte att vara könsneutral, det är ett ställningstagande mot individens kropp, i det här fallet ett barns kropp. "

    Tvärtom är det så att det är den sociala konstruktionen av kön som man vill bort ifrån. Det är inte snippan eller snoppen som är problemet, det är de sociala förväntningarna som är problemet. Om du på allvar tror att feminism är det som du skriver så måste du läsa på lite.

    Vidare 2: "Det är naivt och ansvarslöst att göra sitt barn till offer för eventuella samhälleliga uppfattningar kring kvinnor och män, javisst?"

    Är det inte precis det man gör när man "könar" barn? När man säger att flickor är så och pojkar är så? Förväntar sig olika saker av dem?

    Det verkar som att det är du som gör logiska felslut här.

    I övrigt så är ju den här diskussionen totalt urspårad. Det enda ni könsrollsidkare har kommit med är glåpord och svammel. Inte ett enda vettigt argument. Att det har forskats lite på det här är inget argument. Det är mycket som det forskats lite på, som vi tar för givet och tycker är bra. Det handlar inte om att skära av snoppar på pojkar eller göra om kvinnor till män, det handlar om att bredda synen på vad en kvinna/man kan vara och inte trycka förväntningar i halsen på små barn.

    Och en annan sak som många här verkar glömma, och då menar jag kvinnorna, att det är tack vare dom där "feministfittorna" som ni har det så bra idag. Hade det inte varit för dom, som stod där i sina rödstrumpor på barrikaderna och slogs för kvinnans rätt, hade ni inte fått rösta, utbilda er, än mindre ha en karriär. Ni skulle vara tvungna att sitta fast i dåliga äktenskap och tvingas att föda barn mot er vilja, för abortlagen skulle inte funnits. Har ni tänkt på det? Men det är ju lätt att bli hemmablind när man är född med "genussked i mun" om man säger så.

    SvaraRadera
  44. Man får ge ungarna verktyg att hantera mobbingen helt enkelt. Barn kan bli mobbade för precis vad som helst. Svaret är ju inte att undanröja varenda liten grej som skulle kanske kunna blir ett problem.

    Barn med stark självkänsla och framförallt tillit till sin egen förmåga blir inte mobbade. Det är osäkra barn med dålig självkänsla som inte riktigt fått lära sig att deras val är bra val som blir lätta offer. Mobbare mobbar för att klättra på stegen.

    Så hur gör man? Vilka är verktygen? Börja med att lära barnen att lyssna inåt: Hur känns det här? Vad tycker jag? Och respektera deras åsikter, tankar och personliga smak. Stärk dem i deras val, uppmuntra fritänkande och lyssna när de säger emot. (lär dem att våga tycka och tänka själva)

    Då kommer det ofta naturligt. Jag känner till flera pojkar som gärna har rosa eller hello kitty eller leker typiska tjejlekar men som inte bryr sig om när något annat barn påpekar detta. "JAG tycker jag är fin i den här färgen!" eller "JAG får faktiskt leka med vad jag vill!" är vanliga svar.

    Se även till att förskolan och skolan jobbar AKTIVT med genus, för de måste de enligt läroplanen.

    SvaraRadera
  45. Jag förväntar mig att min son ska växa upp och vara snäll mot sin omgivning, Han kommer förhoppningsvis vara duktig i skolan, ragga hem sitt livs kärlek o leva lycklig.... JAg förväntar mig inget om hur han ska vara som kille. Men jag vägrar tro att att "henom" är lösningen. Det är i allra högsta grad så att kön behövs! Visst är det så att vi borde sudda ut orättvisor och förväntningar men hur i helvete ska du uppnå det genom att avköna ett barn? Hur?
    Det enda som har hänt med diskussionen är att folk har blivit upprörda när er chefsbloggare eller vad hon nu är gick ut o sa att hon tyckte synd om Keila. Jag vet att hon har det bättre än de flesta små knoddarna här i världen och då menar jag inte materiellt. Visst är kvinnorätt underbart men herregud vad ni ivrar. Titta ut i världen innan du gnäller på barnens klädsel.. Vi har nått långt i Sverige o kan nå mycket längre Men är könsneutralitet det naturliga och högst prioriterade du har på agendan? I så fall kra C tycker jag synd om dig. Du anser bara att jag har fel. Blev lite fel där i början av ditt inlägg. Som sagt det är en otrampad stig ni trevar er fram på. Snedvridet eller inte så gör ni precis samma sak när ni berövar ett barn dess identitet istället för att göra som min mor och far gjorde. Berättade för mig att jag var fantastisk som jag var och at jag kunde bli vad jag ville bara jag la manken till. Det räcker faktiskt. För lika lite som vissa barn får välja färg på sina kläder, lika lite har ert idealbarn haft att säga till om angående sin könlöshet.

    SvaraRadera
  46. Den sanna anledningen till att blått blev en pojkfärg, började på BB där man gav blåafiltar till pojkar. Just för att nyfödda pojkar har lite svårare att hålla en god kroppstemperatur och blått ansågs vara värmeledande.

    Det här var i början på 1900-talet och det sitter kvar än idag. Så det kom långt innan det du refererade till.

    SvaraRadera
  47. rasmus. Jag sa aldrig att det var synd om Keila. Jag sa aldrig nåt om Dannis förmåga att vara en förälder annat än att jag tror hon gör det absolut bästa hon kan. Att jag påpekade hennes okunskap är ingen förolämpning. Det är ingen skam i att vara okunnig. Jag är okunnig på massa områden och blir inte grinig om nån påpekar det.

    Pajkastningen kom från ert håll. Om du läser igenom mina kommentarer här och de riktade mot mig så ser du ett tydligt mönster av personangrepp och inte från mig.

    Och igen. Genus handlar INTE om att ta ifrån barnen sitt kön. Det handlar om att inte tillskriva barnet egenskaper och förmågor baserad på genitalierna.

    SvaraRadera
  48. Ja, jag säger i alla fall tack för att det finns kloka feministfittor! Hade inte rödstrumporna funnits så vete katten om jag hade kunnat sitta vid min dator och skriva vad jag vill.

    Och tack LD för kloka ord om hur man kan försöka förebygga mobbing, men det finns ju barn som har bra självkänsla tills dom har fått höra tillräckligt många gånger vilken idiot dom är, så att dom till slut tror på det själva. Och dessa barn som gör så mot andra, hur är dom uppfostrade? Är det föräldrarnas fel? Eller samhällets? Eller båda delarna? Därför tror jag att genusdiskussionen är viktig, fast man inte "ser sig" som speciellt feministisk.

    SvaraRadera
  49. "Klart ni får tycka något!! Men disskutera det i era forum! Jag läser inte denna blogg för att jag tycker det är intressant när Daniella blir påhoppad! Jag tänker inte heller föra debatt. Ut härifrån och fortsätt debattera där ni får responsen ni önskar!!"

    Men alltså, vilken värld lever ni egentligen i där ni inte tycker att man får diskutera fritt var man än befinner sig? Det här är ju en offentlig blogg som är öppen för var och en att ta del av, ta till sig av, men även diskutera det som skrivs. Det finns lösenordsskyddade bloggar om man enbart vill skriva för de som man vet håller med i fråga om ens åsikter. Det är nog inte så att flera av oss läser den här bloggen regelbundet (i fråga om att "gillar ni inte bloggen så behöver ni inte läsa den") utan bl.a. jag halkade in här via någon som tipsade om diskussionen via Facebook. Men nog om det. Man får helt enkelt respektera och acceptera att folk uttrycker sina åsikter om man skriver offentligt. Men man ska hålla god ton tycker jag.

    Det här är en fråga som så väl engagerar som upprör många och det är inte konstigt att det blir en diskussion. Jag önskar bara att några av er kunde hålla er till sakargument om varför ni tycker som ni gör i stället för att gå till personangrepp. Vi, som pratar om genus, gör det verkligen inte för att utmåla någon som en dålig förälder, utan vi vill ju försöka förklara hela frågan om genus. Det verkar dock som att många är väldigt införstådda med vad genus innebär och i stället hänvisar till kanske mer radikala företeelser och då syftar jag på det här med könlöshet. När vi pratar om genus menar ingen att vi vill göra barnen könlösa, för ett biologiskt kön har ju alla. Utan vi pratar om de roller som män/kvinnor, pojkar/flickor förväntas ha eller vara, eller vad som anses vara en manlig eller kvinnlig egenskap. Och det är DET vi menar att vi som föräldrar överför när vi/andra automatiskt köper t.ex. en bil åt en pojke, en leksaksspis åt en flicka, uppmuntrar pojkar att vara tuffa och coola och flickor att vara snälla och speciellt i den här tidiga åldern när de själva inte ens förstår eller kan välja om de vill vara en tuff pojke och en snäll flicka ELLER en lugn pojke eller en tuff flicka.

    Sen är det självklart inget fel i att som kvinna vilja se vacker ut, klä sig i snygga kläder osv. men det ska väl heller inte ses som något onormalt om man som kvinna inte kunde bry sig mindre om sitt utseende. Allt ska väl vara okej?

    Och vi vill verkligen inte byta plats på pojkar och flickor, så att tjejer i STÄLLET ska vara tuffa och pojkar snälla. Vi vill bara se att alla barn uppmuntras att vara både och, att det är helt okej för en tjej att vara tuff, ta för sig, livlig osv. och för en kille att vara lugn, snäll och vill leka lugna lekar. För idag så ligger det så djupt rotat att uppmuntra killar och tjejer till specifika saker, och de flesta tänker nog inte ens på det. Så undermedvetet sker det hos de flesta. Det är därför vi pratar om det.

    Så inget är menat som påhopp eller för att kritisera någon som förälder, utan för att bara försöka förklara hur det hänger i hop det här med hur man överför föreställningar till sina barn och hur det sedan präglar dem.

    /Katharina

    SvaraRadera
  50. @Katharina: Vilket fint inlägg i debatten.

    Jag önskar verkligen att debatten kunde hålla sig på en saklig nivå utan förolämpningar.

    Johannan att debatten kunde hålla sig på en saklig nivå utan förolämpningar.

    Johanna

    SvaraRadera
  51. Jag är en KVINNA, som älskar att klä mig som JAG vill... jag är MAMMA till en son och en dotter som vi valde kläder utifrån vår stil och tycke, min son hade pojk kläder och min dotter i flick kläder...

    VAD FAN ÄR PROBLEMET???
    Är även jag nu en dålig mamma???

    Jag ska erkänna att alla dessa fanatiska könslösa människor skrämmer mig, hur fan orkar ni...människan är olika, man är en man och kvinna är en kvinna... vi har olika styrkor/ svagheter i livet.

    Sen ska vi givetvis vara inne på varandras områden, inget fel i det.. jag lekte med bilar när jag va liten, så kul det va!!! =)

    Men varför skapa problem och tjabb om så ointressanta ämnen, det finns så mycket viktigare att bry sig om.

    De som har störst problem med sig själva och sin identitet är de som måste trycka ner andra... för ni som gör det, titta er i speglen en extra ggr och ställ er frågan.... är jag bra som jag är, är jag nöjd med mig själv, med mitt egna JAG??

    Om svaret är JA... kanon... men det tror jag inte att det är, för då hade ni inte varit så jävla bittra!!!!

    Jag är inte bitter, jag är så nöjd med mig själv och min identitet =)
    OCH JAG ÄLSKAR ROSA!!!!


    Kram till dig och din dotter... va stolt över att du är en bra mamma, och snälla fortsätt med rosa klänningar, gärna lite glitter med ;) det är så gulligt!!!

    Milli

    SvaraRadera
  52. Jag brukar inte kommentera bloggar men den här gången kan jag verkligen inte låta bli.

    Vi pratar här om könroller...om vilka färger vi klär våra barn...leka med dockor eller bilar etc etc. Vi kallar varandra dåliga föräldrar för att den gör si och den gör så.
    Men är ändå inte det allra viktigaste att vi ger våra barn en kärleksfull uppväxt..vi må göra detta på olika sätt men i slutändan gör vi som vi gör för att vi vill våra barn sitt bästa.

    Det är så lätt att döma, men det var och en gör
    gör man ju för att man själv tror att det är rätt.

    Och är inte detta ändå ett i-lands problem? Det finns nu länder som inte ens har vatten eller mat och vi oroar oss för hurvida våra barn ska gilla rosa eller blått? (låter som en klysha jag vet men det bryr jag mig inte om)

    Jag tror att ger man sitt eller sina barn en kärleksfull uppväxt så är det en tillräcklig grund för att kunna stå på starka ben senare i livet och göra dom val man ställs inför!!

    /Emsan

    SvaraRadera
  53. Asså Milli har läst igenom alla kommentarer och ingen jävel har sagt att man är en dålig förälder beroende på vilka kläder man ger barnen??? Läs innan du skriver?
    Varför ska man ens bry sig om dessa färger? En färg är en färg?
    En person skrev innan " jag klär min pojke i pojkkläder, jeans, svart och blått" vadå pojkkkläder? Så ett barn som är fött med snippa kan inte ha jeans? O ett barn med snopp kan inte ha rosa? Sluta tramsa för i helvete! Barn föds med ett kön(eller två). Precis som de föds med armar och ben. Barn föds INTE till ett kön, de är inga kön de är individer. En individ som (jag tycker) ska ha rätt till att hitta sitt eget sätt och sitt eget jag. DÄRFÖR tycker jag att man ska uppfostra barn könsneutralt EFTERSOM barn som fostras till att bli "flickor eller pojkar" inte får välja själv. De fostras in i en roll. Låt istället barnet växa upp utan att få inpräntat i huvudet att barnet ska vara på ett visst sätt bara för att barnet har ett visst kön. Med könsneutralitet hindrar man inte barnet från att vara någon , tvärt om ger man barnet möjlighet att hitta sin egen väg, den riktiga vägen för just det barnet.

    SvaraRadera
  54. Oj, vilka disskussionr det var här inne. Påminner om när jag skrev ett inlägg om Rosa & Blått tidigare i sommar. Jag hade egentligen ingen baktanke alls med inlägget men oj vilken storm det blev bland kommentarerna :)

    Kör på tjejen och kör på det som passar dig ich din tjej bäst!

    SvaraRadera
  55. Men herregud, folk är verkligen patetiska, jag dör fan i mig. Här är det krig, svält och katastrofer i världen, och folk klagar över hur hon uppfostrar sitt barn? Nu får väl folk ändå ge sig? Vad fan har ni med det o göra?

    Uppfostra du ditt barn som du gör, ge barnet mycket kärlek och sunda värderingar så kommer det bli hur grymt som helst. Vissa har en klar tendens att dra detta feministsnack för långt....herregud.

    SvaraRadera
  56. Jag tycker det verkar som du uppfostrar din dotter alldeles perfekt. Jag har själv en dotter som är 9mån, hon tycker inte om klänningar ( dom är i vägen när hon kryper) men annars ser jag inte problemet varför man inte skall kunna klä flickor i kläder som är för flickor. Min lilla dotter har alla möjliga leksaker men likväl tycker hon redan om att pyssla med sin lilla babys. Detta är inger jag har lärt henne utan det är hon själv som började med det :)
    I min värld känns femenismen överspelad och uttjatad, känns lite 90-talet över det. Kom på något nytt istället som ni kan lägga er negativa energi på istället för att klanka ner på föräldrar och deras sätt att älska sitt barn på.

    SvaraRadera
  57. Jag vill bara börja med att säga att jag inte tycker att någon är en dålig förälder! Som folk verkar tro att man tycker för att man pratar om och tycker att genus är viktigt. Jag tror att alla försöker att göra det bästa i sin situation och med den kunskap man besitter. Vissa människor vill dock absolut inte lyssna och habblar bara på om att Genus är så jävla överdrivet hit o dit och att det är ett i-landsproblem. Könsskillnader tror jag faktiskt inte är så jävla i-lands problem.

    Jennie N – mamma till Wilmer
    Nej du är inte en sämre mamma för att du klär din pojke i det du valt att kalla pojkiga kläder. Men genus handlar inte bara om kläder. Det handlar om att man bemöter ungarna olika från den dag dem föds, o puttenuttiga lilla ##### och starka stora #####. Ungefär. Det har till och med gjorts studier i att människor använder olika röst eller tonläge eller vad man ska säga till barn beroende på om de hade en rosa eller en blå sparkdräkt på sig. Detta har jag läst i en bok som heter ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.” som är skriven av Lotta Snickare och Liza Marklund.
    Det handlar om att pojkar och flickor tar olika mycket plats i barngrupper och i skolan. På en förskola hade de satt upp en film kamera för att se om barnen blev olika behandlad och resultatet blev skrämmande. Pojkarna fick mer hjälp att klä på sig medans flickorna fick klara sig själva och vara duktiga. Flickor mognar snabbare sägs det. Jag undrar om vi mognar snabbare naturligt eller om det bara blir för vår uppfostran. Vi ska vara så jävla söta och gulliga med våra rosa och ljusa, ömma och figursydda (redan på småbarnsavdelningen) kläder, som man inte kan klättra i, det vill säga vi ska vara lugna och sansade. Vi ska bädda ner alla våra små bebisar. Pojkarna däremot dem är ju bråkiga och stökiga ”du vet pojkar”, och de har mörka kläder som man kan hoppa i leran i. De har action gubbar som slåss och om pojken ramlar och slår sig, det gick väll bra. Om flickan ramlar Näääämeeeen hur gick det?
    Jag tror även det var i boken som jag läste om att på dagis eller förskolan heter det väll så sitter flickor och pojkar oftast varannan, och att pojkarna bara behövde göra ett grymtande ljud och trycka armbågen i sidan på flickorna så skickade dem ketchupen eller majsen eller vad fan det nu må vara som ungen vill ha.
    Jag tycker att, om du är intresserad av det jag skrivit, eller i alla fall vill förstå vissa feministers eviga ältande om Genus bör läsa boken ”Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två” Och än en gång Jag säger inte att du eller någon är en dålig Mamma eller Pappa för att ni inte läser denna bok. Den är bara ett väldigt bra tips :)

    SvaraRadera
  58. Rasmus… Det handlar inte om att avköna ungarna, vi ska inte direkt klippa av snoppen på pojkarna eller sy igen snippan på flickorna. Det handlar om alla förväntningar på könen. Det handlar om att ungarna inte ska behöva identifiera sig med dessa förväntningar. Och att könsneutralt för vissa av oss, här i vår del av världen är viktigt är väll inge konstigt. Bara för att kvinnor i vissa länder inte har rösträtt kan ju inte vi åka dit och göra något åt det direkt. Vi får ju fippla på och argumentera om det som är behövligt i vår del av världen. Vilket är att få det mer jämställt och säg nu inte att vi är jämställda. Visst har vi det mer jämställt än i vissa andra länder och än vi haft det tidigare men vi kan även få det mer jämställt! Jag tycker inte att du är en dålig Pappa heller om du har någon unge om du nu skulle få för dig det.

    SvaraRadera
  59. Milli angående kommentaren 25 augusti klockan 09:52
    NEJ du är inte heller en dålig Mamma. Vi har bara inte samma värderingar.
    Ingen människa är könslös. Man har ett kön, men man kanske inte är eller blir uppfostrad till att vara på ett speciellt sätt. Visst har vi olika styrkor och svagheter som människor, inte som man eller kvinna. Eller du kanske tror att man är inprogrammerad att generellt sett vara bättre på att planera och på att ta hand om hemmet om man är kvinna. Att man som man, oj fan vad mycket man det blev. Men att en man per automatik är dålig på att ställa undan grejer och har ett jävla dåligt minne vad gäller o slänga strumpor i tvätten o så. Det där fenomenet är ungefär som barn som har dålig hörsel om man säger åt dem att inte göra något.

    ”Men varför skapa problem och tjabb om så ointressanta ämnen, det finns så mycket viktigare att bry sig om.”
    DETTA ÄR ETT PROBLEM! Och jag och många andra tycker att detta är ett väldigt intressant ämne. Jo det finns mycket annat viktigt att bry sig om också. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Bara för att jag sitter här idag och kommenterar i en debatt angående Genus behöver ju inte det betyda att jag inte kan tänka på att göra miljövänliga val, som jag också tycker är viktigt eller ser till att mina räkningar bli betalda. Det behöver ju inte per automatik heller betyda att jag slutar kasta skräp i naturen eller börjar tvätta mina kläder i vanligt tvättmedel.

    Grejen är det att det inte är feministerna eller de genusmedvetna, från vad jag sett som trycker ner andra. Det är ju vi (om jag kan kalla mig det), som får kommentarer om hur hemskt och fel vårat sätt att tycka och tänka om uppfostran är.

    Du skriver om att trycka ner andra. För det första är inte jag så bitter, jag är bara ge-andra-kunskaps-kåt. Men nej jag är inte super nöjd med mig själv, jag tycker magen är för stor och röven för liten, valkarna under bh bandet tycker jag inte heller om. Men undrar om det kan ha med vår världs utseendefixering att göra? Detta jävla barbiedocka, prinsessa ideal. Fast jag har fint hår, har dreads och ansiktet är det inte heller nå större fel på, tycker att jag ser okej ut även utan mascara, och det är jag nöjd med! 

    Jag för gudsskull, eller din, få folk att fortsätta med klänningar så man inte kan klättra eller hoppa i vattenpölar, lerpölar som flicka…

    Hoppas bara inte att din dotter inte kommer hem ledsen för att hon tycker att hon är ful eller tjock och inte passar in. För att de starkordade pojkarna skrikit efter henne i korridoren, eller ännu värre, viskat och tisslat och tasslat.
    Och Jag hoppas även att din son inte kommer hem besviken för att han blev skrattat åt när han grät åt den sorgliga filmen. Eller blev mobbad för att han kanske börjar gilla rosa eller börjat balett eller ridning.
    Och jag hoppas för dina barns skull att det inte kommer spela någon roll för dig eller din partner om din son vill börja i balett istället för fotboll, eller om din dotter kommer hem och säger att hon vill raka av sig håret, börja spela hockey eller köra formell1.

    Kram till dig. Jag har inget emot dig bara för att vi inte dela åsikter.

    SvaraRadera
  60. Till anonym eller Emsan angående inlägget 25 augusti klockan 12:40
    Vi kallar inte varandra dåliga föräldrar. Vi vet att alla har olika kunskap och värderingar.
    Jo du har rätt i att alla gör det som man tror är rätt. Det jag i alla fall vill få folk att förstå med Genus är att det inte är speciellt invecklat eller konstigt, och jävligt viktigt! Jag vill lära människor inte hacka ner på dem med mindre eller ingen kunskap i ämnet! 

    Jo visst du kanske tycker att detta är ett i-landsproblem, men tycker du då att vi här i Sverige bara ska sitta och debattera om att människor i andra länder inte har vatten och mat, eller får vi kanske debattera om det som faktiskt är viktigt här i vår del av världen?

    Jag säger det än gång till, skrev väldigt mycket om detta i svaren till Jennie N och Rasmus. Detta handlar om så mycket mer än bara rosa, blått och kläder.


    Det handlar inte om att pojkar och flickor ska byta kön eller bli som ett o samma. Det handlar om att ge ungarna möjligheter att utvecklas och få så många valmöjligheter som möjligt. Om jag gör på ett visst sätt med mina framtida barn kommer ändå de flesta andra, släktingar, bekanta, läkare och vårdpersonal och kanske till och med en och annan outbildad inom genusområdet pedagog säga och tilltala mina barn som flicka eller pojke. Har hon en spindelmannen dräkt på sig kommer hon kunna flyga i taket i någons armar, hon kommer kunna flyga och resa sig högt. Hon kommer kunna busa och skrika, ta plats och klättra. Men i prinsess klänningen, får hon vänta på prinsen, som i alla jävla prinsess sagor och det blir svårt för henne att klättra i klätterställningen, och i sandlådan blir man ju skitig så hon får nog stanna på marken i så fall och sitta på en bänk vid lekparken och fika eller något, och akta då så det inte blir saft på klänningen. Men lite pyssel kan hon ju syssla med, rita en teckning eller göra ett halsband. Fast det kan ju också vara kul, men i jämförelse?

    Sedan skulle jag vilja ge cred (visst säger man så? Positiv respons liksom) till E angående inlägget 24 augusti klockan 20:48 Också vill jag ge positiv respons till Natashja för att du alltid skriver så fruktansvärt bra och kan behärska dig.

    Ursäkta mig för svordomarna, alla jävla som har hamnat i texten. Det bara blir så ibland när jag är upphetsad eller vad man ska kalla det! Debattsugen.

    Jag brinner för detta och har nyss börjat barn och fritidsprogrammet på gymnasiet för jag vill jobba med barn och hjälpa till att lära ungarna det vissa föräldrar inte kan eller är intresserad av hemma.

    Det handlar inte om att Jag vill tvinga människor att tycka som mig, jag hatar tvång. Det handlar om att fylla er med så mycket kunskap att ni börjar brinna för detta lika mycket som mig!

    SvaraRadera
  61. Rosa är en "tjejfärg" och har varit det sålänge människan funnits.

    Detta pga att tjejer letade bär när killarna jagade. Vi reagerar på rosa för att det är en typisk tjejfärg och därför tycker vi om den.

    SvaraRadera
  62. Btw. för att vara tydlig så tycker jag att barn ska uppfostras till individer och inte kön.

    LD äger ut varenda argument hittills!

    SvaraRadera
  63. Frida. Nej rosa har inte varit en tjejfärg sen tiderna begynnelse. För drygt 100 år sedan så var rosa en POJKFÄRG. Blått däremot var för flickor.

    Och alla letade bär på stenåldern; män OCH kvinnor. Vi är samlare.

    SvaraRadera
  64. "Jag tror era barn blir väldigt förvirrade när de inte ska synas, höras eller berättas för någon om vilka kön de har."

    "Ert sätt att leva är så sällsynt så det är klart att era barn blir missförstådda på dagis och i skolan. De kommer alltid vara annorlunda för som tur är är det inte många som tycker som ni."

    Förstår du att det du skrivit här till LD legitimerar mobbning mot oliktänkande/utländska/andra religioner/m.m m.m???

    Din dotter är som jag förstår det halvasiatisk? Där är hon redan kategoriserad i en minoritetsroll som icke helt svensk av en del otrevliga människor. Ska vi (enligt ditt resonemang) tycka det är klart att sådana barn ska bli missförstådda och alltid kommer att vara annorlunda för det är tur att det inte är många som ser ut som dem?

    Förstår du mitt resonemang? Att det är så fel att skriva att man förstår att de som är "annorlunda" behandlas annorlunda!

    SvaraRadera
  65. Oj! Vilken debatt. Så onödigt. Kan ni inte ragga läsare på annat sätt än att hoppa på en småbarnsförälder som bara vill njuta av sitt barns uppväxt?

    SvaraRadera
  66. Vad kul och se en mamma med en avslappnad uppfostringsstil. Nu är det så mycket hets om att allt MÅSTE vara könsneutralt och dittan och dattan. Fortsätt du på samma bana och bara njut av ditt barns sällskap (det verkar nämligen precis vara det du gör :)
    /Anna

    SvaraRadera
  67. haha kan inte annat än att skratta åt vissa kommentarer..
    Hur på bästa sätt enligt alla moral morsor ska man klä sina barn för att det inte ska bli fel ??
    Min tjej klär jag i bara klänningar rosa och riktiga flickkäder hon är 3 år, sen leker hon med alla sorters leksaker men mest är det dockor.
    sen har vi en liten grabb hemma på 1,5 år han klär vi i tuffa kläder från killavdelningen inte så att jag sätter på honom klänningar för det är inte till för killar. Sen leker han med både bilar och dockor allt eftersom vi har dockor hemma och det gör mig ingenting, men helt ärligt tror jag inte att jag skulle tänka tanken att köpa hem en docka till honom om jag bara har honom.. Rätt eller fel är upp till en själv.
    Hur har man uppfostrad ett barn som blir punkare ? Hur har man uppfostrat en barn som bara sitter inne och aldrig har kompisar ? Hur har man uppfostrat ett barn som klär sig i killkläder och inte i tjejkläder eller tvärtom ? Hur har man uppfostrat ett barn som inte bryr sig om sitt utseende aldrig köper hårprodukter smink eller ngt liknande ?
    Vad är igentligen rätt och fel ?
    Är det inte bra att folk uppfostrar sina barn hur de vill så länge de själva tycker de gör det på rätt sätt ??

    Föresten tycker jag du har en bedårande dotter och låt henne vara den prinsessan hon är :)
    KRAM

    SvaraRadera
  68. Jag är feminist, självklart är jag det. Men jag är inte feminist för att jag är bitter över att vara kvinna. Min pojkvän är feminist, min pappa också för den delen.

    Din okunskap skrämmer mig.

    SvaraRadera
  69. Gud vad trött jag blev. Note to self - försök aldrig att läsa tusen kommentarer där alla är så radikala de bara kan, fast på olika sidor av strecket. Måste ta en powernap. Till imorgon.
    Ni är ju helt..

    Börjar fatta varför alla köttätare hatar mig när jag säger att jag är vegan. För fördomarna som finns om feminister verkar stämma rätt bra till och från, precis som de stämmer på en del veganer. Jösses.

    SvaraRadera
  70. Hejsan!

    Jag har läst din blogg ett tag nu men aldrig gjort något inlägg här. Måste ha missat det här. Hur fan (rent ut sagt) är den människan funtad som klankar ner på ditt val av kläder färger etc. Är själv mycket äldre än vad du är och kunde varit din mamma. Jag har 2 st barnbarn, pojkar båda och jag köper ofta moderna kläder till dom i alla möjliga färger tex rosa tröjor röda byxor osv. Inte fan blir dom kallade tjejer på förskolan.... Nä, du/ni som skriver och klagar här..väx upp och uppfostra era barn hur ni vill och skit i andra som inte tycker lika som er. Jag skulle aldrig i hela livet kalla mitt barnbarn flicka eller pojke för hen det har hetat hon eller han alltid och jag kommer att fortsätta låta det heta så.

    Ha en skön dag Danni och bara stå på dig!

    SvaraRadera