måndag 29 augusti 2011

hjälp

På måndag börjar Keila dagis. Är vi tidiga med dagis? 16  mån? Fick en kommentar att det var lite tidigt. (Jag började i och för sig flyga när Keila var ett år lite drygt, men bara en eller två dagar i veckan).
Jag behöver jobba mer och Henrik kommer ta Keila på eftermiddagarna då jag är ute och flyger. (Pluspoäng va? Pappa-och-Keila-tid!)
Hade det funnits obegränsat med föräldradagar hade jag nog stanna hemma ett tag till.

Vad behöver Keila på dagis? Regnkläder, överdragsbyxor eller overall? Eller alla tre? Skaljacka...vad är det? Hur många par gummistövlar behövs och varför ska man ha gummistövlar om det finns något som heter ALLvädersstövlar? Någon vänlig själ som kan upplysa mig om vad som ingår i ett komplett dagis-kit?

Jag har ju liksom aldrig haft en unge på dagis innan. Jag tycker det ska bli skitkul. Henrik och jag ska gå dit tillsammans på måndag. Undrar ifall Keila kommer trivas?
Jag är lite orolig bara, tänk om hon blir en "bitunge" som alla föräldrar avskyr. Vad fan gör man då?


Jag antar att den här skönheten från Vere de Terre får stanna hemma från dagis...

22 kommentarer:

  1. *s* Ja det där med bitunge är en skräck. Vad gör man liksom? Det eller en sån unge som drar plasttraktorer riktigt, riktigt hårt i huvudet på andra barn. Hupp.

    SvaraRadera
  2. N var 20 mån, V 15 mån. Gick bättre/lättare att skola in V. Köp både overall( ex Reima Tec), överdrags o regnkäder. Skaljacka..du vet lager på lager, en vindtät/vattentät tunnare att ha utanpå tex fleece.
    och du...Vanish, glöm inte en massa Vanish;)KEY

    SvaraRadera
  3. 16 månader tycker ja inte alls är för tidigt, alla mina 3 har börjat när dom är 12 månader..
    Dagis tips, regnkläder & gummistövlar, när det blir kallare ute så är fodrat gummiställ att rekomendera & fodrade stövlar..

    SvaraRadera
  4. Jag har 3 barn och har aldrig använt galonkläder dvs vanliga regnkläder. Ett skit som inte andas. Nä kör på ett riktigt bra skalset ex från POP. Kostar en slant ja men är superbra OCH vattentäta!!! Med en fleece under skaljackan så håller det hela långa hösten tills minusgrader och snö kommer.
    På butik blå hade Me Too JÄTTEFINA overaller som är både vind och vattentäta samt fleecefodrade invändigt (en vinteroverall alltså).
    Gummistövlar är praktiskt:-) Vincent har fina i material som våtdräkt, håller alltså värmen under svala vår & höstdagar!

    Lite tips bara:-)

    SvaraRadera
  5. * Regnklader och ALLVÄDERSSTÖVLAR. (skit i gummistövlar och fodrade gummistövlar)

    * Fleecat regnställ. (så slipper du skalkläder)

    * Overall och vinterkängor.

    I den ordningen behöver du sakerna också.
    Du kan absolut ha den rosa fina kappan nu i början på dagis. Gör bara klart för fröknarna att de inte behöver vara rädda om den. Alltså, tänk såhär, hon kan ha på sig vad som helst bara hon får smutsa ner plaggen. Så kör jag med min dotter och i min dotters garderob finns det mest vitt, vitt och vitt :-)

    SvaraRadera
  6. Skalkläder från pop byxa och jacka vind och vattentäta så slipper ni regnkläder som inte andas och Keila slipper frysa och du slipper hålla reda på en massa. Fleecekläder finns bra på Lindex och en bra vinteroverall som är vattentät köper själv aldrig mindre än 10 000 på vattenpelare.

    /Mia

    SvaraRadera
  7. Hej! Hamnade här av en slump. Min stora tös var 16 månader när hon började. Lillstrumpan (född i april 2010 precis som din lilltjej) får invänta vår flytt innan hon skolas in. Då är hon 17 månader. Så nej jag tycker inte det är för tidigt. Man får känna sig för vad som känns bra för ens eget barn. Blir nog bäst så istället för att sätta en norm på när det är bra att skolas in. Vi är alla olika! Och det där med bitare, puttare, klösare, hårdragare och slagskämpar. Oroa dig inte för vad andra föräldrar tycker. Gör så gott du kan för att lära ditt barn vad som är rätt och fel. Mer än så kan man inte göra. Alla barn har något för sig när de växer upp. Det är en del av utvecklingen att testa sig fram. Inget barn föds fullt upplärd med vad man får och inte får göra. Så strunta i att fundera på vad andra tycker och tänker, gör ditt bästa, mer kan man inte göra. Lycka till med inskolningen! :)

    SvaraRadera
  8. Skaljacka är vatten och vindavvisande men andas. Den är ovadderad,tanken med de plaggen är att man ska klä sig enligt lager-på-lager metoden och att man kan anpassa hur varm man blir med kläderna under. Själva jackan är vind och vattentät men ger alltså ingen värme i sig. Finns skalbyxor också. PoP har jättefina.

    Regnmössa är nog bra att ha på dagis och ett par galonbyxor vid riktigt blött väder, PoP har jättefina rosa.

    Glöm inte att skicka med ombyte och extra kläder till dagis.

    SvaraRadera
  9. Jag är en av dom där morsorna som ALDRIG har koll på vad som ska med på dagis i tid. Är alltid sist med överdragsbyxor, galonisar, rätt vantar, you name it...

    Min vilde har en tunn vindjacka och vattentäta överdragsbyxor. Gympadojjor och gummistövlar, vilka vi tar på beror på vädret på morgonen. Sen hänger ett par galonisar på dagis om det skulle var extremt blött ute.

    Och det där med tidigt eller inte, om mamma och pappa jobbar måste man gå på dagis, så är det ju bara. Äldsta började när han var 15 månader, yngsta kommer att vara 17 månader.

    SvaraRadera
  10. Min Amelia började nu förra veckan och hon är precis ett år... hon ska gå på dagis 2 1/2 dag i veckan.. hon verkar tycka det är super kul men visst undrar man om det är för tidigt.
    Jag har köpt fodrat regnställ även vanliga galon vet inte vilket som är bäst... sen blir det overall till vintern.. har gummistövlar nu o känger till när det blir kallare och gympaskor!
    Jenny P

    SvaraRadera
  11. Kläder till dagis tyckte jag var svårt, Men det lossnade ganska snabbt. Regnställ behövs. Även om det inte regnar så behövs det när de är ute och det är blött på marken. Stövlar: allväders eller gummistövlar spelar ju ingen roll. Bara dom inte blir blöta om fötterna. Skaljacka.... Anser inte att det är nödvändigt om man har andra alternativ. Elias har olika sorters jackor för olika sorters väder. :) ett fodrat regnställ kan rekommenderas till hösten. Overallerna är ute i butikerna nu. Molo's overaller rekommenderas, även minymo!:) köpte en turkosblå Molo till Elias häromdan. Vet att många älskar polarn och pyrets kläder, själv är jag mer för de danska märkena! :) du märker vad just ni behöver ta med till dagis. Vill du inte ha fleecejacka till keila, så ta med något annat motsvarande:) lycka till med inskolningen! :) hon kommer älska dagis:)

    SvaraRadera
  12. Angående om det är tidigt att börja dagis, ja det är det, men alla barn är olika, märker ni att hon trivs och det går bra med inskolningen så är det upp till er ju, ni känner ju er dotter bäst. Har man ingen möjlighet till att ha barnet hemma så har man inte. Min dotter kommer börja när hon är ca 2 år och 9 mån, jag har den möjligheten att låta henne börja sent, just nu har hon en stimulerande vardag med mig och hennes jämnåriga i hemmets lugna vrå.

    SvaraRadera
  13. Nejdå, det är ju många som börjar när de är precis 1 också, våran Tuva började när hon var 15 månader. Fast jag har iofs bara jobbat 70% så hon har sluppit jätte långa dagar hela veckan. :-)

    Just nu så kan det ju vara bra att ha ett ställ med regnkläder (regnjacka, galonisar, gummistövlar, kanske regnhatt?) och några sett med ombyten. Vi har inga dubbla set utan vi bär fram och tillbaka. Känns så ovärt att lägga pengar på två av allt när man kan bära mellan. :-)

    Annars kan ni ju fråga på förskolan vad de rekommenderar att ni tar med.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  14. Jennie N - mamma till Wilmer29 augusti 2011 kl. 15:39

    Hej!
    Min lille gosse har precis börjat på dagis (första riktiga dagen idag efter inskolningen) och även om jag själv jobbar i förskola så tycker jag att det är en djungel. Jag har köpt ett regnställ och även ett fodrat gummitställ att ha längre fram i höst och även under vintern om det inte är för kallt. Har även satsat på en vinteroverall (didriksson) som är vattenavvisande och andas. Har köpt vanliga gummistövlar och har inte tänkt köpa fodrade. Tänkte ist satsa på ett par ordentliga goretex som funkar både i höst och vinter. Ecco har som man ska kunna stå i vatten med. Och nåt jag alltid rekommenderar till föräldrar är fleecebyxor och tröja. Perfekt att ha under om det blir kallt eller om de sover ute i vagn. Många set med ombyten och framför allt, märka kläderna. Blir förvånad över hur mycket kvarglömda kläder det ligger på jobbet som ingen verkar sakna =).

    Lycka till!

    SvaraRadera
  15. Nej det är väl lagom tid? Jag har hört att man blir väldans poppis om man märker sina kläder med namn :)

    SvaraRadera
  16. Skrattar gott medans jag läser alla inlägg. Som Carro skriver så blir man poppis om man märker kläderna. Jag glömmer alltid att märka kläderna, äldsta sonen har gått på förskolan nästan 2 år och jag har aldrig märkt hans saker. Lilla syster var 15 månader när hon började på samma dagis. Och jag märker inte hennes heller. Det är inte populärt!!

    Ett tips som jag måste lämna angående kläder till dagis är - ett par kavat skor. Vi köpte ett par till lilla syster nu i julas och dom är helt underbara. Jag har nog aldrig hittat ett par skor som håller värmen så bra som dom. Det är ett måste i en litens garderob!

    SvaraRadera
  17. 16 månader är kanske tidigt men vad gör man? "Staten" anser ju att man inte skall vara hemma längre eftersom dagarna oftast tagit slut då. Det är nog så att de flesta, där bägge föräldrar jobbar, börjar på dagis i den åldern.
    Jag har aldrig märkt kläderna och de flesta har hittat hem igen (jag har sex barn). Det blir säkert skitbra!

    SvaraRadera
  18. Nejdå det är inte alls för tidigt tycker jag. Min son började när han var lite över 1 år. hade gärna velat ha honom hemma längre. Men jag fick knappt ut ng pengar på slutat och ville inte leva på min man.

    Sonen ÄLSKAR att gå på förskolan. Han trivs jättebra och har gjort redan från början.

    Vi kör på vinterskor från kavat och gummistövlar från tretorn. ett par varmfodrade till hösten och ett par vanliga till vår/sommar

    Hoppas att det kommer gå bra

    Lycka till

    SvaraRadera
  19. Hej! Jag har inga egna barn på förskola än, men på förskolan där jag jobbar har alla barnen ett regnställ och ett par gummistövlar som alltid ligger på "dagis". Då slipper man tråkiga situationer om det till exempel är sol på morgonen men regn på eftermiddagen. Märk alla kläder med Keilas namn :) Underlättar för alla! Och sen behövs en massa extrakläder som också får ligga i en låda på förskolan. Men avdelningen borde ju ha nån slags rutin på det där och berättar allt du behöver veta under inskolningen :) Lycka till!!

    SvaraRadera
  20. Hej D!
    Min erfarenhet är att min dotter blev rastlös när hon kunde gå "ordentligt" och uttråkad av att bara se oss. Jag gjorde verkligen allt!När hon såg andra barn så var det som att hon fick myror i kroppen, hon blev liksom en annan minimänniska än den vi brukade få se. Du kan fråga Antons mamma när Antons pappa kom på besök för första gången! Då var hon var typ 1 år och fyra månader.
    trevlig blogg du har!
    kram
    M

    SvaraRadera
  21. Alltså, jag tänkte presentera mig, är ny här på bloggen och hittade hit via Magdalena Graafs blogg. Först och främst vill jag bara säga, du har en fantastisk härlig blogg, familj och inställning till livet. Jag och min man har en dotter på ett år och vi har ungefär samma inställning till genusfrågan som ni verkar ha, alltså att det INTE är fult att vara tjej och ha rosa osv. Vet verkligen inte varför du hamnat i sådant blåsväder i den frågan. Trist att folk inte inser att en färg inte är värderingarna man förmedlar.
    Anyway, jag hoppas verkligen inte att 16 månader är för tidigt. Izabella kommer "bara" vara 14 månader.

    SvaraRadera
  22. Tycker att det redan nämnts väldigt bra vad som borde ingå i klädväg på förskolan. Jag jobbar själv som förskollärare och vill egentligen bara lägga till en sak och det är att fingervantar är att föredra på de allra minsta ända fram tills det blir väldigt kallt. De kostar inte mycket så köp några stycken som kan finnas på förskolan och som man kan byta till om de andra blir blöta. Alla andra vantar i galon som man drar ända upp till armhålan de kasar bara ner och så kan barnen inte göra någonting med sina stackars händer. och deras fingrar är så små så de ser ut som små kräftor där de tultar runt i sina alldeles för stora "klohandskar".

    Lycka till med inskolningen! Glöm inte att ni bör göra er så ointressanta som möjligt. Sätt er i ett hörn och låt era barn på egenhand eller tillsammans med de nya pedagogerna utforska den nya miljön. Även om de är jätteledsna "uppmuntra" inte det utan återigen visa så liten reaktion som möjligt och utstråla istället att jag litar på dig lilla vän att det här ska gå kanon. Ett snabbt hejdå i dörren och lämna över till personal är också att föredra och efter många många inskolningar ser vi att detta gör barnen tryggast. Känner de av att ni är oroliga så kan ni räkna med att ni förstör för er själva och ert barn och inskolningen kommer bara bli jobbigare för alla.

    Hoppas att dessa ord kan hjälpa lite på vägen!

    SvaraRadera